HSL:n matkaliput uudistuvat lauantaina: Näin paljon voit säästää, jos lataat matka­korttisi vielä tänään - Kotimaa - Ilta-Sanomat

HSL:n matkaliput uudistuvat lauantaina: Näin paljon voit säästää, jos lataat matka­korttisi vielä tänään

Helsingin, Espoon ja Vantaan 30 vuorokauden sisäisen kausilipun saa vielä tänään viisi euroa edullisemmin kuin huomenna.

Matkalippujen uudistus aiheutti jonon Itäkeskuksen metroaseman lippuautomaatilla perjantaina aamulla.­

26.4.2019 13:51

HSL:n joukkoliikenteen lippujen hinnoittelu muuttuu lauantaina, kun uudet vyöhykkeet korvaavat kuntarajoihin perustuvat lippualueet. Tämä tarkoittaa, että sisäiset, seutu- ja lähiseutuliput jäävät historiaan, ja lippu ostetaan vyöhykkeille ABCD.

Kunnan sisäisellä kausilipulla tähän asti matkustaneilla on vielä perjantaina mahdollisuus pieneen säästöön: jos matkakortille lataa perjantaina 30 vuorokauden kauden, on hinta 54,70 euroa, kun taas lauantaista lähtien samalla alueella julkisilla liikuttaessa tarvittavan AB-lipun kuukausihinta on 59,70 euroa.

Jos vaikkapa Helsingin, Espoon tai Vantaan sisäisen kausilipun lataa tänään matkakortille 60 vuorokaudeksi, on hintaero vastaavalle ajanjaksolle ostettavaan AB-lippuun 8,70 euroa. 90 vuorokauden kausilipun tänään ostava säästää puolestaan 12,20 euroa.

HSL:n verkkosivujen mukaan AB-kausilipun voi kuitenkin vielä tämän vuoden aikana tilata myös jatkuvana säästötilauksena, jolloin kuukausimaksu on 53 euroa. Jos lippu irtisanotaan ennen 360 vuorokauden määräaikaa, täytyy tosin maksaa 29 euron suuruinen irtisanomismaksu.

Eniten säästöä HSL onkin uudistuksen myötä lupaillut entisen seutulipun käyttäjille.

– Monien seutulipun käyttäjien matkakustannukset laskevat, koska jatkossa monille riittää seutulipun sijaan AB- tai BC-lippu. Tämä tarkoittaa lähes 47 euron eli 44 prosentin säästöä 30 vuorokauden kausilipussa, HSL:n toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi perusteli maaliskuussa IS:n haastattelussa.

Helsingin kantakaupungissa A-vyöhykkeellä asuvat ovat sen sijaan harmistuneet, kun myynnistä poistuu matkakortilla ostettu 1,70 euron arvoinen pelkästään raitiovaunussa käynyt ratikka-kertalippu.

Tunteita on kuumentanut myös se, ettei yhden vyöhykkeen kertalippuja ole myynnissä muilla kuin D-vyöhykkeellä. Näin ollen esimerkiksi Helsingin ytimessä asuva joutuu ostamaan jatkossa 2,80 euron hintaisen AB-lipun, kun Helsingin sisäisen liikenteen lipun sai ennen uudistusta 2,20 eurolla.

Kertalippu Helsinki–Vantaan lentoasemalle tulee sen sijaan vyöhykeuudistuksen myötä selvästi edullisemmaksi esimerkiksi B-vyöhykkeellä asuvalle helsinkiläiselle, kun vanhan 4,20 euron seutulipun sijaan, kun matkan lentokentälle voi taittaa vaikkapa Itäkeskuksesta 2,80 euron BC-lipulla.

Jos lentokentälle on lähdössä keskustasta, voi AB-kausilipun haltija voi ostaa lentokentälle mennessään C-lisävyöhykelipun, jonka hinta on 2,50 euroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?