Saako sähköpotkulaudalla ajaa humalassa? Entä saako jalkakäytävällä ajaa? Muista nämä neljä sääntöä! - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Saako sähköpotkulaudalla ajaa humalassa? Entä saako jalkakäytävällä ajaa? Muista nämä neljä sääntöä!

Sähköpotkulautoja on kevään tullen vilissyt katukuvassa tavallista enemmän. Siksi poliisi haluaa muistuttaa tärkeimmistä säännöistä.

4.5.2019 12:04

Sähköpotkulauta sukkuloi polkupyöräilijöiden ja kävelijöiden seassa vilkkaalla kadulla. Vauhtia on noin 25 kilometriä tunnissa. Sähköpotkulaudan kuljettaja ei tunnu tietävän, millä kaistalla saa ja ei saa ajaa.

Poliisille tilanne on tuttu.

– Olemme huomanneet, että sähköpotkulautojen käyttäjät eivät joko tunne liikennesääntöjä tai he eivät noudata niitä, kertoo ylikomisario Jarkko Lehtinen Helsingin poliisista.

Sähköpotkulautojen yleistyttyä poliisi haluaakin muistuttaa tärkeimmistä säännöistä.

1. Sähköpotkulautailijoita koskevat pääosin pyöräilijöiden säännöt

Sähköpotkulautojen tehoissa on eroa. Se vaikuttaa siihen, mitä liikennesääntöjä kulloinkin sovelletaan.

Yleisimmin myynnissä olevat sekä Helsingissä vuokrattavat sähköpotkulaudat kulkevat enintään 16–25 kilometriä tunnissa. Ne määritellään kevyiksi sähköajoneuvoiksi ja niitä koskevat samat liikennesäännöt kuin polkupyöräilyssä. Niillä ei saa siis ajaa jalkakäytävällä, vaan niiden paikka on pyöräkaistalla tai ajoradan oikeassa reunassa, mikäli pyörätietä ei ole.

– Yleisin harhaluulo on, että sähköpotkulaudalla saisi kulkea jalkakäytävällä. Normaalitehoisella sähköpotkulaudalla kulkeva ei ole koskaan jalankulkija, vaikka ajaisi kävelyvauhtia. Niihin pätevät aina samat säännöt kuin polkupyöräilijöihin, Lehtinen muistuttaa.

Poliisi muistuttaa, että normaalitehoisella sähköpotkulaudalla ei koskaan saa ajaa jalkakäytävällä.

Jalankulkija kävelee keskimäärin alle 7 km/h vauhdilla. Jos sähköpotkulauta kulkee esimerkiksi 25 km/h, onnettomuusvaara on poliisin mukaan ilmeinen.

– Siinä on jopa vakavan loukkaantumisen riski, jos jalankulkija ja täysillä kulkeva sähköpotkulautailija törmäävät. Tämän takia sähköpotkulaudat eivät kuulu jalkakäytäville, Lehtinen korostaa.

Markkinoilta löytyy myös hitaita, alempitehoisia sähköpotkulautoja, joiden huippunopeus on enintään 15 kilometriä tunnissa. Jos tällaisella sähköpotkulaudalla ajaa vain kävelynopeutta, eli alle 10 kilometriä tunnissa, henkilö katsotaan jalankulkijaksi. Kävelyvauhti tarkoittaa sitä, että liikkuminen muiden jalankulkijoiden joukossa tapahtuu häiriöttä.

Ylitehoisten sähköpotkulautojen huippunopeus on yli 25 kilometriä tunnissa. Nämä sähköpotkulaudat eivät ole Suomessa liikennekäyttöön hyväksyttyjä, vaan niillä saa ajaa vain suljetulla alueella.

2. Saako sähköpotkulaudalla ajaa humalassa?

Kevyillä sähköajoneuvoilla, eli sähköpotkulaudan yleisimmässä luokassa, sovelletaan liikennejuopumusta moottorittomalla ajoneuvolla. Eli jos sähköpotkulautaa käyttää juopuneena, saattaa pyöräilijöiden tapaan syyllistyä tankojuopumukseen.

– Normaalitehoisella potkulaudalla kuljettaessa ei ole promillerajaa, mutta ihmisen täytyy kyetä kuljettamaan sitä turvallisesti. Täytyy pystyä ajamaan suoraan ja pysymään pystyssä. Ei voi seilata kaistalla toiselle, eikä aiheuttaa törmäysvaaraa päihtymyksen takia, Lehtinen muistuttaa.

Käännyttäessä ajoradalla tulee näyttää suuntamerkkiä esimerkiksi kädellä.

Kuljettaja ei voi syyllistyä rattijuopumukseen, jos sähköpotkulaudalla liikutaan kävelyvauhtia, eli alle 10 km/h. Sitä suuremmissa nopeuksissa sähköpotkulautaa ei saa ajaa päihtyneenä.

3. Täytyykö käyttää kypärää? Entä mitkä varusteet ovat sähköpotkulaudassa pakollisia?

Kevyen sähköajoneuvon kuljettajan tulee yleensä käyttää asianmukaista kypärää. Kypärän käyttämättä jättäminen ei kuitenkaan ole rangaistavaa, vaan kyseessä on vahva suositus.

– Valitettavan harvoin sähköpotkulautailijat käyttävät kypärää, Lehtinen sanoo.

Kypärättä ajamiseen liittyy poliisin mukaan vakavia riskejä.

– Siinä on sen verran jo nopeutta, että jos eturengas osuu esimerkiksi monttuun, ja siitä lentää pää edellä asfalttiin niin ilman kypärää siinä on todella vakavan päävamman vaara.

Sähköpotkulaudan kuljettajan tulee yleensä käyttää asianmukaista kypärää. Kypärän käyttämättä jättäminen ei kuitenkaan ole rangaistavaa, vaan kyseessä on vahva suositus.

Kevyeksi sähköajoneuvoksi luokitellussa sähköpotkulaudassa täytyy olla äänimerkinantolaite. Sen lisäksi pimeässä ja hämärässä on käytettävä heijastinta ja valaisinta. Valaisimena voi käyttää esimerkiksi otsalamppua tai lautaan kiinnitettyä valaisinta.

4. Mihin sähköpotkulaudan saa pysäköidä?

Sähköpotkulautoihin sovelletaan yleisiä ajoneuvojen pysäköintisäännöksiä sekä polkupyörien pysäköintiä koskevia erityissäännöksiä.

Sähköpotkulaudan saa polkupyörän tapaan pysäyttää tai pysäköidä myös jalkakäytävälle ja pyörätielle, mutta kuitenkin niin, ettei siitä aiheudu haittaa muulle kulkemiselle. Sähköpotkulautaa ei siis saa jättää esimerkiksi ajoradalle tai paikkaan, jossa se aiheuttaa törmäys- tai kaatumisvaaran.

Sähköpotkulaudan saa pysäköidä pihakadulle merkityn pysäköintipaikan ulkopuolelle, jos se ei haittaa kohtuuttomasti pihakadulla liikkumista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?