Tässä on varusmiesten uudistettu RK 62M -rynnäkkökivääri – lisäosan avulla voi murtaa vaikka rakennusterästä

Yli 50 vuotta palvellut rynnäkkökivääri RK 62 uudistui.

26.4.2019 20:15

Puolustusvoimissa RK 62 -rynnäkkökivääriä kuvaillaan perinteisesti varusmiesten päätyökaluksi. Nyt jokaiselle varusmiespalveluksen suorittaneelle tuttu ase on uudistettu.

Artikkelin videosta näet, millainen ase RK 62M on. Videolla esitellään M2-malli, ja ase puretaan osiin.

Puolustusvoimat ottaa rynnäkkökiväärin, eli inttislangilla ”rynkyn”, uudet versiot käyttöön varusmieskoulutuksessa vuosien testauksen jälkeen.

Uudistuksen myötä kotimaisen rynnäkkökiväärin käyttöikää on venytetty 2030-luvulle. Samalla aseen käyttöergonomia, optiset tähtäimet ja mahdollisuudet apuvälineiden käyttöön ovat parantuneet. Rynnäkkökivääriin tehtyjen parannusten myötä puolustusvoimat pyrkii kehittämään muun muassa suomalaissotilaiden tulenaloitusnopeutta ja taistelukykyä pimeässä.

RK 62 M2 -rynnäkkökivääri on M1-mallin ohella toinen uudistetun rynnäkkökiväärin päämalleista.

M3-mallissa on vihreä kokeilupinnoite.

Uusien rynnäkkökivääreiden uudistaminen alkoi Kaartin jääkärirykmentissä jo vuonna 2011, ja asetta on sen jälkeen testattu useissa eri puolustusvoimien joukko-osastoissa. Kapteeni Pekka Määttänen Kaartin jääkärirykmentistä kertoo, että aseeseen on tullut lisää muokattavuutta ja ominaisuuksia.

– Koulutuksen osalta ei tarvitse varsinaisesti muuttaa mitään. Tämä on edelleen sama tuttu rynnäkkökivääri. Käyttöergonomiaa on kuitenkin parannettu. Perän pituuden säädöllä on saatu rynnäkkökivääriin parempi ergonomia. Uusilla tähtäimillä saamme jatkossa lisää vaikuttavuutta toimintaan, eli tulen nopeutta ja tulen tarkkuutta parannetaan. M2:een saadaan lukuisia lisälaitteita käyttötarkoituksen mukaan.

Rynnäkkökiväärillä on Suomen varusmiesten keskuudessa legendaarinen maine. Se on ollut taistelijan tärkein työkalu yli viisi vuosikymmentä. Siksi se on tuttu kaikille varusmiespalveluksen suorittaneille.

Optisen tähtäimen jalka on yksi M2-mallin uudistuksista.

Suomi hankki ensimmäiset rynnäkkökiväärit Puolasta vuonna 1956. Maailman kriisipesäkkeissä tunnetuimmaksi ja yleisimmäksi rynnäkkökivääriksi noussut AK-47 toimi suunnittelun pohjana ensin Valmet m/58:lle ja sitten RK 60:lle. Ensimmäinen sarja RK 62 -mallia otettiin käyttöön 1965.

Puolustusvoimat ei ole kertonut rynnäkkökivääreiden tarkkaa määrää. Tiedossa on kuitenkin se, että aseita riittää koko nykyiselle armeijan reserville. Suurin osa rynnäkkökivääreistä on kotimaista tekoa, mutta tilauksia tehtiin 1990-luvulla myös Kiinasta ja Itä-Saksan varastoista.

Uusien aseiden kotimaisuusaste on 80 prosenttia hankinnan kokonaisarvosta.

Millainen ase uusi RK 62M on?

RK 62M on edeltäjänsä tapaan itsensä lataava sarjatuliase. Taistelija voi edelleen valita vaihtimella joko kerta- tai sarjatulen. Jokainen reserviläinen tunnistaa edelleen aseen purettuna, sillä toimintaperiaate on ennallaan.

Purettuna uudistettu rynnäkkökivääri on tuttu näky varusmiespalveluksen suorittaneille.

Päivällä käytössä ovat aseen kiinteät avotähtäimet. Lisävarusteina uuteen rynnäkkökivääriin voi puolestaan kiinnittää esimerkiksi optisen tähtäimen, valonvahvistimen ja asevalon, mikä parantaa aseen muokattavuutta pimeissä olosuhteissa.

Rynnäkkökivääristä on kolme eri versiota: M1, M2 ja M3. M1-malli on suunnattu jalkaväen kärkijoukoille ja M2-malli ensisijaisesti rakennetun alueen taisteluun.

M2:ssa on uusi liekinsammutin ja kädensuojus. Kädensuojukseen voi lisätä tarpeen mukaan erilaisia lisälaitteita ja liekinsammuttimeen murtojarrun, jonka avulla on mahdollista murtaa ampumalla jopa rakennusterästä.

M3-mallin erottaa vihreästä kokeilupinnotteesta.

Murtojarrun (edessä) on mahdollista murtaa rakennusterästä. Kuvassa takana on äänenvaimennin.

7.62 RK 62M3 -rynnäkkökivääri.

Lähteet: Maavoimat, Ruotuväki-lehti

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?