Kommentti: Antti Rinne on aivan hölmö – tai sitten ei ollenkaan

Julkaistu:

Antti Rinne alkaa tehdä hallitusta hirveällä riskillä, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.
Aletaan negatiivisesti, kuten tapana on. Antti Rinteen päätös ottaa keskusta mukaan hallitusneuvotteluihin on demareille nolaus ja jos seuraava hallitus tältä pohjalta saadaan kasaan, kansanrintamakatastrofi.

Miksi? Kokoomus pisti Sdp:lle niin kovan luun kurkkuun, että parissa keskustelussa tuli selväksi, että demarien vaalilupauksista ja tavoitteista ei jäisi mitään jäljelle. Rinne joutui tiistai-iltana anelemaan keskustaa mukaan, vaikka vaalien ainoa todellinen häviäjä oli etukäteen ilmoittanut hirmuisen hintalapun palveluksilleen.

Oppositiossa kokoomus on paljon keskustaa vaarallisempi Sdp:lle. Se on suurempi ja voi hyvin löytää yhteisiä teemoja perussuomalaisten kanssa. Kun tähän lisätään kristillisdemokraatit oppositioon, syntyy vahva oikeistoblokki, joka todennäköisesti oikeistolaistuu neljän vuoden kuluessa. Maltillisen ja sovittelevan Petteri Orpon aika kokoomuksen johdossa voi olla äkkiä ohi.

Hallituksesta tulee aikapommi. Jos mukana ovat vasemmistoliitto ja vihreät, yhteenotto keskustan kanssa on koko ajan mahdollinen. Yksi syy siihen, että keskusta otti niin pahasti takkiinsa vaaleissa on, että perussuomalaiset käytti keltaliivitaktiikkaa tehokkaasti. Maaseutu-Suomessa pelätään ilmastonmuutoksen vuoksi tehtävien säädösten tekevän elämän mahdottomaksi. Keskusta ei ottanut tätä huolta ennen vaaleja sittenkään tarpeeksi vakavasti.

Punavihreille puolueille nämä ovat ydinkysymyksiä, joista ei tingitä. Intressien sovittaminen on äkkiä Rinteelle mahdoton tehtävä.

Hän on hölmö.

Mutta jos Rinne onkin nero?

Synkkää kyllä, asioita ei voi aina katsoa vain negatiivisesti. Katsotaanpa niitä Antti Rinteen kannalta.

Jos keskusta on hallituksen kakkospuolue, Sdp on selvä ykkönen, mitä se ei olisi kokoomuksen kanssa. Ainakin hallituksen pari alkuvuotta sen menestys on keskustalle tärkeää, kun se yrittää palauttaa omien äänestäjiensä uskoa itseensä. Kokoomus pullikoisi, keskusta ei.

Keskustan ajattelu on valtavirtaa, eikä puolueessa kielletä ilmastonmuutosta. Jos ympäristöasioissa annetaan vähän periksi, keskusta antaa vasemmistolle periksi talous- ja sosiaaliasioissa. Ja jos tulee jotain, mitä voi sanoa maakunniksi, keskusta on ostettu pitkäksi aikaa. Rkp on sitä jo siitä ilosta, että neljän vuoden shokkihorkan jälkeen on taas mukana hallituksessa.

Kun oikeisto on synkän porvarillinen, vasemmistoliitto ja vihreät tajuavat myös pysyä Rinteen hihnassa. 20 vuoden jälkeen Sdp ottaa taas ohjat maassa. Se voi toteuttaa haluamansa asiat ja pitää lupauksiaan, mikä lopulta tuo myös kannatusta

Onko Rinne hölmö vai ei? Siihen me jokainen voimme ottaa kantaa. Todennäköisesti kyllä vasta neljän vuoden kuluttua, tai sitten ehkä aiemminkin.