Jos kaikki menee putkeen, ensi viikolla on jo hellettä – Ennuste antaa pikkuriikkisen mahdollisuuden +25,8 asteeseen

Julkaistu:

Pitkän ajan päähän ennustaminen on hankalaa, eikä lähestyvä matalapaineen alue tee siitä yhtään helpompaa.
Forecan 15 päivän ennuste kertoo, että lämpötila Helsingissä on torstaina 23.5. ylimmillään noin 15 astetta, mutta ylimmän lämpötilan ennusteen vaihteluväli on todella suuri: lämpötila voi olla 9,2–25,8 asteen välillä.

25,8 astetta olisi jo todellinen kesäsää. Kuinka mahdollista hellelukemiin pääsy on, sillä onhan sään ennustamisessa valtava määrä muuttujia?

Forecan meteorologi Anna Latvala pohjustaa kertomalla, että tällä viikolla Suomen länsipuolella oleva korkeapaine vahvistuu ja sää muuttuu poutaisemmaksi.

– Lämpötilat nousevat viikon loppua kohti. Kun korkeapaine mahdollisesti alkaa heiketä loppuviikosta, sää muuttuu epävakaampaan suuntaan, niin silloin myös ennuste muuttuu epävarmemmaksi, hän sanoo.

Foreca muodostaa ennusteen vaihteluvälin ajamalla tietokoneilla 52 sääennustemallia, jossa jokaisen alkutilanne on hivenen erilainen. Torstaina 23.5 kohdalla suurin osa malleista ennustaa päivän korkeimmaksi lämpötilaksi noin 15 astetta. Ääripäissä, 25,8 ja 9,2 asteessa todennäköisyys on reilusti alle 50%, eli pienempi kuin kolikonheitossa.

– Ensi viikolla Suomen ympäristössä saattaa liikkua jälleen matalapaine ja sen reitti vaikuttaa hyvin paljon siihen kuinka korkealle lämpötila nousee. Pidemmälle ennustettaessa epävarmuus kasvaa.

– Tämä on hyvä esimerkki siitä, miten säätilanteen muutos vaikuttaa varsinkin kauempana oleviin ennusteisiin. Niiden epävarmuus kasvaa huomattavasti. Tämä on varsinkin matalapaineiden suhteen hyvin tyypillistä.
Latvalan mainitsema korkeapaineen alue saapuu keskiviikon tienoilla. Selkeämmän aamun jälkeen pilvisyys lisääntyy, mutta sää on enimmäkseen poutaista. Pohjoisimman Lapin yli itään liikkuu sateita.

Päivälämpötila on etelässä 12–15 astetta, maan keskiosassa 10–13 astetta, Pohjois-Pohjanmaalla noin 10 astetta, Lapissa 4–8 astetta ja Meri-Lapissa noin 10 astetta.

Torstaina sää on poutaista ja pilvisyys vaihtelevaa. Pohjois- ja Itä-Lapissa pilvisyys on runsaampaa, ohimenevästi myös Koillismaalla ja Kainuussa.

Päivälämpötila on maan etelä- ja keskiosassa 14 – 18 astetta, Pohjois-Suomen eteläosassa 10 – 13 astetta ja Pohjois-Lapin pilvisellä alueella lähellä 5 astetta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt