Stubb tuomitsee Hussein al-Taeen kirjoitukset: ”Tämän tyyppiset lausunnot ovat CMI:n arvojen vastaisia”

Hussein al-Taee myönsi kohua herättäneet some-kirjoitukset omikseen. CMI:n hallituksen puheenjohtaja Alexander Stubb sanoi Husseinin ex-työantajan peränneen alusta asti avoimuutta.

Alexander Stubb (kok) tuomitsee Hussein Al-Taeen (sd) kirjoitukset.

29.4.2019 16:15

Sdp:n vastavalittu kansanedustaja Hussein al-Taee myönsi kohua aiheuttaneiden kuvakaappausten kirjoitukset omikseen. Hussein selitti kirjoituksiaan blogissaan ja Facebook-sivuillaan samaan aikaan, kun hänen entisen työnantajansa konfliktinratkaisujärjestö CMI:n hallituksen puheenjohtaja Alexander Stubb osallistui politiikan toimittajien yhdistyksen eurovaalikeskusteluun.

IS kysyi tilaisuuden jälkeen Stubbilta, millaisena mainehaittana hän pitää Husseinin kirjoituksia arvostetulle rauhanvälitysjärjestölle. Uutinen Husseinin kirjoituksista ehti jo eilen levitä Israeliin, kun Jerusalem Post kirjoitti siitä.

– Mehän tietenkin tuomitsemme kaikki tämän tyyppiset lausunnot. Alusta saakka olemme olleet sitä mieltä, että näissä tilanteissa kannattaa heti kertoa kaikki ja selvittää, mitä on tullut sanottua. Tämän tyyppiset lausunnot ovat CMI:n arvojen vastaisia, Stubb sanoi.

Stubb oli aluksi haluton kommentoimaan asiaa, mutta antoi lausunnon IS:n kerrottua, että Hussein on tilaisuuden aikana myöntänyt omikseen tekstit, joissa parjattiin juutalaisia, kurdeja, sunneja ja homoja. Hussein toimi CMI:ssa Irak-ohjelman johtajana.

Stubb painotti vastauksensa aluksi, että CMI:n viestinnästä vastaaminen kuuluu järjestön operatiiviselle johdolle. Operatiivinen johto on Stubbin mukaan pitänyt hallitusta asiasta koko ajan ajantasalla.

– Tähän asiaan liittyen me olemme antaneet tiedotteita ja semminkin kun ymmärrän, niin lausunnot, joista puhutaan ovat tapahtuneet suurimmaksi osaksi siltä kaudelta, kun Hussein ei ollut töissä CMI:ssä. Lähtökohtaisesti me tuomitsemme kaiken sen tyyppisen kielenkäytön, joka tulkitaan rasistiseksi, homofobiseksi tai toista hylkiväksi. Me olemme rauhanvälitysorganisaatio. Tuon sanottuani niin Hussein al-Taee on tehnyt hyvää työtä myös rauhanvälittäjänä CMI:ssa, Stubb sanoi.

CMI:n toiminnanjohtaja Tuija Talvitie kommentoi asiaa Jerusalem Postille eilen sanomalla, että rauhavälitysjärjestö tuomitsee kaikki etnisiin, uskonnollisiin, kansallisiin ja muihin ryhmiin kohdistuvat sopimattomat ja halventavat kommentit.

Hussein ei enää työskentele CMI:lle vaan aloitti työnsä eduskunnassa ensimmäisen kauden kansanedustajana.

– Minulla ei ole sanoja häpeälle, jota tunnen nyt niistä ennakkoluuloista, ajatuksista ja kielestä, jota olen käyttänyt homoseksuaaleista, juutalaisista, sunneista, somaleista tai muista ihmisryhmistä, al-Taee kirjoitti aiemmin tänään blogissaan.

Hän pyysi tekstejä anteeksi kaikilta, joita ne ovat loukanneet. Hän perusteli osaa kirjoituksistaan konservatiivisella kasvatuksella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?