Vantaalaisen Päivin oma koti sisälsi ikävän salaisuuden – oli lojunut talossa lähes 25 vuotta: ”Olin todella järkyttynyt”

Julkaistu:

Vantaalainen Päivi löysi keittiönkaappien remontin yhteydessä ikävän yllätyksen.
Kaappien sokkelit olivat pullollaan rakennusjätettä. Jätteet olivat lojuneet siellä Päivin tietämättä lähes 25 vuoden ajan.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Päivi ehti asua vantaalaisessa paritalossaan liki 25 vuotta tietämättä, että oma koti sisälsi ikävän salaisuuden. Rakennuttajan jäljiltä keittiökaappien alle oli jäänyt valtavat määrät rakennusjätettä. Kaikki alkoi paljastua hänelle vasta pari viikkoa sitten keittiöremontin yhteydessä.

– Muutimme tähän uuteen paritaloon vuonna 1995. Runsas pari viikkoa sitten aloimme tehdä keittiöremonttia. Kun purimme vanhat kaapit, niin sieltä alta paljastui sokkeleista kaikki nämä jätteet. Olin todella järkyttynyt, Päivi kuvailee ensitunteitaan löydön jälkeen.

Kaappien sokkeleilla tarkoitetaan kaappien näkyvän osan takana alaosassa olevaa perustuksenomaista osaa. Rakennusjätteiden jättäminen sokkeleihin voi altistaa rakennuksen esimerkiksi kosteudelle ja sisäilmaongelmille. Kyse on siis rakennuttajan taholta vakavasta asentajavirheestä ja silkasta piittaamattomuudesta.

– Ihmettelen oikeasti tällaista, koska itse olen todella tarkka, ettei minkään alle mitään roskaa piilotella. Sitten kun tuollainen löytyy oman kodin keittiön kaappien alta, niin ei se kauhean kivalta tunnu. Onneksi en ole tiennyt sitä, Päivi kertoo.

Sokkeleihin oli jätetty kaikenlaista rakennusjätettä, putkenpätkistä uretaanivaahtopulloihin.

– Sitä jätettä oli kaikenlaista, mitä nyt rakentaessa vain tulee: sahanpurua, pientä puun palasta, putkenpätkää, kaiken maailman erilaista rakennusjätettä. Viimeksi kun purettiin tiskiallaskaappi, niin sen alta paljastui vielä näitä uretaanipulloja.

Uretaanivaahtoa käytetään rakentamisessa muun muassa tiivistämiseen ja eristämiseen. Päivi kertoo, ettei olisi ikinä osannut epäillä omasta kodistaan löytyvän tällaista ikävää yllätystä, koska mikään ei siihen viitannut.

– En todellakaan osannut epäillä mitään tällaista, koska en ole huomannut hajuhaittoja tai kosteushaittoja. Sikäli onneakin on ollut matkassa, että jätteet olivat ihan kuivia, eikä mitään märkää ollut päässyt sokkeleihin.


Päivi toivoo rakennuttajilta vastuullisuutta

Päivi penää rakennuttajilta toiminnassaan enemmän vastuullisuutta. Kaikkein järkyttävimpänä hän pitää sitä, että tällaiset rakennusjätteet oli piilotettu kaikista paikoista juuri keittiöön, jossa hygienia on erityisen tärkeää.

– Minun mielestäni tämä on rakennusfirmalta aika törkeätä ja edesvastuutonta. Olen aina ymmärtänyt, että rakennuksilla on siivoojat, jotka huolehtivat näistä jätteistä. Onhan se ihan järkyttävää, että rakennusjätteet piilotetaan näkymättömiin − ja vielä keittiöön. Jos ne olisi piilotettu jonnekin ulos maan alle, niin se ei tuntuisi niin pahalta kuin se, että jäte on ollut omassa kodissa ja ihan keskeisellä paikalla.

Kun Päivi tiedotti asiasta vantaalaiseen Facebook-ryhmään, hän sai paljon kommentteja. Niissä tehtiin selväksi, ettei tällainen vastuuton toiminta rakennustyömaalla ole edes harvinaista.

– Monet ihmiset ovat sanoneet vantaalaisessa Facebook-ryhmässämme, että tuollainen on ihan normimeininkiä. He ovat kertoneet löytäneensä ties minkälaista roskaa sokkeleidensa alta purkaessaan paikkoja.

Päivi kertoo tietävänsä paritalonsa rakentamisesta vastuussa olleen yrityksen, muttei halua paljastaa firman nimeä.

– Tiedän kyllä rakentajan, mutta yritys on jo aika päiviä sitten lopettanut toimintansa. Kyseessä oli vanhempi pariskunta, jolla oli pieni rakennusfirma. Ovat ehkä edesmenneitäkin jo.

Kaiken kaikkiaan tapaus on kuitenkin tärkeätä tuoda julkisesti esiin, jotta vastaisuudessa tämänkaltaisilta ongelmilta voitaisiin välttyä.

– Olisihan se ihan kiva, jos nämä rakennusfirmat olisivat vähän vastuullisempia, ettei sinne ihmisten asuntoihin mitään jätteitä jemmattaisi, Päivi toivoo.