Jäämeren kylmä puhallus levittää takatalven ja yöpakkaset koko maahan – lunta luvassa paikoitellen jopa 20 senttiä! - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Jäämeren kylmä puhallus levittää takatalven ja yöpakkaset koko maahan – lunta luvassa paikoitellen jopa 20 senttiä!

Julkaistu: 1.5.2019 17:20

Yöpakkasia, sateita vetenä, räntänä ja lumena luvassa vaihtelevissa määrin koko maahan. Parempiin lämpölukemiin päästään vasta ensi viikon loppua kohden.

Ei parane nuolaista ennen kuin tipahtaa. Vaikka vappupäivä olisi valjennut ihan kelvollisessa lämmössä tai huhtikuun loppu saanut ihmisiä kaivamaan aurinkolaseja esiin, on nyt tiedossa takapakkia.

Ainahan se tulee – takatalvi.

Tällä kertaa toukokuu alkaa lumisissa, räntäisissä ja sateisissa merkeissä, nollan tienoolla. Myös yöpakkasia on tulossa koko maahan, kun mennään viikonloppua kohden, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta.

Viileää ilmaa on jo nyt virrannut Jäämereltä Lappiin ja osaan Pohjois-Pohjanmaata. Sieltä hyinen ilmamassa alkaa valua etelää kohti.

Etelämpänä räntää tai ainakin vettä voidaan näillä näkymin odotella torstai-iltana ja perjantain vastaisena yönä. Kymenlaakson, Etelä-Karjalan suunnalla sateet voivat tulla lumenakin.

Varsinaista vappusäätä päästään nauttimaan vasta vapun jälkeen.

Lunta tupaan

Ilmatieteenlaitoksen päivystävän meteorologin Tuomalan mukaan lunta voi tulla torstaina pohjoisessa useita senttejä, 10–20 Koillismaan sekä Kainuun suunnalla. Kymenlaaksosta Pohjois-Savoon lunta on luvassa tai mahdollisesti räntää huomattavasti vähemmän, vain noin kolmesta kuuteen senttiä.

– Perjantaina voi Etelä-Karjalan puolella tulla yli 10 senttiä lunta. Ja vähän pohjoisempana, ehkä Keski-Suomesta tuonne Pohjois-Pohjanmaalle ulottuvalla vyöhykkeellä saattaa tulla sellaista 12–20 senttiä, kertoo päivystävä meteorologi Juha Tuomala Ilmatieteen laitokselta.

– Että kyllä sitä sinänsä on kertymässä, Tuomala tuumaa.

Eri asia on sitten, pysyykö lumi, sillä ainakin päiväsaikaan ollaan plussan puolella.

Öisin on kuitenkin kylmää. Tuomalan mukaan perjantain vastaisena yönä voidaan olla pakkasen puolella koko maassa. Myös lauantain ja sunnuntain vastaiset yöt ollaan pakkasella lähes koko maassa.

Hieman lämpimämpiä öitä näyttäisi tulevan Tuomalan mukaan vasta ensi viikon tiistaina, joten lumi saattaa viivähtää maassakin hetken pari. Päiväsaikaan lämpötilat alkavat tosin nousta lauantaista alkaen uudelleen, joten lumi pääsee sulamaan eikä mistään suurista nietoksista päästä nauttimaan.

Lämpeneekö koskaan?

Lämpenemään alkaa vasta ensi viikon alussa, eikä siitäkään kannata vielä innostua liikaa. Lähellekään 20 astetta ei päästä hätyyttelemään.

– Maan eteläosaan alkaa virrata uudestaan lämpimämpää ilmaa tuossa ensi viikon torstaina, 9. päivä toukokuuta. Se lämmin ilma tulee etelämmästä, Ukrainan, Valkovenäjän suunnalta.

Lämmin ilma nousee eteläisestä Suomesta pikkuhiljaa matalapaineen alueen mukana pohjoisemmaksi.

– Siellä päin missä ei satele, saattaa perjantaina olla 13 tai 15 päivän korkeimpia lämpötiloja paikka paikoin. Perämeren tienoin, voi myös olla yli 10 astetta, ehkä 12–14.

11. toukokuuta pitäisi Lapinkin suunnalla vähän lämmetä.

Mitä pidemmälle ennustetaan, sitä epävarmempaa kaikki on.

– Paljon riippuu sateista ja niiden ajoituksista, että muuttuvatko ne. Nyt ennustetaan jo kovin pitkälle. Mutta yli kymmenen asteen lämpötiloja näyttäisi tulevan, kun mennään tosiaan sinne ensi viikon loppupuolelle.