Vaimonsa murhannut Tino Åkerlund tuomittiin elinkautiseen - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Vaimonsa murhannut Tino Åkerlund tuomittiin elinkautiseen

Tino Åkerlund, 32, tuomittiin elinkautiseen.

Julkaistu: 30.4.2019 14:34

Jo ennen murhaa mies oli pahoinpidellyt ja nöyryyttänyt uhria leikkaamalla hiukset lyhyeksi ja hameet rikki.

Kirkkonummella vaimonsa surmannut Tino Robert Åkerlund, 32, tuomittiin Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa elinkautiseen vankeuteen murhasta, törkeästä pahoinpitelystä ja liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Åkerlund murhasi 32-vuotiaan puolisonsa kesäkuussa 2018. Pariskunta oli ollut yhdessä useamman vuoden, mutta eronnut. Eron jälkeen oli pohdittu taas yhteen paluuta, vaikka nainen oli ollut välillä turvakodissa ja mies oli tuomittu lähestymiskieltoon.

Tapaukseen liittyi mustasukkaisuutta ja kiistaa oli myös kahden alle kouluikäisen lapsen huoltajuudesta.

Åkerlund tappoi naisen asuntonsa kylpyhuoneessa kuristamalla ja työntämällä veitsen useita kertoja suuhun. Käräjäoikeuden mukaan uhri ei ilmeisesti kyennyt puolustautumaan lainkaan, koska hänellä ei ollut torjuntavammoja.

Oikeuden mukaan teko aiheutti uhrille kovia tuskia. Henkirikos oli erityisen raaka ja julma.

Poliisin tekninen tutkija työssään surma-asunnossa.

Kun murha tapahtui, poliisilla oli jo tutkittavanaan toukokuussa 2018 tapahtuneet törkeä pahoinpitely ja liikennerikos. Henkirikoksen uhri ehti kertoa tästä tapahtumasta poliisille omin sanoin ennen kuolemaansa.

Åkerlund oli hyökännyt naisen kimppuun, kun tämä makasi säkkituolilla olohuoneessa. Naisen mukaan mies löi häntä muutaman kerran nyrkillä kasvoihin ja puristi samalla kurkusta.

Sitten mies saksi väkisin naisen hiukset lyhyiksi ja leikkasi rikki naisen romanihameet.

– Tämän jälkeen Tino nöyryytti minua taluttamalla minut väkisin autoon siten, että minulla oli vain alushame päällä. Se on minulle romanille iso häpeä ja nöyryytys. Autossa Tino läpsi minua kämmenellä ja nyrkillä naamaan.

Nainen joutui kuskiksi.

– Tino arvaamattani yhtään tuikkasi minua puukolla oikeaan jalkaan polven yläpuolelle reiteen.

Mies uhkasi tappaa naisen ja satuttaa tämän sukulaisia, jos nainen puhuu poliisille. Espoossa nainen kuitenkin törmäsi toisen auton perään. Siinä olleet miehet soittivat apua, kun huomasivat, että kalpeaa, tärisevää ja pelokasta naista oli puukotettu.

Puolitoista kuukautta myöhemmin Åkerlund murhasi naisen, kun tämä oli käymässä hänen luonaan. Åkerlund väitti, että nainen kävi ensin hänen päällensä veitsen kanssa, mutta oikeuden mielestä hätävarjelusta ei ollut kyse.

Poliisin piirros tekopaikasta.

Surman jälkeen Åkerlund soitti kolme puhelua veljelleen, jota hän käski hakemaan lapsensa tarhasta. Sitten hän kertoi naisen kuolleen. Neljännen puhelun hän kävi isänsä kanssa.

Isä: No missä oot Tino?

Åkerlund: Kotona.

Isä: Joo, no mitä siellä on?

Åkerlund: No tää, tää tuli veitsellä mun päälle ja nyt se makaa, makaa tuo kuolleena.

Isä: Mitä?

Äkerlund: Nyt se makaa tuol kuolleena.

Isä: Missä?

Åkerlund: Tääl talossa.

Kylpyhuoneen lattialta löytyi keittiöveitsi.

Isä: Joo.

Åkerlund: Mmm.

Isä: No soititko sä petskoille? (=poliiseille)

Åkerlund: Soitan nytten, mmm.

Isä: Onks se kuollut sit?

Åkerlund: On.

Naisääni: Ei hyvä luoja.

Isä: Voi että mä sanon.

Sanoistaan huolimatta Åkerlund ei itse koskaan soittanut hätäkeskukseen. Puheluiden välillä oli melkein puoli tuntia. Oikeuden mukaan viivyttely tuki sitä, että Åkerlundin nimenomainen tarkoitus oli naisen tappaminen.

Poliisi tuli paikalle sukulaisten hälyttämänä. Åkerlund otettiin rappukäytävään, laitettiin käsirautoihin ja puhutettiin heti tuoreeltaan.

Åkerlund: Saanks mä, saanks mä yhen asian kysyä?

Poliisi: Totta kai.

Åkerlund: Saanks mä mennä tohon sohvalle istuun ja kertoon tilanteen?

Poliisi: Mä en mielellään ottais sua, mutta voidaan mennä istuun tohon portaille vaikka, niin siinä ois mukavampi istua.

Åkerlund: Ei, siis mä oon tässä vaarassa, koska jos hänen sukulaisia tulee tähän.

Poliisi: Mutta meillä on tulossa lisää poliiseja tähän, me pidetään tää tilanne kyllä hallussa sen suhteen, niin tota ei pääse yllättään, kun oot tässä. Niin, niin haluut sä kertoa, mitä tässä tapahtu?

Puhuttelun jälkeen Åkerlund vietiin Espoon poliisivankilaan.

Tino Åkerlund Espoon käräjäoikeudessa 1. lokakuuta 2018.

Murhan tehdessään Åkerlund oli mielentilatutkimuksen mukaan syyntakeinen. Hän ymmärsi tekonsa, vaikka hänellä todettiin estynyt persoonallisuus, keskivaikea masennustila, paniikkihäiriö, pakkotoimintopainotteinen pakko-oireinen häiriö sekä useiden lääkeaineiden tai muun psyykkisiin toimintoihin vaikuttavan aineen aiheuttama riippuvuusoireyhtymä.

Hänet tuomittiin korvaamaan kärsimyksestä vainajan lapsille 13 000 euroa kummallekin, äidille 12 000 euroa ja isälle 9 000 euroa.

Käräjäoikeuden tuomio ei ole lainvoimainen, vaan siitä voi valittaa hovioikeuteen.

Juttua korjattu kello 15.36: Murha tapahtui vuonna 2018, ei 2016.