HS: Hitler antoi Mannerheimille kiusallisen lahjan – kätkettiin ullakolle vuosikymmeniksi - Kotimaa - Ilta-Sanomat

HS: Hitler antoi Mannerheimille kiusallisen lahjan – kätkettiin ullakolle vuosikymmeniksi

Huhujen mukaan Hitlerin lahja olisi jopa poltettu Mannerheimin talon uunissa.

Marsalkka Mannerheimin entisen kotitalon vintillä Helsingin Kaivopuistosta löytyi Hitlerin vuonna 1942 lahjoittama maalaus.­

11.5.2019 9:48

Helsingin Sanomat kertoo marsalkka Mannerheimin entisen kotitalon vintillä Helsingin Kaivopuistosta löytyneestä yllätyksestä. Vintillä on kadonneeksi luultu puulaatikko, jonka sisältä löytyy maalaus.

HS kertoo, että laatikossa oleva öljyvärimaalaus esittää Adolf Hitleriä. Se on Saksan johtajan henkilökohtainen lahja 75 vuotta täyttäneelle Gustaf Mannerheimille.

Lehti kertoo, ettei maalausta ole tiettävästi koskaan ripustettu seinälle, eikä se ole ollut esillä missään.

Taulusta kiertää jopa väite, että se olisi poltettu Mannerheimin talon uunissa sotien jälkeen. Taulu oli Mannerheimille kiusallinen. Sotien jälkeen Hitlerin muotokuvan säilyttämistä ei olisi katsottu hyvällä.

Hitler luovutti maalauksen Mannerheimille Imatralla marsalkan junan salonkivaunussa tämän syntymäpäivävastaanotolla. Läsnä olivat myös tasavallan presidentti Risto Ryti ja Saksan sotamarsalkka Wilhelm Keitel.

Valtakunnankansleri Hitlerin lahja sotamarsalkka Mannerheimille.­

Hitler esittelee Steyr-maastoautoa Mannerheimin syntymäpäivillä vuonna 1942.­

Tuolloin Mannerheim sai useita muitakin lahjoja.

Paluumatkalla päämajaan Mikkeliin saksalainen jalkaväenkenraali Waldemar Erfurth oli Mannerheimin seurueessa ja onnistui antamaan tälle lahjaksi itse kirjoittamansa kirjan Yllätys sodassa.

Mannerheim kiitti sydämellisesti ja kirjoitti päiväkirjaansa ”istuimme vilkkaasti keskustellen viskiä ja soodaa nauttien puoleen yöhön asti”.

Hitler viipyi Suomessa noin kuuden tunnin ajan. Immolan kentälle lentäen saapunut Hitler kuljetettiin alkujuhlallisuuksien jälkeen ratapiha-alueelle Imatralle, jossa valtionpäämiehet kävivät keskusteluja Mannerheimin salonkivaunussa.

Mannerheim Saksassa 28.6.1942 (tai 27.6.42). Kuvassa vas. adjutantti Ragnar Grönvall, Mannerheim, Hitler, kenraali Waldemar Erfurth, kenraaliluutnantti W. E. Tuompo ja kenraaliluutnantti Paavo Talvela.­

Hitlerin keskustelujen äänittäminen oli ankarasti kielletty. Tapaamisen juhlapuheita nahoittanut Yleisradion ääniteknikko Thor Damen kuitenkin päätti tallentaa salaa myös junanvaunussa käydyn keskustelun, ja asetti mikrofonin vaunun hattuhyllylle koristeeksi aseteltujen koivunoksien sekaan Hitlerin ja Mannerheimin yläpuolelle.

Keskustelussa Hitler paljastaa Saksan halunneen hyökätä Ranskaan jo vuonna 1939, mutta suunnitelmaa jouduttiin lykkäämään kevääseen 1940 huonon sään takia.

– Jos vuonna -39 olisin hoitanut Ranskan alta pois, maailmanhistorian kulku olisi ollut erilainen, Hitlerin kuullaan toteavan nauhalla.

Hitler myös ylistää suomalaisia ja kertoo olevansa luonnonystävä ja taiteilijaluonne. Mannerheim taas toteaa, etteivät suomalaiset voineet talvisodassa aavistaa, kuinka hyvin Neuvostoliitto oli varustautunut.

Hitler Mannerheimin 75-vuotispäivillä 4.6.1942. Mannerheimin takana Einar Nuotio ja oikealla Risto Ryti.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?