Maria Veitola pohtii Hussein al-Taeelle antamaansa tukea: ”Kysyin häneltä, mitä luurankoja hänellä on kaapissaan”

Radio- ja televisiopersoona tuki julkisuudessa Sdp:n kansanedustajaksi valitun Hussein al-Taeen vaalikampanjaa ennen kuin miehen vanhoista Facebook-päivityksistä nousi kohu.

28.4.2019 18:12

Suomalainen radio- ja televisiopersoona Maria Veitola tuki eduskuntavaalien aikaan näkyvästi julkisuudessa Sdp:n kansanedustajaksi valittua Hussein al-Taeeta.

Pian vaalien jälkeen al-Taee, 35, nousi otsikoihin vanhoista Facebook-päivityksistään, joita on pidetty loukkaavina. Al-Taee on sittemmin myöntänyt, että on voinut kirjoittaa parjaavia kommentteja juutalaisista, kurdeista, sunneista ja homoista. Al-Taee muun muassa rinnasti lokakuun lopulla 2014 Israelin valtion ja Isiksen toiminnan.

Al-Taeen eduskuntavaalikampanjaa tukenut Veitola kommentoi kohua sunnuntaina Instagram-tililillään.

Veitola kirjoitti julkaisussa muun muassa kysyneensä al-Taeelta aikoinaan, onko tällä luurankoja kaapissa.

– Nämä Husseinin entiset asenteet ja arvot eivät tulleet keskusteluissamme, eikä missään muussakaan toiminnassa esiin, Veitola jatkaa.

Veitola kertoo, että nyt esiin tulleet vanhat sosiaalisen median kommentit tulivat myös hänelle yllätyksenä ja hän ymmärtää hyvin niiden herättämän hämmennyksen. Veitola kertoo, että moni on kysynyt häneltä, mitä hän ajattelee tästä kaikesta.

– Kansanedustajan mandaatti toimia asemassaan ja voimanlähde raskaaseen työhön on äänestäjien luottamus ja tuki. Luottamus syntyy täydellisestä avoimuudesta ja rehellisyydestä. Avoimuus vaatii rohkeutta katsoa sielunsa mustimpiin syövereihin, ja rohkeus palkitaan yleensä entistä lujemmalla tuella.

Veitola lopettaa sillä, että hän toivoo al-Taee ”avaa itse pian ajattelunsa kehitystä ja vastaa kaikkiin avoimeksi jääneisiin väitteisiin ja kysymyksiin.”

Kaikkien al-Taeen kirjoitusten aitoutta ei ole pystytty varmistamaan. Al-Taee on aiemmin pahoitellut viestejä ja esitti anteeksipyyntönsä myös puolueensa SDP:n eduskuntaryhmälle. Myöhemmin al-Taee puhui IS:lle ”nuoruuden kiukusta” ja sanoi, että ”aikaisempien kannanottojen joukossa on paljon sellaista, mistä hän ei enää tunnista itseään”.

Al-Taee kommentoi myös sunnuntaina Veitolan Instagram-julkaisua, ja lupasi avata ajatuksiaan julkaisun rohkaisemana.

– Kiitos Maria kaikesta tuesta, ja rohkaisusta täydelliseen avoimuuteen. Kirjoitan ajatukseni auki tämän rohkaisemana ja selvitän kaikille miten minussa ei ole yhtään geeniä joka erottelisi ihmisiä minkään välillisen identiteetin perusteella, al-Taee kommentoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?