Amanda, 18, kirjoitti 10 laudaturia – kertoo nyt, miten teki hurjan temppunsa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Amanda, 18, kirjoitti 10 laudaturia – kertoo nyt, miten teki hurjan temppunsa

Julkaistu: 15.5.2019 14:26

Kevään laudatur-ennätyksen teki Amanda Sandelin, 18. Hän kirjoitti kymmenen ällää. Menestyksen avaimena toimi jo alakoulusta alkanut pitkäjänteisyys koulutunneilla.

Amanda Sandelinilla meni ylioppilaskirjoituksissa kaikki nappiin. Sandelin kirjoitti Kauniaisissa Gymnasiet Grankulla samskolassa kymmenen ainetta. Tuloksena niistä oli kymmenen laudaturia.

Suoritus oli siis käytännössä täydellinen.

Keskeiseksi tekijäksi menestykseensä Sandelin mainitsee pitkäjänteisen opiskelun.

– Tuntuu tosi mukavalta. Tämä on ollut pitkäjänteistä työtä, ihan ala- ja yläasteelta saakka on pohjaa luotu. Sitten lukiossa olen aina yrittänyt joka kurssilla parhaani. Kun on rakentanut hyvät pohjat, niin ylioppilaskirjoituksiin valmistautuminen on ollut sitten enemmän kertaamista, iloinen Sandelin kertoo.

Mitään tiettyä opiskelumetodia Sandelinilla ei ollut. Hän nostaa kuitenkin suurimmaksi yksittäiseksi tekijäksi menestykseensä yleisen aktiivisuuden tunneilla.

– Ei minulla ollut mitään kovin erityistä opiskelutapaa – muuta kuin että yritin aina kaikilla kursseilla panostaa täysillä niihin. Samoin yritin aina tunneilla kuunnella ja olla aktiivisesti mukana. Sillä tavalla olen aina oppinut parhaiten.

Sandelin joutui jännittämään tuloksia aina tähän aamuun, jolloin tieto 10 laudaturista vahvistui.

– Tämä oli pieni yllätys. Odotin jännittyneenä tuloksia, ja oli helpotus saada tällainen mahtava tulos kaiken tämän työn jälkeen.

Peräti kymmenen eri oppiaineen kirjoittaminen juontaa siitä, että Sandelinin kiinnostuksen kohteet ovat niin monipuoliset.

– Minulla on aina ollut monta eri kiinnostuksen kohdetta, ja siksi kirjoitinkin näin monta ainetta. Kirjoitin ne kolmessa eri vaiheessa: viime keväällä ensimmäiset aineet, syksyllä toiset ja nyt keväällä viimeiset.

Kaikista aineista luonnontieteet ovat silti Sandelinille erityisen läheisiä. Hän onkin hakenut opiskelemaan tänä keväänä luonnontieteellisiä aineita sekä Helsingin että Turun yliopistoihin.

– Luonnontieteet ovat kuitenkin olleet sydäntäni eniten lähellä. Olen hakenut nyt keväällä opiskelemaan Helsingin yliopistoon Bachelor of Science -linjalle sekä Turun yliopistoon biolääketieteen linjalle.

Mahdollista tulevaa ammattiaan Sandelin ei kuitenkaan osaa vielä arvella. Päätöksen muodostumisen hankaluuteen vaikuttaa runsauden pula.

– Olen miettinyt paljon, mikä minusta tulisi isona, mutta en ainakaan vielä ole löytänyt mieleistä – ehkä juuri siksi, koska minulla on näitä kiinnostuksen kohteita niin paljon, että on vaikea valita miksi haluaisi. Saa nähdä, mihin tie johtaa.

Ylioppilasjuhliaan kesäkuun 1. päivänä Sandelin aikoo viettää perheen ja sukulaisten parissa.

Millaisia vinkkejä kevään laudaturennätyksen tekijällä antaisi tuleville ylioppilaskirjoituksiin valmistautuville nuorille?

– Sanoisin vain, että ottakaa ja hyödyntäkää kaikki tieto, mitä opettajilta saatte, ja keskittykää kursseilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?