HS: Aleksi synnytti kaksi lasta – elää kolmen miehen perheessä

Julkaistu:

Aleksi on ensimmäinen suomalainen mies, joka on synnyttänyt.
Aleksi (nimi muutettu) on ensimmäinen miehen henkilötunnusta käyttävä suomalainen, joka on synnyttänyt. Helsingin Sanomien haastattelema mies kertoo, että periaatteessa hänellä ei saisi olla lapsia, sillä sukupuolenkorjaus vaatii Suomessa lisääntymiskyvyttömyyttä.

Testosteronihoidot katsotaan osoitukseksi hedelmättömyydestä.

– Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta, ennen raskauksiaan lisääntymiskyvyttömäksi todettu Aleksi sanoo Helsingin Sanomille.

Aleksi kertoo HS:lle, että hän elää kolmen miehen perheessä ja on synnyttänyt lapsen molemmille kumppaneilleen.

Hänen ensimmäinen raskautensa toimi ennakkotapauksena ja vaati paljon erikoisjärjestelyjä, sillä sähköiset järjestelmät eivät tunnistaneet, että mies voi olla raskaana. Toisen lapsen hankkiminen olikin Aleksille byrokraattisesti helpompaa, Helsingin Sanomat kertoo.
Translain uudistuksesta on puhuttu pitkään. Mielipiteet vaihtelevat rajusti, minkä takia viime hallituskaudella asia ei edennyt. Lakialoitteen puolesta kirjoitti 85 kansanedustajaa.

Suomi on ainoa pohjoismaa, jossa transihmiseltä vaaditaan lisääntymiskyvyttömyyttä, jos hän haluaa sukupuolensa vahvistetuksi. YK on suositellut, että pakkosterilisaatiovaatimus poistettaisiin.

Translain muutosta puolustetaan muun muassa itsemääräämisoikeuden ja vapauden lisäämisellä sekä yksilöllisyyden tukemisella. Translain muutoksessa halutaan poistaa vaatimus lisääntymiskyvyttömyydestä.

Lisäksi halutaan, että juridisen sukupuolen pystyy korjaamaan omalla ilmoituksellaan ja että sukupuolenkorjaus olisi mahdollista myös alle 18-vuotiaalle.

Translakia puolestaan vastustetaan vetoamalla muun muassa kristillisiin perhearvoihin ja sillä, ettei sukupuoli ole kenenkään itsestään määrättävissä.

Lisääntymyskyvyttömyysvaatimusta vastustajat perustelevat sillä, että hormonihoitojen vaikutuksia lasten kehittymiseen ei ole tutkittu tarpeeksi.