Kortteliralli aiheutti uskomattoman ruuhkan hiljaisen kirkonkylän keskustaan: ”Eihän täällä pääse edes liikkumaan”

rac

Julkaistu:

Teuvan kirkonkylä heräsi eloon äitienpäivän aattoiltana, kun sadat ajoneuvot traktoreista henkilöautoihin, liikkuviin saunoihin ja mopoihin lähtivät kylänraitille yhteiselle huviajelulle.
Näky muuten niin hiljaisen kylän keskustassa oli uskomaton: tällainen ruuhka voi syntyä vain monen kymmenen tuhannen asukkaan kaupungissa, ja nyt on kyse viidentuhannen asukkaan maalaispitäjästä.

Yhteinen ”kortteliralli”, teuvalaisittain ”kömärinki” kutsuttiin koolle jo toistamiseen. Viime syksynä ajeltiin Syyskömä ja nyt oli vuorossa Kevätkömä.

Idean isä on 14 vuotta sitten ajokortin saanut Joonas Kallio, joka kaipasi äksöniä hiirenhiljaiseen taajamaan.

– Kun itse sain ajokortin, olin oikein kylänraitin suurkuluttaja. Aina oli joku kaveri kylillä, ja porukkaa oli liikkeellä joka ilta. Kun sitten viime syksynä ajelin lauantai-iltana kylän läpi ja totesin, ettei siellä ole enää ketään, päätin korjata tilanteen.

Kallio heitti haasteen Facebookiin ja kuvitteli saavansa liikkeelle puolensataa ajelijaa.

– Tulin kylille kello seitsemän ja näin väkimäärän, ajattelin, että herranjumala, eihän täällä pääse edes liikkumaan. Videokuvista laskettiin, että ainakin kaksisataa ajelijaa oli liikkeellä. Päätettiin sitten järjestää myös Kevätkömä.

– Kyllä tänne nyt on tullut porukkaa lähikunnistakin. Kuulin, että Vaasasta asti. Näin me näytetään, että Teuvallakin on elämää.


Alun perin Kallion ajatuksena oli saada nuoret pariksi tunniksi pois tietokoneiden ja pleikkareiden äärestä. Yllätys oli, että ringille saapui kaikenikäistä väkeä.

– Tänään näin parkissa pariskunnan, jolla oli ikää yli 80 vuotta. Onhan tätä samaa rinkiä kierretty kautta aikojen: nuoret miehet ovat hakeneet naisia tanssipaikalta ja sen jälkeen on tultu kylille ajelemaan.

Ruuhkaa riitti paitsi kaduilla, myös ABC:n pihassa, jossa traktoreita oli parkissa parhaimmillaan monia kymmeniä. Paikallinen tanssiseura Tempo käytti tilaisuutta hyväkseen ja järjesti työväentalo Pirttilässä Kömän jatkot - karaoketanssit ja puffetin.

Kevätkömä oli epävirallinen tapahtuma, mutta jatkossa Kallio aikoo tehdä kokoontumisesta virallisen, mitä se sitten ikinä tarkoittaakin.

– Kyllä täällä nyt poliisiautokin pyörähti, ja pelkäsin, tuleeko tästä jotain seuraamuksia, kun kuminkäryäkin oli vähän ilmassa. Otin kuitenkin tietoisen riskin, kun ajattelin, että kyllä kerran vuodessa pitää jokin tapahtuma olla. Porukka tietää, että tässä jokainen on mukana omalla vastuulla.

Kallio ei mieti, millaisen hiilijalanjäljen kömärinki jätti jälkeensä.

– Eikös se ole peruttu se tieto, että riisseli niin paljon saastuttaisi, hän kysyy.