Kokoomuspomoon liitetty paritustutkinta nousi esille oikeudessa – puolustus ihmetteli poliisien syytteitä: Täysin poikkeuksellista - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kokoomuspomoon liitetty paritustutkinta nousi esille oikeudessa – puolustus ihmetteli poliisien syytteitä: Täysin poikkeuksellista

Kokoomuspomoon liitetty vanha paritustutkinta nousi uudelleen esille oikeudessa, Matti Vanhanen nimetty todistajaksi.

6.5.2019 12:44

Virkarikoksista ja kunnianloukkauksesta syytetty rikoskomisario Kari Lintilä on hänen puolustuksensa mukaan joutunut täysin poikkeuksellisten pakkokeinojen kohteeksi.

Lintilä on Helsingin käräjäoikeudessa syytteessä siitä, että hänen väitetään omavaltaisesti ryhtyneen poliisirikostutkintaan liittyen vanhaan kokoomuspoliitikko Harri Jaskarin paritusepäilyyn. Lintilän syytetään myös luovuttaneen paritusjutun salaista esitutkinta-aineistoa joillekin toimittajille.

Syyttäjän mukaan salaista aineistoa oli esitutkinnan liitteenä ollut Jaskarin naisystävää koskeva lääkärinlausunto. Jaskaria epäiltiin tuolloin parituksen ohella naisystävänsä pahoinpitelyistä ja laittomasta uhkauksesta. Paritus- ja pahoinpitelyepäilyt kuivuivat kokoon, mutta laittomasta uhkauksesta hän sai tuomion.

Muilta osin esitutkintapöytäkirja oli tuolloin eli vuonna 2007 täysin julkinen.

– Miten hän on voinut syyllistyä salassapitorikokseen pöytäkirjan hankkimalla, jos 2007 kuka tahansa on voinut pyytää sen poliisilta? asianajaja Antti Riihelä kysyi.

Lintilää koskevan rikostutkinnan aikana Helsingin poliisi on nyt käynyt pöytäkirjan julkisuuden uudestaan läpi ja leimannut sen jälkikäteisesti laajalti salaiseksi.

– Nämä 2018 tehdyt uudet salassapitomerkinnät ovat ilmeisen perusteettomia. Ne ovat luvalla sanoen suorastaan noloja, Riihelä sanoi.

Salaiseksi väitetty lääkärinlausuntokaan ei sisällä Riihelän mukaan tietoja naisen terveydestä, diagnoosia tai kuvailuja hoitotoimenpiteistä. Se ei Riihelän mukaan sisällä mitään arkaluonteista yksityiselämän tietoa, eikä naisella itsellään ole asiassa mitään vaatimuksia.

Lintilään on kuitenkin kohdistettu poikkeuksellisia pakkokeinoja, joista Suomen Kuvalehti kertoi artikkelissaan sunnuntaina. Perustelu pakkokeinoille oli Riihelän mukaan se, että hänen sanottiin jättäneen kopiomaksun perimättä pöytäkirjoja saaneilta toimittajilta.

–  Ilmoitus KRP:lle, tutkinta, virkahuone lukittiin. Täysin poikkeuksellinen erityinen etsintä poliisitalossa, jollainen on tehty kai vain Aarnio-jutussa. Virasta pidättäminen välittömästi, Riihelä luetteli.

Motiiviksi Riihelä arveli, että talousrikostutkijana kunnostautuneen Lintilän esittämä arvostelu poliisin johtoa kohtaan oli herättänyt pahaa verta. Myös hänen vireillä oleva kirjaprojektinsa on koettu kiusalliseksi.

Lintilää ja yhtä Helsingin poliisin väkivaltarikosyksikön konstaapelia syytetään myös kansanedustaja Kari Tolvasen (kok) kunnianloukkauksesta. He väittivät syyttäjän mukaan virkarikosjutun esitutkinnassa, että Tolvanen olisi aikoinaan väkivaltayksikön päällikkönä puuttunut Jaskari-tutkintaan asiattomasti.

Jaskari-tutkinnan aikaan eli vuonna 2006 liikkui Helsingin poliisin sisällä huhu, että Tolvanen olisi tavannut silloisen pääministerin Matti Vanhasen (kesk) puistossa. Sen jälkeen paritustutkinta olisi lopetettu. Vanhasta kuullaan oikeudessa todistajana tiistaina.

– Tilannehan voi olla, että (konstaapeli) muistaa tuon huhun 12 vuoden takaa, asianajaja Matti Nurmela sanoi.

Hänen mukaansa konstaapelilla ei olisi mitään motiivia loukata Tolvasta. Hän ei myöskään tarkoittanut Lintilälle kertomiensa asioiden leviävän laajemmalle.

Nurmelan mukaan on käynyt ilmi, että paritusjutun tutkinnassa aloitettiin televalvonnan käyttäminen. Tietoja ei enää ole tallella. Nurmelan mukaan on esitetty, että televalvonnassa näkyi merkittävien poliitikkojen puhelinnumeroita.

– Siitä on ristiriitaisia tietoja, Nurmela sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?