Suomalainen Robert turhautui Ruotsin outoihin sauna­tapoihin – ”Olen kuitenkin tutkinut kiukaita”

Julkaistu:

Ruotsin julkisten tilojen saunoissa ei saa heittää löylyä.
Ruotsin ja Suomen saunakulttuurissa on yllättävän isoja eroja. Tukholmassa asuva sairaanhoitaja, 30-vuotias Robert Meriruoho kertoo Ruotsin erikoisista saunasäännöistä.

– Turhauttavin ja yllättävin sääntö on julkisten saunojen löylyn heittämisen kielto. Se on monesti ilmoitettu ihan isolla kyltillä. Lisäksi monesti saunoissa ei ole vesiämpäriä eikä kauhaa, hän kertoo.


Meriruoho on asunut Ruotsissa nyt kolme vuotta ja hän kaipaa jo suomalaisen saunan lämpöä.

– Vaikka en ollut Suomessa mikään erikoisen kova saunoja, täällä ollessa olen alkanut kaivata löylyn heittämistä ja rentouttavaa saunomista, hän kertoo.

Asiaa mutkistaa Meriruohon mukaan se, että Ruotsissa ei ole taloyhtiöissä yhteisiä saunoja samaan tapaan kuin Suomessa. Siksi saunomaan mennään julkisiin saunoihin, kuten uimahalleihin.


Kuivasaunoissa olo on ikävää

– Tuntuu ikävältä, että löylyä ei saa heittää. Perusteetkin tuntuvat hieman epäuskottavilta, sillä usein vedotaan siihen, etteivät kiukaat kestä löylyn heittämistä. Kuivasaunassa olo on ikävämpää kuin löylyn hellimässä saunassa, hän sanoo.
– Olen kuitenkin tutkinut kiukaita ja usein ne ovat ihan samojen valmistajien tekemiä kuin Suomessakin, joten niiden tiedetään kestävän. Sen verran kiukaissa on kyllä eroja, että täällä julkisten tilojen saunoissa on kovin vähän kiviä, jopa niin että sähkökiukaan vastukset näkyvät selvästi, hän kertoo.

Meriruoho on kertonut kollegoilleen saunakulttuurin eroista Ruotsin ja Suomen välillä.

– Saunomisestahan voi saada ihan vääränlaisen käsityksen, kun se jää kuivaksi. Muutama ruotsalainen kollegakin toivoo, että julkisissa saunoissa saisi heittää löylyä kiukaalle, hän kertoo.

Saunaseura: Löylyn heittämien on oleellinen osa suomalaista saunomista

Ongelma on tuttu Saunaseuralle.

– Suomalaiset törmäävät silloin tällöin ulkomaisissa saunoissa siihen, ettei löylyä saa heittää, Saunaseuran puheenjohtaja Tuomas Lehtonen kertoo.

Hän ei neuvo toimimaan vastoin ulkomaiden sääntöjä, vaan korostaa suomalaisen saunomisen merkitystä. Lehtosen mukaan vuonna 1937 perustettu Saunaseura levittää tietoa suomalaisesta saunomisesta maailmalle esimerkiksi kansainvälisissä konferensseissa.

– Sauna on sanana päätynyt moniin kieliin. Vaikka emme halua mestaroida, niin täytyy todeta, että löylyn heittämien on oleellinen osa suomalaista saunomista, jolle haettu pääsyä Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle, hän sanoo.

Lehtonen on kokenut vastaavan kuivan saunan ongelman eli löylyn heiton kiellon itsekin hiljattain.

– Italiassa oli kielletty löylyn heittäminen. Toisaalta olen ollut saunomisen harrastajien omissa saunoissa – myös Ruotsissa – joissa löylyä heitetty suomalaiseen tapaan, hän kertoo.

Aiheesta kertoi aiemmin Ruotsin yleisradioyhtiö eli Sveriges Radio.