Kolme toimittajaa kuultavana poliisikäräjillä – kaikki vaikenivat lähteistään

Tunnetut toimittajat vaikenivat lähteistään, jotka olivat vinkanneet heille Jaskari-tutkinnasta.

Todistajina kuultiin free lance -toimittaja Jarno Liski, rikostoimittaja, kirjailija Harri Nykänen ja Iltalehden politiikan toimituksen esimies Juha Ristamäki.

7.5.2019 20:57

Kukaan Helsingin käräjäoikeudessa todistajana kuulluista toimittajista ei avannut tarkasti lähteitään, jotka olivat johdattaneet heidät penkomaan yli vuosikymmenen takaista Jaskari-tutkintaa uudemman kerran vuonna 2017.

Käräjäoikeudessa on syytettynä kaksi poliisimiestä. Helsingin poliisin rikoskomisarion Kari Lintilän epäillään suorittaneen Jaskari-juttuun liittyvää omavaltaista poliisirikostutkintaa ja vuotaneen salaista esitutkinta-aineistoa toimittajille.

Molempia poliiseja epäillään kansanedustaja Kari Tolvasen (kok) kunnian loukkaamisesta. Heidän epäillään väittäneen perättömästi, että Tolvanen olisi lopettanut paritusjutun tutkinnan poliitikkoja suojellakseen.

Toimittajat kertoivat kukin alkaneensa penkoa samoja väitteitä vuonna 2017. Todistajina kuultiin rikostoimittaja, kirjailija Harri Nykänen, free lance -toimittaja Jarno Liski ja Iltalehden politiikan toimituksen esimies Juha Ristamäki.

Liski kertoi yrittäneensä haastatella Jaskari-jutun päätutkijana toiminutta Kenneth Erikssonia. Tämä kuitenkin perui sovitun tapaamisen ja siirsi sitä koko ajan eteenpäin, kunnes lopulta lakkasi vastaamasta viesteihin ja soittoihin.

Liski oli laatimassa Suomen Kuvalehden sunnuntaina julkaisemaa laajaa artikkelia aiheesta. Lähteitään Liski ei oikeudessa avannut.

– En voi poissulkea ketään enkä nimetä ketään, Liski vastasi syyttäjän kysymykseen yhteyksistä Lintilään.

Kari Lintilä oikeudessa maanantaina 6. toukokuuta.

Harri Nykänen puolestaan kävi tapaamassa Jaskari-jutun tutkinnanjohtajana toiminutta Seppo Sillanpäätä. Hänellä oli mukanaan kopio Jaskari-jutun esitutkinnasta.

Kopiossa oli mukana Jaskarin naisystävän lääkärintodistus, jota syyttäjä pitää salaisena asiakirjana. Nykänen ei kertonut oikeudessa, mistä oli kopion saanut.

Ristamäki kertoi saaneensa vinkin Jaskari-tutkinnan epäselvyyksistä keväällä 2017. Vinkki oli hänen mukaansa ympäripyöreä, hänellä ei ollut vihiä kadonneiksi väitetyistä valokuvista tai teletunnistetiedoista.

– Vinkin sisältö oli suurin piirtein se, että huhuttiin prostituoitujen vierailleen eduskunnan saunatiloissa. Asian tiimoilta olisi käyty jonkunlaista neuvottelua poliisin ja poliitikkojen välillä tutkinnan rajoittamisesta, jotta eduskunnan arvovalta ei kärsisi, Ristamäki kertoi.

Hän sanoi, ettei tunne Lintilää tai toista syytettyä poliisimiestä mitenkään.

Journalisteilla on lakiin perustuva oikeus olla todistamatta oikeudessa lähdesuojan piiriin kuuluvista asioista.

Käräjäoikeudessa kuullaan tiistaina enää loppulausunnot. Tuomio annetaan myöhemmin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?