Tältä näyttää Olympiastadionin remontissa paljastunut unohdettu käytävä – portaat törmäsivät kunniakatsomossa umpikujaan - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Olympiastadionin remontissa paljastui unohdettu käytävä – video: tällainen on umpeen­muurattu reitti kunnia­katsomoon

Käytävä, muutama porras ja portaikot kahteen suuntaan. Toisia portaita kulkivat vuosikymmenten ajan Olympiastadionin arvovieraat. Toinen portaikko päättyi seinään.

29.4.2019 13:04

Helsingin Olympiastadionin remontin yhteydessä paljastettu unohdettu käytävä tulee jatkossa palvelemaan kunniakatsomon toisena sisääntuloreittinä.

Artikkelin videosta näet, miltä kunniakatsomoon kulkeva unohdettu sisääntuloreitti näyttää.

Presidentinkatsomoon, toiselta nimetään kunniakatsomoon, johtanut sisääntuloväylä haarautui vuosikymmenten ajan kahteen suuntaan. Käytössä ollut reitti kaartoi ovien jälkeen oikealle ylös portaita kohti aitiota. Sitä pitkin kulkivat presidentit ja muut korkea-arvoiset katsojat.

Toiset portaat lähtivät vasemmalle. 14 askelman jälkeen edessä oli kuitenkin seinä.

– Halusimme avata tämän uuden sisääntulon, jotta symmetria säilyisi. Nyt seinä on piikattu auki ja katsomoa on poistettu. Ovi ja portaikko otetaan uudestaan käyttöön, ja reitti paljastuu, Stadion-säätiön kiinteistö- ja turvallisuuspäällikkö Ilkka Rautakivi kertoo.

Katsomon puolelta unohdettua sisääntuloreittiä ei erottanut ennen remonttia lainkaan, sillä katsomo kulki aukon päällä.

Presidentinaition sisääntulokäytävä on Rautakiven mukaan kiinnostava yksityiskohta. Muitakin yllätyksiä on tullut, vaikka valtaosa pienistäkin reiteistä ja käytävistä on ollut arkkitehtien ja suunnittelijoiden tiedossa.

– Tietysti vanhassa vuonna 1938 valmistuneessa rakennuksessa esimerkiksi dokumentaatio on ollut vähän eri tasolla kuin nykyään. Suurempia yllätyksiä ei ole tullut, mutta kyllä täältä on löytynyt vanhoja lompakoita, kenkiä, viinapulloja. Joitakin yllättäviä käytäviä on tullut vastaan. Kun seiniä on puhkaistu, on käynyt ilmi, että siellä on ollut vain kevyet ja rapatut seinät.

Unohdetusta käytävästä kertoi ensimmäiseksi Helsingin Sanomat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?