Oikeuskansleri: THL:n tekemä rokotetutkimus ja valtion rokotehankinnat erotettava selkeämmin toisistaan – päätöksen taustalla IS:n paljastusjuttu

IS kertoi viime kesänä julkaistussa laajassa reportaasissa, että THL saa miljoonien tutkimusrahoitusta yhdeltä lääkeyhtiöltä, jonka rokotteiden määrä kansallisessa rokotusohjelmassa kasvoi samalla merkittävästi.

Oikeuskansleri Tuomas Pöystin mukaan yksityisten lääkeyhtiöiden maksama tutkimusrahoitus on aiheuttanut epäilyjä THL:n riippumattomuudesta ja puolueettomuudesta.

10.5.2019 11:55

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti vaatii muutoksia, joilla THL:n tekemä rokotetutkimus ja päätöksenteko valtion rokotushankinnoista erotetaan selkeämmin toisistaan, selviää oikeuskanslerinviraston perjantaina julkaisemasta tiedotteesta.

Pöysti edellyttää, että THL:n ohjauksesta vastaava sosiaali- ja terveysministeriö ryhtyy toimenpiteisiin asiassa.

 ”Asetelma on herättänyt epäilyksiä rahoituksen vaikutuksesta hankintapäätösten asianmukaisuuteen.”

IS kertoi viime kesänä julkaistussa laajassa reportaasissa, että THL on saanut yhdeltä lääkeyhtiöltä GSK:lta miljoonarahoitusta ja samaan aikaan saman lääkeyhtiön rokotteisiin käytettävä rahamäärä kansallisessa rokotusohjelmassa nousi merkittävästi. Valtio siis osti GSK:lta huomattavasti enemmän rokotteita sen jälkeen, kun GSK:n ja THL:n välinen tutkimusyhteistyö alkoi.

IS:n reportaasissa joukko lääkäreitä kritisoi sitä, että suomalaisille annettiin vähemmän kattavaa lääkeyhtiö GSK:n rokotetta samalla, kun lääkeyhtiö antoi THL:lle miljoonia kyseisen rokotteen tutkimiseen. Repotaasissa kerrottiin, että THL on myös merkittävä vallankäyttäjä valtion rokotehankinnoissa, vaikka THL ei virallisesti päätä hankinnoista.

Pöysti toteaakin ratkaisussaan, että yksityisten lääkeyhtiöiden maksama tutkimusrahoitus on aiheuttanut epäilyjä THL:n viranomaistoiminnan puolueettomuudesta ja riippumattomuudesta.

”THL tekee lääkeyhtiöiden rahoittamaa rokotetutkimusta ja osallistuu samanaikaisesti rokotteiden hankintaan asiantuntijana ja valmistelijana. Joissain tapauksissa se myös tekee itse hankintapäätöksiä. Asetelma on herättänyt epäilyksiä rahoituksen vaikutuksesta hankintapäätösten asianmukaisuuteen.”

Vaikka IS:n jutussa kerrottiin, että THL saa miljoonarahoitusta yhdeltä lääkeyhtiöltä ja että THL:n asiantuntijat ovat tosiasiallisesti mukana päättämässä, millä rokotteilla Suomessa ihmisiä rokotetaan, Pöystin mukaan ei ole kuitenkaan syytä epäillä, etteivätkö ministeriö ja THL pystyisi turvaamaan hankintojen valmistelun ja päätöksenteon puolueettomuutta.

”Oikeuskansleri pitää selvänä, että THL:n rooliin tartuntatautien torjunnan asiantuntijana kuuluu rokotetutkimuksen tekeminen. Tutkimusta ei voida tehdä täysin erillään rokotteita kehittävistä lääkeyhtiöistä. THL on väistämättä vaikuttava toimija myös rokotehankinnoista päätettäessä. Rokotteiden hankintaprosessin yleisen uskottavuuden kannalta THL:n asemaa puolueettomana asiantuntijana olisi kuitenkin syytä vahvistaa.”

Pöystin mukaan THL:ssa on jo valmisteltu lääkeyhtiöiden rahoittaman tutkimustoiminnan ja hankintoihin liittyvän toiminnan eriyttämistä entistä selkeämmin toisistaan.

Oikeuskansleri alkoi viime kesänä oma-aloitteisesti tutkia, aiheuttaako THL:n yksityisiltä lääkeyhtiöiltä saama tutkimusrahoitus ongelmia viranomaistoiminnan puolueettomuuteen. Aloitteen taustalla vaikutti IS:n laaja reportaasi.

Pöysti kertoi lukeneensa artikkelikokonaisuuden ja saaneensa siitä tukea ajatukselle selvityksen tarpeellisuudesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?