Vaasalaislehden päätoimittaja kirjoitti kuinka lapsia tehdään: Mies ”nostaa vaimon keittiönpöydälle” – selittää nyt kohukirjoitustaan - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Vaasalaislehden päätoimittaja kirjoitti kuinka lapsia tehdään: Mies ”nostaa vaimon keittiönpöydälle” – selittää nyt kohukirjoitustaan

Kaupunkilehti Vaasan Ikkunan pääkirjoitus on herättänyt kummeksuntaa.

Julkaistu: 4.5.2019 18:53

– Mies kun tulee töistä, paiskaa hän salkun nurkkaan, nostaa vaimon keittiönpöydälle ja alkaa panemaan – paljaalla. Sen jälkeen voi ottaa sukset jalasta, Vesa Koivumäki kirjoittaa kohutussa kirjoituksessaan.

Kaupunkilehti Vaasan Ikkunan päätoimittaja Vesa Koivumäen pääkirjoitus on aiheuttanut kuohuntaa sosiaalisessa mediassa.

Koivumäen 29. huhtikuuta julkaistu kirjoitus käsittelee syntyvyyden laskua Suomessa. Koivumäki kirjoittaa alussa, kuinka perheisiin tupsahti viime vuonna enemmän koiranpentuja kuin vauvoja.

– Koira ei sulje pois lapsenhankintaa, mutta aika monta kertaa labradorinnoutaja kuitenkin vie voiton vauvasta, kun nuori perhe suunnittelee tulevaisuuttaan.

– Suomessa syntyvyys on laskenut elintason kohenemisen myötä. Sodan jälkeen elettiin puutteessa, syntyivät suuret ikäluokat. Nyt elämme yltäkylläisyydessä, valitsemme labradorinnoutajan, Koivumäki kirjoittaa.

Aikaisemmin Koivumäen pääkirjoituksesta uutisoi Iltalehti.

”Mielensäpahoittajia riittää, kun on kysymys seksistä ja naisen oikeudesta määrätä kehostaan”

Suurin kohu on noussut kirjoituksen lopusta, jonka Koivumäki on otsikoinut ”Hienostelut hemmettiin”.

Koivumäki kuvailee syntyvyyden laskun olevan ongelma, jota kukaan ei ole kyennyt ratkaisemaan.

– Railakkaimmat yritykset herätellä suomalaisia ”synnytystalkoisiin” törmäävät feministisiin tyrmistyksiin.

– Kaikki on niin herkkää ja mielensäpahoittajia riittää, kun on kysymys seksistä ja naisen oikeudesta määrätä kehostaan, että keskustelu Suomen suvun jatkumisesta tyrehtyy. Kukaan ei uskalla sanoa mitään, Koivumäki toteaa tekstissään.

Aivan lopuksi Koivumäki kysyy, pitäisikö suomalaisten vain palata 80 vuotta ajassa taaksepäin.

– Turha kainostelu ja hienostelu pois. Mies kun tulee töistä, paiskaa hän salkun nurkkaan, nostaa vaimon keittiönpöydälle ja alkaa panemaan – paljaalla. Sen jälkeen voi ottaa sukset jalasta. Näin isoisämme ja -äitimme lisääntyivät.

Koivumäki: Lopun oli tarkoitus olla loppukevennys

Osa sosiaalisessa mediassa tekstiä kommentoinut on tulkinnut tekstin lopun niin, että Koivumäki kehottaa miehiä raiskaamaan naisia.

Ilta-Sanomat tavoitti Koivumäen kommentoimaan kirjoitustaan.

– Tarkoitin sillä (tekstin lopulla), että mitenkä muuten niitä vauvoja tulee kuin miehen ja naisen yhteistyöllä. Totesin, miksi vauvoja syntyi pula-aikoina.

– Kun mies tuli rintamalta kotiin sodan jälkeen, niin oltiin vaimon kanssa niin ja näin.

Koivumäen mukaan tekstin lopun oli tarkoitus olla loppukevennys.

– Se oli tarkoitettu kevennykseksi, ei kehotukseksi tai kenenkään loukkaamiseksi. Minun tarkoitukseni ei ollut pahoittaa kenenkään mieltä – pikemminkin päinvastoin.

Koivumäki kertoo pitävänsä itseään tasa-arvoisena.

– Silloin kun keskustellaan näistä aiheita, tuntuu että se on monelle aika herkkää. Ei ollut tarkoitus mitenkään kiistää naisen oikeutta omaan ruumiiseen tai tasa-arvoon. Kun nämä sanat mainitaan, teksti otetaan aina suurennuslasin alle. Minulla ei ole mitään sellaista, että naisia halveksisin.

”80- ja 90-luvulla syntyneet rouvat eivät välttämättä osaa nähdä tämmöistä kevennystä”

Koivumäki kertoo, että monet lehden lukijat ovat pahoittaneet mielensä pääkirjoituksesta. Hän on saanut osakseen myös vihapostia.

– Ei nyt tappouhkauksia, mutta minua on haukuttu roskaksi.

Koivumäki muotoilisi tekstin lopun nyt toisella tavalla.

– Minulla on varaa myöntää, että kirjoittaisin lopun uudestaan.

– Olen itse syntynyt 50-luvulla. Ehkä vitsi- ja huumorivarastossani voisi olla pikkuisen päivittämisen varaa. 80- ja 90-luvulla syntyneet rouvat eivät välttämättä osaa nähdä tämmöistä kevennystä.

Koivumäki ei kuitenkaan kadu aiheesta kirjoittamista.

– Kyllähän pääkirjoitusten tarkoitus on aiheuttaa keskustelua ja ajatuksia.

Koivumäen mukaan kirjoitus on saanut osakseen myös asiallista ja positiivista palautetta.

– Tämä aihe jakaa jyrkästi ihmisiä.