Professori näkee al-Taeen ja Halla-ahon kirjoituksissa yhtäläisyyksiä: ”Kyllä tässä olisi syytä suorittaa tutkinta”

Rikosoikeuden professorin Matti Tolvasen mukaan vastaavia kirjoituksia on aiemmin tutkittu kiihottamisena kansanryhmää vastaan.

Rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen pitää Al-Taee -tapausta monitahoisena ja vaikeana.

2.5.2019 20:01

Demarien kansanedustajan Hussein Al-Taeen tapaus on herättänyt niin paljon kysymyksiä, että kansalaiset ovat ottaneet itse henkilökohtaisesti yhteyttä Itä-Suomen yliopiston rikosoikeuden professoriin Matti Tolvaseen.

– Muutama ihminen on ihmetellyt, että eikö tässä ole syytä ryhtyä toimenpiteisiin, Tolvanen kertoo.

Al-Taeen kohukirjoitukset yllättivät professorinkin.

– Ei ole totuttu siihen, että Sdp:n ehdokkaat esittävät tällaisia mielipiteitä. Tapaus osoittaa sen, että menneetkin synnit kyllä kaivetaan esiin eivätkä ne häviä tuolta bittiavaruudesta.

Aiemmin tänään valtakunnansyyttäjävirasto pyysi poliisia selvittämään, onko al-Taeen Facebook-kirjoituksista syytä aloittaa esitutkinta. Valtakunnansyyttäjänvirastosta kerrottiin IS:lle, että virasto on siirtänyt asian Kaakkois-Suomen poliisille.

Tapausta tiukasti seurannut professori uskoo, että poliisi päättää aloittaa esitutkinnan.

– Kyllä tässä olisi syytä suorittaa tutkinta. Ihan myös al-Taeen oikeusturvan näkökulmasta, jotta katsottaisiin, onko hän syyllistynyt rikokseen. Silloin asia selvitettäisiin, eikä tämä asia jäisi enää vellomaan.

Poliisi kertoi tänään selvittävänsä rikostutkinnan aloittamista kansanedustaja Hussein al-Taeen herjaavista somekirjoituksista.

Kohu alkoi, kun al-Taee julkaisi Facebookissa homoja, juutalaisia, somaleita ja sunneja panettelevia ja herjaavia kirjoituksia. Al-Taeen julkisuudessa esillä olleet kirjoitukset ovat vuosilta 2011–2015.

Lue täältä, mistä kohussa on kyse.

Tolvasen mukaan vastaavia kirjoituksia on aiemmin tutkittu kiihottamisena kansanryhmää vastaan. Tuomiot tällä rikosnimikkeellä vaihtelevat sakkorangaistuksesta kahden vuoden vankeustuomioon.

Vuonna 2012 perussuomalaisten puheenjohtaja Juha Halla-aho sai tuomion kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja uskonrauhan rikkomisesta. 50 päiväsakon eli 400 euron sakkorangaistus annettiin islaminuskoa loukanneesta ja kansanryhmää halventaneesta blogikirjoittelusta.

Professori näkee al-Taeen ja Halla-ahon kirjoituksissa yhtäläisyyksiä.

– Vaikuttaisi siltä, että al-Taeen kirjoitukset ovat hyvin samantyyppisiä kuin Halla-ahon tapauksessa. Kyllä näissä al-Taeen kirjoituksissa selvästi halvennetaan esimerkiksi juutalaisia ja homoja, Tolvanen sanoo.

Tolvasen mukaan al-Taeen kohdalla todennäköiset rikosnimikkeet olisivat juuri kiihottaminen kansanryhmää vastaan sekä mahdollisesti myös uskonrauhan rikkominen.

– Kyllä tässä voisi olla aineksia rikosjutuksi.

Tolvasen mukaan olennainen kysymys al-Taeen tapauksessa on se, ovatko vuosilta 2011–2015 peräisin olevat kirjoitukset rikoksina vanhentuneet. Syyteoikeus vanhenee viidessä vuodessa.

– Jos hän on vuonna 2015 kirjoittanut jotain, mikä täyttää rikoksen tunnusmerkistön, niin siltä osin syyteoikeus ei takuulla ole vanhentunut. Vanhempien kirjoitusten osalta joudutaan miettimään sitä, onko hän tahallaan pitänyt kirjoituksia edelleen saatavilla, vai onko joku muu pitänyt niitä esillä.

Tolvanen pitää olennaisena sitä, katsotaanko kaikkia kirjoituksia yhdeksi vai erillisiksi rikoksiksi.

– Jos nämä katsotaan yhdeksi rikokseksi, niin silloin vanhentuminen alkaisi vuodesta 2015.

Tolvanen ei usko kohun vaikuttavan al-Taeen kansanedustajapestiin.

– En usko, että nämä rikokset vaikuttavat hänen kansanedustajan toimeen. Olisi eri asia, jos hän olisi edustajakautenaan syyllistynyt tällaiseen rikokseen.

SDP:n eduskuntaryhmä voi kurinpitotoimena antaa kansanedustajalle huomautuksen tai varoituksen tai erottaa hänet ryhmästä joko määräajaksi tai kokonaan. Tolvasen mukaan al-Taeeta ei voisi sakkorangaistuksen takia erottaa eduskunnasta.

– Erottamiseen vaaditaan vankeustuomio. Laki sanoo, että teon täytyy osoittaa, ettei kansanedustaja ansaitse edustajan edellyttämää luottamusta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?