Haavisto ehdotti lobbarirekisteriä vihreiden neuvottelijan vetäydyttyä Säätytalolta: ”Hänen tilanteensa tuli hyvin vaikeaksi”

rac

Julkaistu:

Pekka Haaviston mukaan säännöt eivät ole selvät esimerkiksi siitä, kenen asiantuntemusta hallitusneuvotteluissa voidaan hyödyntää.
Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto otti Säätytalolle saapuessaan kantaa viikonloppuna velloneeseen keskusteluun hallituneuvotteluihin osallistuvista lobbareista ja ay-väestä. Haaviston mukaan puolue ei ollut avittamssa vaikuttajaviestintätoimisto Miltton Networksillä työskentelevän Elina Moision vetäytymistä vihreiden neuvottelijaryhmästä.

– Tämä oli hänen ratkaisunsa. Käytiin tietenkin keskustelu siitä, että meillä on henkilö, joka on osallistunut puolueen ohjelmatyöhön pitkään, on helsinkiläinen valtuutettu ja ollut ministereiden erityisavustaja. Tässä mielessä hän on varsin kokenut vihreä poliitikko, mutta hänen tilanteensa tietysti tuli tässä hyvin vaikeaksi.

Haaviston mukaan Moision tapaukseen liittyy kiinnostava kysymys siitä, kenen asiantuntemusta Suomessa voidaan käyttää hyväksi esimerkiksi hallitusneuvotteluissa. Haaviston mukaan Moisio on esimerkiksi vihreiden perhevapaamallin paras asiantuntija.

– Nyt on tehty johtopäätös, että on parempi, että hän on tästä tilanteesta poissa, mutta säännöt eivät ole selvät.

Haaviston mukaan näin erityisesti vaikkapa Moision tapauksessa, jossa hän tekee arkityönään jotain muuta kuin politiikkaa. Haaviston otti samalla esille, että vihreiden hallitustunnusteluvaiheessa Antti Rinteelle antamissa vastauksissa toivottiin Suomeen lobbarirekisterimallin perustamista.

– Kun olen itse koettanut koittanut pitää lobbarirekisteriä, minulle on sanottu, että se on laiton henkilörekisteri. Tästä ristiriidasta pitäisi päästä. Pitäisi olla mahdollista, että kaikista, jotka sekä hallitusneuvotteluissa että eduskunnassa vaikuttavat politiikkaan, olisi olemassa selkeä rekisteri, Haavisto sanoi.

Hänen mielestään oikeusvaltion asioita käsittelevä neuvotteluryhmä voisi ottaa asian ratkottavakseen hallitusneuvotteluissa. Moision tilalle neuvotteluihin on otettu tekninen avustaja, jonka nimi kerrotaan myöhemmin tänään.

Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson kannatti Haaviston ehdotusta lobbarirekisterin perustamisesta ja sen kirjaamisesta hallitusohjelmaan tietyin varauksin.

– Voi olla, että tarvitsemme jonkin tyyppisen lobbarirekisterin, mutta se ei saa johtaa siihen, että kansanedustajat eivät uskalla enää tavata ihmisiä. Kansanedustajana ollaan sen takia, että kuunnellaan laajasti erilaisia näkemyksiä. Meidän ei kannata luoda yhteiskuntaa, jossa pelätään ihmisten tapaamista. Se olisi vahingollista.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson piti hyvänä hallitusneuvotteluista kummunnutta lobbarikeskustelua.

– On hyvä että tiedetään ketkä täällä ovat neuvottelemassa, ja miksi he ovat neuvottelemassa, Andersson sanoi.

Andersson tuki Haaviston ehdotusta lobbarirekisterin perustamisesta ja sen kirjaamista hallitusohjelmaan.

– Se sopii ehdottomasti. Oikeusvaltion kehittäminen on meidän puheenjohtama pöytä, ehdottomasti otetaan se asialistalle. Olemme puolueena pitkään kannattaneet sitä, että Suomeen luotaisiin avoin ja pakollinen lobbarirekisteri, Andersson sanoi.