”Minua leikattiin halki kuin paistia” – Naiset kertovat kampanjassa hirveistä synnytyksistään – lääkäri: pelon lietsontaa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

”Minua leikattiin halki kuin paistia” – Naiset kertovat kampanjassa hirveistä synnytyksistään – lääkäri: pelon lietsontaa

Viikko sitten perustettu Minä myös synnyttäjänä -kampanja on kerännyt lukuisia kokemuksia synnytyksen aikaisesta kaltoinkohtelusta. Synnytyslääkärin mukaan kampanjassa lietsotaan pelkoa ja epäluuloa.

8.5.2019 11:41

– Olin pakotettuna epäluonnolliseen asentoon heiluvalle sairaalasängylle kaikkien tuijotettavaksi kuin näyttelyesine.

– Kätilö tuli saliin naureskellen ja kysyen "jokos aletaan tilaamaan epiduraalia". Kätilö oli vahingoniloinen synnytyskivuistani eikä tehnyt elettäkään, että olisi tukenut minua.

– Minua leikattiin halki kuin paistia. Ei mikään “pieni nipsaisu”, vaan syvälle kajoava halkaisu, monen monta kertaa, eräs kuvaa välilihan leikkaamista.

– Sitä, mitä minulle tehtiin synnytyssalissa, kutsuttaisiin kaikissa muissa tilanteissa sanalla raiskaus. Nyt se oli vain synnytys. Kätilön mukaan hieno ja upea luomusynnytys, josta tuloksena oli kuitenkin henkisesti ja fyysisesti vakavasti vaurioitunut äiti.

Tässä muutama esimerkki noin 130 kertomuksesta, joita #Minämyössynnyttäjänä -kampanjaan on tullut viikon aikana.

Kertomuksissa synnyttäneet äidit puhuvat ”synnytysväkivallasta”. Sillä tarkoitetaan sitä, että kätilöt ja lääkärit tekevät naisille lääketieteellisiä operaatioita, joihin he eivät ole antaneet suostumustaan, heille ei selitetä asioita tarpeeksi seikkaperäisesti tai heitä muuten kohdellaan alentuvasti.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Yle.

Kampanjan toinen vetäjä Katri Immonen kertoo Ylen haastattelussa, että kampanjalla synnyttäjät haluavat äänensä kuuluviin. Kampanja käynnistyi sosiaalisessa mediassa viime torstaina, ja sen suosio on yllättänyt vetäjät, he kertovat Ylelle.

– Väkivalta sekä loukkaukset pitää tiedostaa ja myöntää myös synnytyssairaaloissa. Mikään ei muutu ennen kuin niin tapahtuu.

– Sekä hoitohenkilökunta että synnyttäjät ovat omaksuneet asenteen, että tällaista se vain on, tähän pitää alistua. Moni äiti on nyt vasta kampanjan myötä tiedostanut, että häntä on kohdeltu väärin, Immonen kertoo.

Lääkäri pitää murheellisena

Turun yliopistollisen keskussairaalan naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Nanneli Pallasmaa pitää kampanjan sanomaa murheellisena.

– Mielestäni on murheellista, että lietsotaan tällaista pelkoa ja epäluuloa, Pallasmaa sanoo IS:lle.

30 vuotta synnytyksiä hoitanut Pallasmaa haluaa muistuttaa, että hoitohenkilökunta tekee varmasti kaikkensa, jotta synnytys sujuisi mahdollisimman hyvin.

– Tiedän kuinka hirvittävän omistautuneita ihmisiä tuolla synnytysyksiköissä on töissä. He tekevät varmasti kaikkensa, jotta synnytys menisi mahdollisimman turvallisesti ja se kokemus olisi mahdollisimman hyvä. Siksi tällaiset syytökset tuntuvat todella pahalta.

Pallasmaan mukaan synnytyksissä tulee aina valmistautua yllätyksiin.

– Ammattilaisena tiedän, että synnyttämiseen liittyy aina riskejä ja asiat eivät aina mene ennakoidusti. Joskus tulee äkkitilanteita, jolloin on pakko toimia tilanteiden pelastamiseksi ja se ei aina ole tietysti miellyttävää.

Kampanjan vetäjä Katri Immonen kokee, että synnyttäjän itsemääräämisoikeudesta täytyy huolehtia.

– Me koemme, että on yleensä kyseessä ei ole ollut hätätilanne. Aina on aikaa vähintään informoida synnyttäjää, ja repeämää ommellessa pitää kuunnella häntä. Kyse on paitsi itsemääräämisoikeudesta myös kunnioittavasta asenteesta, Immonen kertoi Ylen haastattelussa.

Lääkärin mukaan kampanja voi lisätä entisestään tulevien synnyttäjien pelkoja.

– Tämä aiheuttaa paljon hallaa niiden naisten keskuudessa, jotka synnyttävät tulevaisuudessa. Tämä herättää huolta ja pelkoa.

Miten synnyttäviä naisia kohdellaan sairaalassa? Keskustele alla tai lähetä kokemuksiasi osoitteeseen faye.lawson@iltasanomat.fi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?