Kokenutta Lapin kävijää Annikkia, 72, odotti karu yllätys Käsivarressa – paljon kertovat kuvat

Julkaistu:

Olosuhteet Käsivarren erämaassa muuttuivat viime viikolla niin keväisiksi, että monet hiihtäjät ja pilkkijät joutuivat pulaan.
Yksi aikaisen kevään yllättämä hiihtäjä oli Annikki Äijälä, 72, joka on sivakoinut Käsivarren Lapin maisemissa jo 24 keväänä. Koskaan aikaisemmin hän ei ole joutunut keskeyttämään hiihtoreissuaan lumien sulamisen takia. Nyt matka päättyi kotiinpaluuseen kahden päivän vaeltamisen jälkeen.

– Piti palata kesken pois, ihmettelee Äijälä, jolle sohjoinen ja upottava nuoskalumi teki kiusaa oikein toden teolla.

Hän oli mukana seitsemän naisen seurueessa, jonka tavoitteena oli hiihtää Haltille, kuten aiempinakin vuosina. Matka keskeytyi, kun purot olivat sulaneet ja järvien jäät peittyneet vedellä. Kesäreittiäkin naiset kokeilivat, mutta siellä oli vastassa nivusiin asti ulottuva sohjolumi.

– Meille sanottiin, että jos jatkatte eteenpäin, ette pääse sieltä enää pois. Kuulimme, että joku oli jouduttu hakemaan helikopterilla tunturista, kun suksi oli katkennut.


Kilpisjärven kylältä on Haltille matkaa noin 55 kilometriä. Huonoin lumitilanne on Meekonlaaksossa, jossa on jo laajoja lumettomia pälvialueita. Paikallisten mukaan lunta on tänä talvena saatu Käsivarren Lappiin muutenkin normaalia vähemmän.

Safariyrittäjät tuskailivat hekin. Loppukevät kun on heille parasta sesonkia, mutta moottorikelkoilla ei erämaa-alueelle enää loppuviikosta ollut asiaa.

– Hankaluuksia tuli, jos oli reki perässä. Asiakkaiden kanssa en kyllä enää Haltille lähtisi, kertoi Kilpissafarit-yrittäjä Jussi Rauhala maanantaina.

Rauhalan mukaan tilanne on paranemaan päin, sillä hartaasti toivotut yöpakkaset ovat tulleet takaisin, ja vappuna on luvassa uutta luntakin.

– Olisi somaa, jos pääsisimme tekemään loputkin luvatut reissut. Kelkoilla kyllä pystyy uskomattomiinkin suorituksiin, jos on pakko, mutta riskeeraaminen ei kannata.

Kilpissafareilla on kalastustukikohta Luohtojärvellä, joka sijaitsee yli 30 kilometrin päässä Kilpisjärven Käsivarren erämaa-alueella. Kalastajien kuljettaminen tukikohtaan on ollut hankalaa ja teettänyt paljon töitä.

– Olemme joutuneet perumaankin reissuja, mutta tällä hetkellä sinne kyllä pääsee kohtuudella menemään.

Toisen polven safariyrittäjä on ihmetellyt aikaista kevääntuloa.

– Kevät tuli aikaisin myös viime vuonna, mutta ei vielä tässä vaiheessa. Ei kai tässä silti vielä kannata puhua ilmastonmuutoksesta, sillä kaksi edellistä talvea olivat ihan normaaleja.


Metsähallitus ilmoitti jo viime viikolla ryhtyneensä poistamaan vesistömerkintöjä Käsivarren reitistöllä aikaisen kevääntulon vuoksi.

Kansallista veteraanipäivää on juhlistettu perinteisesti kolmen valtakunnan rajapyykillä, jonne reitti kulkee talvella Kilpisjärven jäätä pitkin. Nyt juhlallisuudet jouduttiin siirtämään valtatie 21:n varressa sijaitsevalle vanhalle rajavartioasemalle.

Juuri nyt Kilpisjärvellä toivotaan kunnon pakkasia, sillä vapun jälkeen viikonloppuna pilkkijät kairaavat Kilpisjärven jäälle tuhansia reikiä perinteisessä Vain 2 kalaa -tapahtumassa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt