Haaviston mukaan vihreät eivät ole valmiita kuittaamaan kaikkia Sdp:n vaalilupauksia: ”Ei meillä ole ollut sellaista politiikkaa täällä”

rac

Julkaistu:

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haaviston mukaan neuvotteluissa on ollut mukana talousrealismia, vaikkei raamien olekaan annettu määrittää keskustelua.
Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto sanoi ennen tiistaisten hallitusneuvottelujen alkua, ettei vihreät ole valmiita suoraan kuittaamaan kaikkia Sdp:n vaalilupauksia, kuten niin kutsuttua vappusatasta.

– Ei meillä ole ollut sellaista politiikkaa täällä, että kuittaisimme suoraan toisten puolueiden vaalivaatimuksia, kuten eivät hekään meidän kaikkia esityksiä.

– Onnistuneet neuvottelut ovat sellaisia, että jokainen puolueista saa osan tavoitteistaan läpi, Haavisto lisäsi Säätytalolla.

Vihreiden osalta kärkitavoitteita ovat koulutukseen, ympäristöön ja ilmastoon liittyvät asiat. Näiltä osin asiantuntijoita kuullaan vasta tällä viikolla

Haavisto toisti samaa kuin neuvotteluja vetävä Antti Rinne ja vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson: pääosin neuvotteluryhmät ovat saaneet tilannekuvan valmiiksi tai pitkälle.

Hallitusneuvotteluja on vedetty aiemmista hallitusneuvotteluista poiketen ”ilmiöpohjaisella keskustelutavalla”. Tällä tarkoitetaan sitä, että talouden raamien ja puitteiden ei annettu vaikuttaa neuvottelujen aluksi: keskustelussa luovuuden on annettu kukkia ja ongelmiin ollaan etsitty ratkaisuja ilmiöpohjaisesti siten, että hallintorajat ylitetään.

Haavisto kertoo kyseisen neuvottelutavan olevan hänelle henkilökohtaisesti uusi tapa toimia.

– Tässähän ei puhuta nyt ministeriöittäin, vaan puhutaan erilaisista ajan ilmiöistä ja siitä, mitä maailmassa tapahtuu. Malli on hyvä, että päästään näiden ministeriöiden siilojen yli käsittelemään asioita, jotka koskevat montaa eri hallinnon alaa.

Haavisto kuitenkin myöntää, että edessä voi olla ”aikamoinen jumppaus”, kun ideoita aletaan tuoda hallinnon alojen budjetteihin.

Pahimmat pelot siitä, että neuvotteluissa käsitellyt ideat kaatuisivat viimeistään budjettirealismiin, Haavisto tyrmää.

– Kyllä neuvottelijoissa on myös realismia. On meillä ollut jo vaihtoehtobudjeteissa hintalaput esimerkiksi koulutuksen kehittämiselle.

Hän kuitenkin totesi, että viiden puolueen tavoitteiden yhteensovittaminen vaatii työtä.

Juttuun täsmennetty 14.5.2019 kello 11.30 ilmiöpohjaisen keskustelutavan kuvausta.