Rönnholm pettyi al-Taeen kirjoituksiin – toivoi, että olisi saanut tiedon kirjoitusten aitoudesta aiemmin

Sdp:n puoluesihteeri Antton Rönnholm myöntää toivoneensa, että olisi saanut tiedon Hussein Al-Taeen kirjoitusten aitoudesta aikaisemmin.

Sdp:n puoluesihteerin Antton Rönnholmin mukaan Hussein al-Taeen kirjoituksista keskusteltiin tämän kanssa viime viikolla.

Sdp:n puoluesihteeri Antton Rönnholm kertoo, ettei Sdp ollut tietoinen Hussein al-Taeen kirjoitusten aitoudesta ennen tämän myönnettyä asia julkisuuteen.

Rönnholmin mukaan asiasta keskusteltiin viime viikolla al-Taeen kanssa, jolloin hän sanoi selvittävänsä kirjoitusten todenmukaisuutta.

– Hän kertoi tuolloin näitä postauksia tutkivansa, ja sanoimme, että tämä täytyy tehdä tosi huolella ja täytyy olla itselleen rehellinen, vaikka sitten hävettäisi.

Kun tieto kirjoitusten aitoudesta tuli, myöntää Rönnholm pettyneensä.

– Mutta olen tyytyväinen, että hän sai tämän asian käsiteltyä. Se täytyy vain pystyä itselleen myöntämään.

Hän muistuttaa, ettei tehtyä saa kuitenkaan enää tekemättömäksi.

– Hän pyytää anteeksi näiltä ihmisiltä, joita on kenties loukannut, ja ottaa selkeästi etäisyyttä tähän ajatteluun. Se on mielestäni kaikkein tärkein asia. Tehtyä ei sikäli tekemättömäksi saa.

IS kysyi useaan otteeseen Rönnholmilta, kokeeko tämä al-Taeen yrittäneen vääristellä totuutta tai siirtää tarkoituksella totuuden kertomisen vaalien yli.

– Ymmärsin, että hän aikaisemmin sanoi, ettei pysty tietämään, mitkä näistä ovat hänen. Että osa on, mutta että ne ovat kaikki, ja mitkä sitten ovat.

– Nyt hän on ilmeisesti käynyt sen läpi ja tullut siihen lopputulokseen, että kaikki ovat hänen. En osaa itsekään sanoa, muistaisinko kaikkia omia useamman vuoden takaisia kirjoituksia sanasta sanaan.

Rönnholm kertoo kuulleensa al-Taeen kohutuista kommenteista ensimmäistä kertaa vasta vaalien jälkeen.

Al-Taee on kuitenkin puhunut mediassa aiemmin tapauksen yhteydessä jopa häneen kohdistuneesta mustamaalaamisesta, mistä on pitkä matka kaikkien kuvakaappausten myöntämiseen aidoiksi.

– En minä voi arvioida sitä, että mitä hänen sisäisessä maailmassa on tapahtunut. Minulla on tärkeää, mitä informaatiota saan. Olisin toivonut tietenkin, että sen olisin saanut aikaisemmin. Ja tärkeää on se, että irtisanoudutaan sen tyyppisistä kommenteista. Se on nyt sitten tapahtunut.

– Meidän selkeä viestimme, vaatimuksemme ja näkemyksemme on, että A. pitää puhua totta ja B. pitää kertoa, miten nykyisin ajattelee, vaikka olisikin aikaisemmin ajatellut jollain muulla tavalla. Vain totuudelle voi rakentaa. Voin kuvitella, että se on varmasti tuskallinen prosessi huomata, minkälaisia ajatuksia tai ennakkoluuloja sitä on aikaisemmin ollut.

Tulevalla viikolla al-Taeella on Rönnholmin mukaan vielä mahdollisuus eduskuntaryhmässä kertoa omin sanoin siitä, mitä on tapahtunut.

– Varmasti jatkamme sitä vakavaa keskustelua, mikä tässä jo viime viikolla käytiin ja eduskuntaryhmässä hän saa esittää oman näkemyksensä ja se, miten hahmottaa nykyisen ajattelunsa.

– Me emme tietenkään puolueena hyväksy kenenkään yksilöön, ryhmään, oli se sitten uskonnollinen tai seksuaalivähemmistö, liittyvää epäasiallista tai syrjivää kommentointia tai kirjoittelua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?