Löytyykö kaapistasi joku näistä tavallisista muumimukeista? Asiantuntija: Niistä maksetaan nyt hyvin – ja arvo nousee nopeasti

Suomalaiskotien kaapeissa lojuu tällä hetkellä kahvikuppeja, joiden arvo saattaa lähivuosina nousta selvästi, arvioi muumimukiasiantuntija.

8.5.2019 6:38

Muumimukibuumi käy nyt ennätyskierroksilla. Näin arvioi muumimukiasiantuntija, huutokauppa Helanderin markkinointikoordinaattori Minna Sirén.

Arvioon on helppo uskoa.

Kuukausi sitten virhepainatettu Vilijonkka-muumimuki myytiin huutokaupassa 6 100 eurolla. Kauppa sittemmin peruttiin, mutta mukin myynyt meklari uskoo, että se huudetaan myöhemmin vielä suuremmalla summalla.

Reilut pari viikkoa sitten Uimahyppy simpukoilla -muumimukista maksettiin 8 999 euroa ja Huutokauppakeisari Aki Palsanmäki myi harvinaisen Fazer-muumimukin 9 050 eurolla. Palsanmäen yllätti se, miten paljon 1990-luvun muumimukeista maksettiin samassa huutokaupassa.

Siréniä 1990-luvun muumimukien suosio ja niistä maksetut hinnat eivät yllätä. Asiantuntija toteaa, että vaikka 1990-luvun muumimukit ovat olleet tavallisessa massatuotannossa, niiden kysyntä ja arvo ovat jatkuvassa nousussa. Hän arvioi, että 1990-luvun muumimukien arvo tulee nousemaan selvästi lähivuosina.

– Himotuimpia on ensimmäinen muumimuki, Vihreä-sarjakuvamuki (1990–1993), josta maksetaan tällä hetkellä 400–600 euroa kunnosta riippuen. Myös Roosa-sarjakuvamukista (1990–1993) maksetaan samanlaisia summia.

Sijoitusmielessä kannattaisikin alkaa keräillä 1990-luvun muumimukeja, Sirén arvioi.

– Niiden hinnat nousevat jatkuvasti.

Sirén sanoo, että markkinoilla on useita muumimukeja, jotka ovat vielä tavallisella lompakolla saavutettavissa, mutta joista maksetaan nyt reilusti aiempaa enemmän – ja joiden arvo on edelleen nousussa. Osa näistä mukeista on valmistettu 2000-luvulla. Alla olevat Sirénin arviot hinnoista ovat linjassa muissa lähteissä saatujen hinta-arvioiden ja toteutuneiden hintojen kanssa.

1. Vihreä, sarjakuva (1990–1993)

– Tuotannon ensimmäinen muki. Tästä syystä se on keräilijöiden suuressa suosiossa. Ilman ensimmäistä mukia kokoelma koetaan usein puutteelliseksi. Mukin nopea hinnannousu on myös vaikuttanut kysyntään, sillä muki on vielä ”perushinnoissa”.

Huutokauppakeisarin muumihuutokaupassa huhtikuun lopulla mukista maksettiin 875 euroa.

2. Roosa, sarjakuva (1990–1993)

– Tuotannon kolmas muki. Vaikeasti saatavilla, mikä on yksi syy sen ”pakko saada”-kategoriaan. Hinta-arvio on +400 euroa.

Huutokauppakeisarin muumihuutokaupassa huhtikuun lopulla mukista maksettiin 850 euroa.

3. Rauha (1996–2002)

Rauha-mukin keskimääräinen hinta oli Sirénin mukaan viime vuonna 180 euroa. Nyt hinta-arvio on jo 280 euroa.

– Muki jakaa mielipiteitä ulkonäöllisesti, ja siksi siitä on tullut tyyriimpiä 90-luvun mukeista.

4. Millenium (1999–2000)

– Hinta on noussut muutamassa vuodessa 280–350 euroon. Sen suosio johtuu yksinkertaisesti siitä, että mukista löytyy paljon muumilaakson hahmoja sekä siitä, että aikoinaan mukia myytiin rajallisesti.

5. Pikku Myy liukumäessä (1999–2007, uusi erä 2011)

– Kuuluu perusmukeihin, mutta on päässyt keräilijöiden suosioon. Hinta on muutamassa vuodessa kohonnut 30 eurosta parhaimmillaan 70 euroon.

Huutokauppakeisarin muumihuutokaupassa huhtikuun lopulla mukista maksettiin 90 euroa.

6. Nipsu (2002–2008)

– Tätä ruskeaa mukia pidetään niin sympaattisena, että se on monen muumikeräilijän ensimmäisiä hankintoja. Mukin hinta pyörii 80–100 euron hujakoilla, ja nousee hieman vuosittain. Uskoisin, että Nipsu tulee olemaan ulkomailla yksi halutuimpia muumimukeja.

Huutokauppakeisarin muumihuutokaupassa huhtikuun lopulla mukista maksettiin 150 euroa.

7. Uimahyppy (2006)

– Uimahypyn suosio perustuu sen leppoisaan tunnelmaan ja hauskoihin uimahousuihin. Hinta on noussut muutamassa vuodessa 70 eurosta 100 euroon, ja uskon sen nousevan pian 120 euroon.

8. Ruusutarha (2010)

Sirén pitää vuonna 2010 valmistettua Ruusutarhaa klassikkomukina, joka on suosittu äitienpäivälahja. Vielä vuosi sitten mukin arvo oli joitain kymppejä, mutta nyt hinta-arvio on Sirénin mukaan 50 euroa.

– Muumimamma on rakastetuimpia muumihahmoja, ja tunnelma on saatu hienosti mukiin. Uskon mukin arvon nousevan vielä ja kiinnostavan myös ulkomailla.

Huutokauppakeisarin muumihuutokaupassa huhtikuun lopulla mukista maksettiin 85 euroa.

9. Iltapurjehdus (2010)

Muumien 65-vuotisjuhlien kunniaksi vuonna 2010 julkaistun mukin teema oli meri.

– Muki myytiin 32 euron hintaan, mutta nykyään hinta huitelee yli 100 eurossa. Muki on keräilijöiden kestosuosikki ja varma sijoituskohde, mutta myös kaunis keräilykohteena.

Huutokauppakeisarin muumihuutokaupassa huhtikuun lopulla mukista maksettiin 150 euroa.

10. Hento lumisade (2018)

– Olemme vasta toukokuussa ja silti mukia kysellään, joten uskoisin että kyseessä on tuleva keräilijöiden suosikki, mitä pidemmälle menemme tätä vuotta ja tulevia vuosia.

”Arvokkaimpien mukien hinnat nousevat räjähdysmäisesti”

Myös todellisten muumimukierikoisuuksien hinnat nousevat jatkuvasti, kuten viimeaikaiset huutokaupat ovat osoittaneet. Sirén arvioi, että arvokkaimpien muumimukien arvo tulee nousemaan räjähdysmäisesti lähivuosina.

Syyksi hän sanoo sen, että kansainväliseen levitykseen mennyt uusi Muumilaakso-sarja ja muun muassa Japaniin avattu Muumilaakso-puisto nostattavat muumien kansainvälistä suosiota ja sitä myötä myös muumimukien keräily kansainvälistyy.

– Esimerkiksi Japanissa on paljon keräilijöitä, ja tunnetusti maailmalla hinnat ovat suurempia. En yhtään yllättyisi, jos Fazer-mukista maksetaan viiden vuoden päästä jo 15 tuhatta euroa. Fazer-mukin ja Muumipeikko unelmoi -mukin hinnat tulevat luultavasti nousemaan reilusti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?