Yle: Järjestö estänyt ja purkanut Suomessa useita nuorten pakkoavioliittoja - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Yle: Järjestö estänyt ja purkanut Suomessa useita nuorten pakkoavioliittoja

Ylen mukaan muutaman viime vuoden aikana on purettu neljä pakkoavioliittoa. 11 pakkoavioliittoa on estetty.

Julkaistu: 14.5.2019 17:46

Pakkoavioliittoja solmitaan myös muissa kuin muslimiyhteisössä.

Maahanmuuttajaperheiden parissa kriisityötä tekevän Loisto Setlementti -yhdistyksen Sopu-työn avulla on estetty ja purettu nuorten pakkoavioliittoja, Yle kertoo. Uutisessa kerrotaan, että pakkoavioliittoja solmitaan muslimiyhteisön lisäksi myös muissa uskonnoissa ja maahanmuuttajaryhmissä.

Ylen mukaan muutaman viime vuoden aikana on purettu neljä pakkoavioliittoa. 11 pakkoavioliittoa on estetty. Suomen lakien mukaan solmituilla liitoilla oli islaminuskoinen vihkimys.

Sopu-työn vastaava työntekijä Johanna Aapakallio kertoo Ylelle, että pakkoavioliittojen purkamiseksi on käyty pitkiä neuvotteluita paitsi islaminuskoisten imaamien, myös avioliittojen miespuolisoiden kanssa. Yhteisöissä ei usein hyväksytä virallisia avioeroja.

Aapakallio katsoo, että jokainen estetty pakkoavioliitto on työvoitto.

– Olemme saaneet vanhemmat ymmärtämään, että he voivat kasvojaan menettämättä perääntyä pakkoavioliittosuunnitelmasta, mikä heillä on ollut, hän sanoo Ylelle.

Eva, 29, pelkäsi pakkoavioliittoa kuollakseen

IS kertoi viime perjantaina nyt 29-vuotiaan afgaanitaustaisen Eva Tawasolin tarinan. Tawasoli oli parikymppisenä pelännyt lähitulevaisuudessaan odottavaa pakkoavioliittoa ja kunniaväkivallan aiheuttamaa ahdistusta niin paljon, että päätti lopulta hypätä sillalta alas.

Tawasoli selviytyi itsemurhayrityksestään.

– Se oli varmasti ihme, että en kuollutkaan, hän kertoi IS:lle.

Hänen mukaansa kunniaväkivalta on vaiettu totuus Suomessa, ja sitä esiintyy paljon enemmän kuin uskalletaan ääneen puhua.

– Pelko kahlitsee niin uhrien kuin viranomaistenkin suita, Tawasoli sanoi.

Kunniaväkivallasta on alettu puhua Suomessa kevään aikana, kun poliisi ilmoitti Helsingin Pohjois-Haagassa maaliskuun alussa tapahtuneen kaksoismurhan yrityksen motiivin viittaavaan kunniaväkivaltaan.

Edelleen karkuteillä olevan irakilaismiehen epäillään puukottaneen entistä vaimoaan ja tämän ystävää hengenvaarallisesti. Poliisi on päättänyt aloittaa rikostutkinnan lastensuojelun toiminnasta Haagan puukotustapauksessa.

Nasima Razmyar: ”Vaikeneminen ei pelasta tyttöjä tai naisia”

Myös Helsingin apulaispormestari +" class="person">Nasima Razmyarkertoi maaliskuussa IS:lle antamassaan haastattelussa, että Haagan puukotustapauksen kaltaisten ”rinnakkaistodellisuuksien syntyminen pääkaupunkiseudulle on otettava haudanvakavasti”.

Rinnakkaistodellisuudella Razmyar tarkoittaa maahanmuuttajaväestön yhteisöjä, ryhmittymiä, sukuja ja lahkoja, jotka hyväksyvät kunniaväkivallan, ja joissa varsinkin naisia valvotaan ja tuomitaan vanhoillisten uskonnollisten normien perusteella.

– Valtava määrä etnisistä yhteisöistä toimii sillanrakentajina suomalaiseen yhteiskuntaan, mutta pieni osa rakentaa siltojen sijaan seiniä, Razmyar kertoi.

Razmyarin mukaan aiheesta ei uskalleta puhua edes suurissa puolueissa maahanmuuttovastaiseksi leimautumisen pelossa.

– Vaikeneminen ei pelasta yhtäkään tyttöä tai naista, hän painotti.

Kunniaväkivallan vakavimmasta muodosta, kunniamurhista, ei ole Suomen oikeushistoriassa montaakaan esimerkkiä. Korkein oikeus (KKO) käsitteli kesällä 2017 Suomen ensimmäistä epäiltyä kunniamurhan valmistelujuttua, jossa syytettynä oli Helsingissä asuva irakilaismies.

Syyttäjän mukaan mies oli uhannut tappaa sisarensa, koska tämä ei noudattanut perheen käyttäytymissääntöjä vaan liikkui ulkona epäsopivasti pukeutuneena.

KKO hylkäsi syytteet, koska uhkailuviestit eivät riittäneet näytöksi yksityiskohtaisesta murhasuunnitelmasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?