Näin al-Taee sotkeutui valheisiinsa

Sdp:n kansanedustajaksi valittu Hussein al-Taee kiisti kirjoituksensa kuukausikaupalla. Muisti palasi vasta vaalien jälkeen.

30.4.2019 5:38

Sdp:n tuore kansanedustaja Hussein al-Taee rakensi vähitellen itselleen niin monimutkaisen valheiden vyyhdin, että kompastui lopulta omiin sepityksiinsä.

Yllä olevalla videolla al-Taee perustelee kirjoituksiaan – katso kooste tiedotustilaisuudesta.

Eilen maanantaina hänen oli pakko astua esiin ja selittää, miksi oli päätynyt valehtelemaan kuukausikaupalla jyrkkää kieltä vähemmistöistä sisältävistä vanhoista kirjoituksistaan.

– Olen pitänyt salaisuutta itselläni jo jonkin aikaa. Se on kasvanut, tämä mörkö, minun sisälläni, al-Taee myönsi.

– Mitä pidempään pidin sitä salaisuutta, sen vaikeammaksi se minun sisälläni kasvoi.

3. huhtikuuta Ilta-Sanomat puhui al-Taeen kanssa, joka myönsi olevansa tietoinen omia vanhoja kirjoituksiaan koskevista kuvakaappauksista.

– Tuo on tuollaista törkyä, al-Taee tyytyi kommentoimaan.

– Nuo eivät edusta minua millään tavalla. Minun on hirveän vaikea seisoa tuollaisten sanojen takana, al-Taee sanoi.

 Nehän tekevät niin tällaisissa trollikampanjoissa, että otetaan vähän totta ja lisätään siihen omaa.

Al-Taee myönsi tunnistavansa vain yhden Saudi-Arabiaa ja Irania kohtaan kriittisen kirjoituksen omakseen.

– Mutta nehän tekevät niin tällaisissa trollikampanjoissa, että otetaan vähän totta ja lisätään siihen omaa, niin se näyttää uskottavammalta se viesti.

Al-Taee kertoi IS:lle tuolloin harkinneensa jopa rikosilmoitusta kunnianloukkauksesta, kunhan kuvakaappausten levittäjä saataisiin kiinni.

Kului kaksi viikkoa. Kolme päivää vaalien jälkeen STT uutisoi kuvakaappauksista ja kertoi pyrkineensä selvittämään niiden todenmukaisuutta, pystymättä niitä todentamaan.

STT oli kysynyt kuvien aitoudesta al-Taeelta jo marraskuussa, jolloin hän kuittasi asian ”mustamaalaus­yritykseksi”.

Myös al-Taeen työnantaja konfliktinratkaisujärjestö CMI oli STT:hen yhteydessä ja kiisti kuvakaappausten aitouden.

Al-Taee ei kuitenkaan lähtenyt kiistämään kaikkia kirjoituksia, koska ei ollut niiden aitoudesta varma.

Samana päivänä Sdp:n puoluesihteeri Antton Rönnholm totesi IS:lle, että asiasta keskustellaan al­Taeen kanssa.

Pääsiäisen jälkeen Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman totesi, että asia on anteeksipyynnön jälkeen ryhmän osalta loppuun käsitelty.

Eduskunnan ensimmäisellä viikolla al-Taee pyrkikin vaikenemaan asian kuoliaaksi.

Valtiopäivien avajaisissa torstaina hän ei suostunut kommentoimaan asiaa IS:lle perustellen vaikenemistaan muun muassa sillä, että toipuu poskiontelontulehduksesta.

Al-Taee ei ollut sairauslomalla, vaan osallistui torstaina illalla myös valtiopäivien avajaiskonserttiin Musiikkitalolla.

Vähitellen muisti alkoi kuitenkin parantua.

Perjantaina al-Taee lopulta myönsi Helsingin Sanomille, että on voinut kirjoittaa parjaavia kommentteja juutalaisista, kurdeista, sunneista ja homoista, muttei muista sanatarkasti mitä on kirjoittanut.

Sunnuntaina asia sai kuitenkin kansainväliset mittasuhteet, kun kirjoituksia käsitteli israelilainen Jerusalem Post -lehti.

Lehden haastattelema tohtori Efraim Zuroff totesi al-Taeen olevan ”ilmiselvästi antisemiitti”.

Zuroff ihmetteli, miten CMI voi toimia hänen työnantajanaan.

– Al-Taeen antisemitistiset lausunnot eivät ole missään nimessä hyväksyttävissä, CMI viestitti lehdelle ja lisäsi, että al-Taeen tultua valituksi kansanedustajaksi hän ei enää tosiasiallisesti työskentele CMI:lle.

Maanantaina al-Taee sitten taipui ja tiputti uutispomminsa. Blogissaan hän vahvisti, että kohutut kuvakaappaukset todella ovat aitoja.

Puoluesihteeri Rönnholm ei vielä maanantaina päivälläkään tahtonut suoraan myöntää IS:n haastattelussa tulkinneensa, että al-Taee olisi pyrkinyt vääristelemään totuutta puolueelleen.

Iltapäivään mennessä paine kattilassa oli noussut niin kovaksi, että al-Taee päätti järjestää nopealla aikataululla asiasta tiedotustilaisuuden eduskunnan valtiosalissa.

Hän myönsi viimein suoraan valehdelleensa niin medialle, äänestäjilleen, Sdp:lle kuin CMI:lle. Nyt hän sanoi häpeävänsä tekstejään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?