Espoon poliisi tutkii laajaa lasten hyväksikäyttövyyhtiä: uhreina noin 40 tyttöä – nuorimmat 10-vuotiaita - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Espoon poliisi tutkii laajaa lasten hyväksi­käyttö­vyyhtiä: uhreina noin 40 tyttöä – nuorimmat 10-vuotiaita

Kolmekymppistä espoolaismiestä epäillään sosiaalisessa mediassa tapahtuneesta lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Poliisin mukaan kyse on systemaattisesta toiminnasta.

8.5.2019 13:58

Länsi-Uudenmaan poliisi tutkii laajaa lapsiin kohdistunutta hyväksikäyttövyyhtiä, jossa uhreina on poliisin mukaan noin neljäkymmentä alaikäistä lasta.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Max Bock kertoo Ilta-Sanomille, että kolmekymppisen espoolaismiehen epäillään houkutelleen alaikäisiä sosiaalisessa mediassa seksuaalissävytteiseen kommunikaatioon kanssaan.

Alaikäiset asianomistajat asuvat eri puolilla Suomea.

– Vangittuna on noin 30-vuotias mies, jota epäillään sosiaalisen median maailmassa tapahtuneesta lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Tämä ei sisällä fyysistä kanssakäymistä. Grooming kuvaa hyvin näiden tapahtumien luonnetta. Tässä vaiheessa vaikuttaa siltä, että mitään kasvokkain tapaamisia tai fyysistä kontaktia ei ole missään vaiheessa ollut.

Juttukokonaisuutta tutkitaan lapsen seksuaalisina hyväksikäyttöinä.

– Nuorimmat uhrit ovat noin kymmenen vuotta ja vanhimmat lähellä suojaikärajaa, Bock kertoo.

Bockin mukaan epäilty on esittäytynyt uhreille sosiaalisessa mediassa aikuisena miehenä.

– Foorumi on melkein kaikissa tapauksissa Instagram-palvelu. Hän on siellä lähestynyt näitä alaikäisiä lapsia ja aloittanut keskustelun, mikä on sitten muuttunut seksuaalissävytteiseksi. Keskustelun aikana on sitten myös vaihdettu materiaalia.

Bock ei tarkenna, minkälaisesta materiaalista on kyse.

Kaikki asianomistajat ovat Bockin mukaan tyttöjä. Tekojen epäillään tapahtuneen vuonna 2018 ja alkuvuodesta 2019.

– Asianomistajia on niin paljon, että tarkemman tekoajan haarukointi on lähes mahdotonta. Tuo toiminta on ollut hyvin laajaa. Systemaattisesta toiminnasta on kyse, asianomistajien määräkin sen kertoo, Bock sanoo.

Bock kertoo, että epäilty otettiin kiinni ja vangittiin todennäköisin syin lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä epäiltynä maaliskuun alussa.

Bockin mukaan tapaus tuli alkukeväästä poliisin tietoon, kun yksi asianomistajista oli tapahtuneesta yhteydessä poliisiin.

– Yhden henkilön tekemän ilmoituksen perusteella aloimme tutkia tätä asiaa. Poliisi on omalla työllään selvittänyt kaikki nämä muut tapahtumat, mitä tähän liittyy.

Bock pitää huolestuttavana sitä, että yhtä poikkeusta lukuun ottamatta alaikäiset uhrit eivät näyttäisi kertoneen tapahtuneesta huoltajilleen tai esimerkiksi kouluhenkilökunnalle.

Bockin mukaan laajan juttukokonaisuuden esitutkinta on vasta alkuvaiheessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?