Antti Rinne selitti lobbareiden ja ay-väen istumista neuvottelijoina: ”Puolueessa päivätöissä olevia ei riitä jokaiseen pöytään”

rac

Julkaistu:

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne ei näe tarvetta puuttua lobbarikohuun. Hän ei käynyt keskusteluja Pekka Haaviston kanssa Milttonin Elina Moision vetäytymispäätöksestä.
Hallitusneuvottelujen vetäjä Antti Rinne (sd) ei nähnyt Säätytalolle saapuessaan mitään tarvetta puuttua viikonloppuna velloneeseen lobbarikohuun.

– Meillä on sovittuna sillä tavalla, että kaikissa neuvottelupöydissä istuu puolueiden edustajat, jotka vievät eteenpäin puolueiden tavoitteita tässä kokonaisuudessa. Ei ole viitteitä siitä, että mitään muuta vaikuttamista täällä tapahtuisi.

Rinne oli vakuuttunut siitä, että viestintätoimistoista ja ammattiyhdistysliikkeistä poimitut neuvottelijat edistävät Säätytalolla vain puolueiden asiaa. IS kysyi Rinteeltä, miksi hän ei valinnut neuvottelijoiksi vain sellaisia ihmisiä, jotka ovat puolueessa päivätöissä.

– Meillä ei riitä puolueessa päivätöissä olevia ihmisiä joka pöytään, Rinne vastasi.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kyseenalaisti viikonloppuna lobbareiden ja etujärjestöistä poimittuen neuvottelijoiden istumisen Säätytalon hallitusneuvotteluissa. Orpo muistutti, että neljä vuotta sitten Juha Sipilä ja Alexander Stubb tekivät linjauksen, ettei edunvalvojia päästetä hallitusneuvotteluihin. Asiantuntijoita kuultiin, mutta heitä ei päästetty kirjoittamaan hallitusohjelmaa.

– Minusta lobbarit – SAK mukaan lukien – pitää saada pois Säätytalolta, Orpo sanoi.

Kokoomuksen Sanni Grahn-Laasonen oli yhtä kriittinen Rinteen lähestymistapaan. Hän katsoi neuvottelukulttuurin tervehtyneen linjauksen myötä vuoden 2015 hallitusneuvotteluissa.

– Nyt tuli Rinteen johdolla tunkkainen paluu menneille vuosikymmenille, Grahn-Laasonen suomi.

Puolueet ovat miehittäneet ammattiyhdistysväellä erityisesti Luottamuksen ja tasa-arvoisten työmarkkinoiden Suomi -työryhmän. Ryhmää vetää Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman, mutta puoleen toinen neuvottelija on SAK:n työ ja turva -osaston johtaja ja SAK:n johtoryhmän jäsen Saana Siekkinen.

Vaikuttajaviestintätoimisto Miltton Networksin työskentelevä Elina Moisio vetäytyi neuvottelijan tehtävästä perjantaina. Moisio kuului vihreiden edustajana Sdp:n Antti Lindtmanin vetämään työmarkkinoita pohtivaan ryhmään. Rinteen mukaan ratkaisu oli täysin Moision oma, eikä hän käynyt asiasta vihreiden puheenjohtajan Pekka Haaviston kanssa keskusteluja.
Sdp:n neuvottelijoista Matias Mäkynen on töissä viestintätoimisto Rud Pedersenillä, joka hoitaa ranskalaisia Rafale-hävittäjiä tarjoavan Dassaultin suhteita Suomessa. Mäkynen istuu Säätytalolla oikeusvaltion kehittämistä pohtivassa ryhmässä. Rinteen mukaan Mäynen istuu ryhmässä jatkossakin, eikä hänen asemastaan ole käyty keskusteluja.

– Mäkynen on Sdp:n puoluehallituksen jäsen, piirin puheenjohtaja ja kansanedustajaehdokas, joten hänellä on ollut aika monta tehtävää Sdp:n sisällä.

Vasemmistoliiton Lindtmanin vetämään ryhmään nimeämät kaksi neuvottelijaa ovat SAK:n lakimies Anu-Tuija Lehto ja JHL:n toimialajohtaja ja SAK:n hallituksen jäsen Teija Asara-Laaksonen. Ryhmän sihteerinä on Sdp:stä Pekka Rode, joka työskentelee Sivistystyönantajien palveluksessa.

Puheenjohtaja Li Anderssonin (vas) mukaan valintoja on ohjannut se, että henkilöt ovat toimineet pitkään puolueessa ja heillä on ihan selkeä mandaatti.

– Teija Asara-Laaksonen on esimerkiksi puoluehallituksen jäsen ja yksi niistä kahdesta neuvottelijasta, jotka puoluehallitus nimesi ikään kuin puolueen sääntöjen mukaisina neuvottelijoina.

Lisäksi Anderssonin mukaan on painotettu henkilöiden asiantuntemusta. Henkilöt ovat voineet avustaa puoluetta esimerkiksi varjobudjetin laatimisessa.

– Me teimme sellaisen linjauksen, että halusimme hyödyntää esimerkiksi sitä asiantuntemusta, mitä SAK:n johtavalla lakimiehellä on.

Anderssonin mukaan mainituissa asemissa olevat henkilöt pystyvät jättämään palkkatyöhön liittyvän hattunsa Säätytalon portaille ja pitämään sisäpuolella vain puolueen hattua päässään.

Lindtmanin ryhmän lisäksi myös muissa työryhmissä istuu jonkin verran ammattijärjestöissä töissä olevia henkilöitä. Oikeudenmukaisuus ja yhdenvertaisuus työryhmään Sdp on nimennyt edustajakseen ammattijärjestö Talentian eritysasiantuntija Laura Lindebergin. Kohtuuhintaista vuokra-asumisen edistämistä ajavan Kova ry:n toiminnanjohtaja Jouni Parkkonen on yksi Sdp:n neuvottelijoista asuntopolitiikkaa miettivässä ryhmässä. Vasemmistoliiton edustajana ryhmässä istuu Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen Aran johtaja Jarmo Linden.

Elinvoimaista Suomea koskevia ratkaisuja pohtivassa ryhmässä istuu Sdp:n Teknologiateollisuuden innovaatioasioiden päällikkö ja toimitusjohtajan neuvonantaja Tino Aalto. Poliittisessa asiantuntijaryhmässä vaikuttaa Sdp:n edustajana ammattiyhdistysliike Pron Henrik Haapajärvi ja JHL:n Vesa Mauriala.

Rinne vastasi myös kysymyksiin siitä, miksi talouden raameista ei vielä taiteta peistä neuvotteluissa.

– Tällä hetkellä näyttäisi hyvin toimivan se lähestymistapa, että annetaan ensiksi tulla luovia ideoita siitä, että millä keinoilla vietäisiin tavoitteisiin liittyviä ilmiöitä eteenpäin. Kun taloudelliset realiteetit sitten rakennetaan tähän mukaan, niin päästään ohjelmaan, joka uudistaa Suomea ja vie sitä eteenpäin 2030-luvulle, Rinne sanoi.

Hän ei pelännyt sitä, että taloudelliset rajat tulevat eteen vasta vapaan ideoinnin jälkeen.

– Täällä on ihan aikuisia ihmisiä neuvottelemassa. Kyllä he tietävät, että talouden realiteetit tulevat eteen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt