Kokoomus otti kaiken riemun Säätytalon lobbareista irti eduskunnassa: ”Miten vihreät voi hyväksyä tämmöistä?” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kokoomus otti kaiken riemun Säätytalon lobbareista irti eduskunnassa: ”Miten vihreät voi hyväksyä tämmöistä?”

Eduskunnassa virisi välihuutelujen tahdittama keskustelu Säätytalolla neuvotteluissa istuvista etujärjestöjen ja viestintätoimistojen neuvottelijoista.

Kristillisten Päivi Räsänen, (ylh. vas.) sekä kokoomuksen Ben Zyskowicz ja Timo Heinonen piikittelivät eduskunnassa hallitusneuvottelijoita lobbarien käytöstä. Puhetta salissa johti puhemies ja hallitustunnustelija Antti Rinne.

10.5.2019 18:34

Kansanedustaja Päivi Räsänen (kd) nosti Säätytalolla hallitusneuvotteluissa istuvat ammattiliittojen ja viestintätoimistojen lobbarit esiin eduskunnan täysistunnossa. Tiukkojen välihuutojen sävyttämä keskustelu virisi, kun salissa käsiteltiin Valtiontalouden tarkastusviraston kertomusta eduskunnalle puoluerahoituksen valvonnasta 2018.

– Nyt parhaillaan käynnissä olevissa hallitusneuvotteluissa on lehtitietojen perusteella mukana ei pelkästään asiantuntijoina vaan ihan nimettyinä neuvottelijoina tahoja, jotka edustavat päivätyönsä puolesta erilaisia edunvalvonta- ja lobbaustahoja, Räsänen ehti sanoa.

Puheenvuoron väliin salista leikkasi nopeasti Ben Zyskowicz.

– Antti Rinteen lobbarihallitus syntymässä!

Räsänen jatkoi listaamalla Säätytalolla olevia vaalirahoittajia ”kuten esimerkiksi SAK, JHL, Akava”. Hän mainitsi myös vaikuttajaviestintätoimisto Miltton Networksillä ja Rud Pedersenillä työskenteleviä henkilöitä olevan neuvotteluissa.

– Lobbarit eivät siis juoksentele siellä Säätytalon käytävillä vaan istuvat kokoussaleissa kirjoittamassa hallitusohjelmaa, Räsänen sanoi.

Zyskowicz oli jo välissä ehtinyt pitää touhua uskomattomana ja huusi Räsäsen kommentin perään.

– Kyllä he kehtaavat!

Puhetta salissa johti puhemies ja hallitustunnustelija Antti Rinne (sd) ja Räsänen vetosi häneen.

– Tästä varmasti on hyvä käydä keskustelua, koska käytäntö ainakin siihen nähden, mitä itse olen kokenut, vaikuttaa aika uudelta. Toki on ymmärrettävää, että hallitusneuvotteluissa käytetään asiantuntijoita, mutta tässä tapauksessa he ovat näiden neuvotteluryhmien jäseniä ja suoraan kirjoittamassa hallitusohjelmaa.

Ben Zyskowicz leikkasi salista jälleen väliin.

– Miten vihreät voi hyväksyä tämmöistä? hän kyseli.

Pian salissa ääneen pääsi kokoomuksen Timo Heinonen, joka jatkoi teemasta.

– Edustaja Räsänen aivan oikein nosti esille valtavan, suurimman eduskuntavaalikampanjan, jonka itse asiassa teki SAK. SAK tuki Sdp:n kampanjaa omalla oheiskampanjallaan, jonka koko oli 1,4 miljoonaa euroa, Heinonen esitti ja otti muitakin liittoja esille.

Salista kuului tällöin kohahdus. Heinonen jatkoi puheenvuoroaan hämmästelemällä Säätytalon tapahtumia.

– Vain hetki vaaleista on ehtinyt kulua, niin keitä istuu hallitusneuvotteluiden Luottamuksen ja tasa-arvoisten työmarkkinoiden Suomi -työryhmässä? Siellä istuu tämän samaisen SAK:n tukikampanjan keskeisiä toimijoita.

Heinonen katsoi Säätytalolla istuvan SAK:n tukikampanjan keskeisiä toimijoita niin Sdp:n kuin vasemmistoliitonkin neuvottelijoina.

– Eli samat henkilöt, jotka olivat oman työnsä kautta rahoittamassa rinnakkaiskampanjaa 1,4 miljoonan eduskuntavaalikampanjalla, Heinonen sanoi.

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen ryöpytti hallitusneuvotteluja vetävää Sdp:n puheenjohtajaa Antti Rinnettä lobbaajien tuomisesta hallitusneuvotteluihin eduskunnan täysistunnossa Helsingissä.

Sdp:n Jukka Gustafsson parahti väliin oikeiston hyökkäävän heti. Perussuomalaisten Mika Raatikainen puolestaan huusi Heinosen lauseen perään:

– Kuulostaa banaanimaalta!

Heinonen jatkoi vielä hämmästelyään ottamalla esille Rinteen eilisen lausunnon. Rinne sanoi silloin, ettei lobbareilla ole vapaata pääsyä Säätytalolle.

– Ei ole vapaata pääsyä, mutta heidät on kutsuttu – ja jopa sinne pöytään, missä kirjoitetaan Suomen hallitusohjelmaa, Heinonen ihmetteli.

– Ovat kunnon ihmisiä kuitenkin! Gustafsson huudahti tähän.

Heinonen jatkoi sanomalla, ettei hän olisi uskonut ikävöivänsä vihreiden Ville Niinistöä näin pian.

– Olen aivan varma, että jos Ville Niinistö olisi täällä, niin hän olisi nyt kyllä tiukasti tuomitsemassa näin räikeän lobbaamisen ja lobbareiden neuvottelupöytiin ottamisen. Mutta Ville Niinistö ei valitettavasti ole täällä.

Viimeisenä salissa pääsi ääneen Juhana Vartiainen (kok). Tämä puheenvuoron jälkeen puhemies Rinne keskeytti keskustelun ja asian käsittelyn.

– Tämän asian käsittely joudutaan nyt keskeyttämään sen takia, että istuntoaika tulee täyteen. Jatketaan sitä myöhemmin, Rinne sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?