Kari Tolvanen käräjäoikeudessa Jaskari-tutkinnasta: ”Kukaan ei painostanut”

Julkaistu:

Kansanedustajan mukaan vanhasta Jaskari-tutkinnasta esitetyt väitteet ovat täysin perättömiä.
Kansanedustaja Kari Tolvanen (kok) teilasi täysin perättömiksi väitteet, joita on esitetty hänen roolistaan kokoomuspomoon liittyneessä paritustutkinnassa toistakymmentä vuotta sitten.

– Väitteet ovat perättömiä. Tällaiset väitteet aiheuttavat halveksuntaa, kun olet luottamustehtävässä kansanedustajana ja kunnanvaltuutettuna, Tolvanen sanoi Helsingin käräjäoikeudessa maanantaina.

Kahta poliisimiestä syytetään Tolvaseen kohdistuneesta kunnianloukkauksesta. Tolvasta kuultiin jutussa asianomistajana.

Helsingin poliisin väkivaltarikosyksikössä työskennellyt konstaapeli ja talousrikostutkinnan rikoskomisariota Kari Lintilä ovat syyttäjän mukaan esittäneet virkarikostutkinnassa Tolvasesta perättömiä väitteitä, että tämä olisi puuttunut asiattomasti paritustutkintaan 2006-2007.

Tuolloin Tolvasen johtama väkivaltarikosyksikkö tutki kokoomuksen silloisen puoluesihteerin Harri Jaskarin paritusepäilyä. Väite kuuluu, että Tolvanen olisi määrännyt parituksen tutkinnan lopetettavaksi ja siirtänyt konstaapelin siitä syrjään.

– Joudun päivittäin ottamaan vastaan erilaista solvausta ja nimittelyä, mutta nyt minun väitetään 13 vuotta sitten poliisin virassa syyllistyneen rikokseen. Sitä ei tule sietää. Se heikentää paitsi minun, myös tutkintaryhmän ja poliisin luotettavuutta, Tolvanen sanoi.

Paritusjutussa Tolvanen ei ollut tutkinnanjohtaja, mutta hoiti tiedottamista. Varsinaista tutkinnanjohtajaa Tolvanen tosin tuurasi vähän aikaa tämän vuosiloman aikana.

Tolvanen kiisti jyrkästi määränneensä tutkinnan lopetettavaksi. Aikoinaan liikkeellä oli huhu, että lopettamispäätös olisi syntynyt silloisen pääministerin Matti Vanhasen (kesk) puistotapaamisen seurauksena.

– Ei kukaan eikä mikään taho missään vaiheessa ole yrittänyt painostaa. Tässä kun on heitetty erilaisia nimiä, niin ei kukaan, ei edes tutkinnan aikana ole ollut minuun missään yhteydessä, Tolvanen sanoi.

Huhun alkuperä ei Tolvasen mukaan ole selvinnyt. Vanhasta kuullaan oikeudessa todistajana tiistaina. Näillä näkyminen hän ei tule itse paikalle oikeuteen, vaan häntä kuullaan digitaalisesti.

Jaskarin tuolloinen naisystävä oli prostituoitu, joka myi seksiä kokoomuksen työsuhdeasunnossa. Tästä johtui paritusepäily, joka ei kuitenkaan johtanut syytteeseen.

Jutussa on esitetty myös väitteitä, että paritustutkinnasta olisi jätetty pois valokuvia johtavista poliitikoista prostituoitujen kanssa eduskunnan saunassa sekä televalvontatietoja, jotka osoittaisivat poliitikkojen soitelleen prostituoiduille.

Saunakuvia Tolvanen ei kertomansa mukaan ole nähnyt, eikä kukaan muukaan tutkintaryhmästä. Televalvontatietoja hankittiin kahden päivän ajalta siksi, että pyrittiin selvittämään, kuka oli uhkaillut Jaskarin naisystävää. Tiedot haettiin naisen luvalla.

– En ole nähnyt televalvontatietoja itse, mutta ne, jotka ovat nähneet, ovat sanoneet, ettei siellä ollut ketään poliitikkoja vaan aivan tavallisia kansalaisia, Tolvanen sanoi.

Syyttäjä kysyi Tolvaselta, onko hänellä käsitystä siitä, mikä on syytettyjen poliisien motiivi väitteilleen.

– En tiedä, löytyykö taustalta pätemisen tarvetta, katkeruutta, julkisuushakuisuutta. Tämä on minun päätelmääni, itse tietävät paremmin.