Arman Alizad tietää omakohtaisesti useita kunniaväkivaltatapauksia: ”Puhutaan todella raastavasta maailmasta” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Arman Alizad tietää omakohtaisesti useita kunniaväkivaltatapauksia: ”Puhutaan todella raastavasta maailmasta”

IS uutisoi kunniaväkivallasta 10. toukokuuta. Arman Alizad, joka tietää omakohtaisesti monia kunniaväkivaltatapauksia, kommentoi aihetta.

Julkaistu: 15.5.2019 6:29

Palkittu tv-kasvo Arman Alizad haluaisi viedä tyttärensä tutustumaan juuriinsa, mutta ei pidä sitä mahdollisena.

Kunniaväkivalta puhuttaa Suomessa nyt. Ilta-Sanomat julkaisi viime perjantaina laajan artikkelikokonaisuuden Suomessa esiintyvästä kunniaväkivallasta, ja sen jälkeen aiheeseen ovat tarttuneet myös muut mediat.

Puheenaihe on herättänyt huomiota sosiaalisen mediankin kautta, kun jotkut julkisuudesta tutut kasvot ovat reagoineet aiheesta kertoviin uutisiin omilla kanavillaan. Yksi heistä on suosittu suomalainen tv-kasvo Arman Alizad, joka tietää omakohtaisesti monia kunniaväkivaltatapauksia.

– Se on ihan hirveää, että joissakin kulttuureissa naisilta ja tytöiltä viedään perheen kunnian nimissä itsemääräämisoikeus. Puhutaan todella raastavasta maailmasta, Alizad, 48, kertoo IS:n haastattelussa nyt.

– Naisten ja tyttöjen käyttäytymiseen liittyvät normit ovat joissakin kulttuureissa todella syvällä, ja ne ovat valitettavasti joissakin tapauksissa seuranneet perheiden matkassa uusiin maihin – kuten Suomeen. Tiedän tämän, sillä tulen itsekin maasta, jossa kunniaan liittyvä painostus ja väkivalta ovat osa kulttuuria, iranilaistaustainen juontaja-toimittaja jatkaa.

Vaatturiksi kouluttautuneen Alizadin perhe muutti Suomeen 1979. Alizadin mukaan hänen vanhempansa pakenivat henkensä uhalla Iranista.

– Vanhempani halusivat, ettei siskoni joutuisi kasvamaan sikäläisessä kulttuurissa. He halusivat suojella lastaan, Alizad sanoo.

– Näiden 40 vuoden aikana olen oppinut tuntemaan monia tapauksia, joissa erityisesti tytöiltä on viety tylysti itsemääräämisoikeus. Yleensä Suomessa ja maailmalla esiintyvä kunniaväkivalta on henkistä, mutta pahimmissa tapauksissa omat isät ovat jopa tappaneet kunnianormeja rikkoneita tyttäriään.

Poliisin ja asiantuntijajärjestöjen mukaan kunniaväkivalta on lisääntynyt Suomessa selvästi viime vuosina. Rajun fyysisen ja henkisen kunniaväkivallan uhriksi taannoin joutunut Eva Tawasoli sanoi IS:n perjantaisessa haastattelussa, että ”kunniaväkivalta on vaiettu totuus Suomessa”, ja että ”pelko kahlitsee niin uhrien kuin viranomaistenkin suita”.

– Olen samaa mieltä. Ja kun lapsista puhutaan, heillä on useimmiten luontaisesti vahva tarve puolustaa omia vanhempiaan, vaikka mitä olisi tapahtunut. Monissa kulttuureissa tyttöjen on äärimmäisen vaikeaa sanoa vanhemmilleen ”ei”, kun nämä esimerkiksi valitsevat heille aviopuolisoa, eri ohjelmistaan palkittu Alizad näkee.

– Tytöt pelkäävät kasvojensa menetystä – niitä rajuja seurauksia, joita normien rikkomisesta yleensä aiheutuu.

Kunniaväkivalta on perheen tai suvun piirissä tapahtuvaa, ja lähisuku usein myös auttaa ja tukee varsinaista kunniaväkivallan tekijää. Kunniaväkivallan motiiveina tunnetaan esimerkiksi naisen esiaviolliset seurustelusuhteet, yökerhossa käynti, pukeutumiskoodien rikkominen, uskottomuus, avioerohakemuksen jättäminen, homoseksuaalisuus tai huntupakosta kieltäytyminen.

– Ei kukaan tyttö näissäkään kulttuureissa halua, että vanhemmat päättävät aviopuolisosta. Ei ketään saisi pakottaa sellaiseen, ei ylipäätään mihinkään, mikä rikkoo yksilön yleisiä itsemääräämisoikeuksia, Alizad korostaa.

– Itse haluaisin viedä omat tyttäreni joskus sinne, missä heidän juurensa ovat. Minun on ollut tosi vaikeaa selittää lapsilleni, ettei se nyt kuitenkaan käy, koska siellä maassa he eivät olisi vapaita.

Mikä lääkkeeksi? Miten suomalaisessa kulttuurissa vallitseva arvot saisi iskostettua myös niille maahanmuuttajaperheille, joiden alkuperäismaassa esimerkiksi kunniaan liittyvä väkivalta on yleisesti hyväksyttyä?

Alizad pitää ongelman ratkaisun liittyvä kysymystä poikkeuksellisen vaikeana. Tovin miettimisen jälkeen hän alleviivaa suomen kielen oppimisen merkitystä.

– Kun teimme yhden Arman Pohjantähden alla -jakson turvapaikanhakijoista, yleisin näiden ahdistusta ja epätoivoa synnyttävistä asioista oli kielitaidon puute. Selvisi, etteivät kaikki saa edes kunnon mahdollisuutta kielen opiskeluun, Alizad kertoo.

– Kielikysymykseen pitäisi panostaa merkittävästi, sillä kieleen liittyy kaikki – tunnetilat, sananlaskut, kaikki. Jos esimerkiksi kunniaan liittyvän painostuksen hyväksyvissä perheissä miehet osaisivat suomen kielen, he oppisivat tuntemaan myös maahamme liittyvät arvot. Kielitaito toisi kunnioitusta, ja se murtaisi tarvetta pitää omaan kulttuuriin liittyvistä normeista kiinni.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?