Miksi kukaan ei huomauttanut Niinistölle rintataskusta repsottavasta 50 euron setelistä? Tapakouluttaja kertoo vastauksen

rac

Julkaistu:

Tapakouluttajan mukaan suomalaiset haluavat olla hienotunteisia.
Presidentti Sauli Niinistö hämmästytti torstaina pöytäseuruetta valtiopäivien avajaisten kahvitilaisuudessa.

Niinistön puvun rintataskusta pilkisti taskuliinan sijaan 50 euron seteli.

Presidentin kanslian viestintäpäällikkö Katri Makkonen kertoi myöhemmin Ilta-Sanomille, että seteli oli noussut esiin silmälasien mukana.

Tapaus on herättänyt keskustelupalstoilla sekä hilpeyttä että myös kysymyksiä siitä, mitä se kertoo meistä suomalaisista, että Niinistölle ei heti huomautettu pilkistävästä viisikymppisestä.

Tapakouluttaja ja tyyliasiantuntija Mirva Saukkola arvioi, että näin arvovaltaisessa asemassa olevalle henkilölle on vaikeaa huomauttaa tämänkaltaisesta kömmähdyksestä. Hänen mukaansa suomalaiset haluavat olla hienotunteisia.

– Me suomalaiset olemme pidättyväistä porukkaa. Emme halua tuoda esiin sellaisia asioita, jotka voivat tuottaa toiselle epämukavan olon.


Niinistö huomasi rintataskusta pilkottavan setelin siinä vaiheessa, kun tarjoilu alkoi. Tätä ennen hän ehti kiertää tervehtimässä muita arvovieraita.

Saukkolan mukaan setelin törröttämisestä olisi voinut presidentille huomauttaa kohteliaasti.

– Mikäli joku presidentin lähipiiriin kuuluva henkilö olisi huomannut tämän tilanteen, niin hän olisi voinut kohteliaasti ilmoittaa Niinistölle, että hänen rintataskustaan pilkottaa seteli. Ainakin siis kertoa presidentille, että hän olisi tietoinen asiasta.

Saukkola sanoo, että kyseessä ei ole suuri virhe. Myös uutiskuvien perusteella tilanne tuntui huvittavan pöytäseuruetta.

Presidentti istuutui juhlapöytään, jossa hänen toisella puolellaan istui presidentti Tarja Halosen puoliso emeritusprofessori Pentti Arajärvi. Toisella puolelle asettui puhemies Antti Rinne.


Presidentin vieressä istunut Pentti Arajärvi kertoi IS:lle jälkeenpäin, että huomasi Niinistön rintataskussa olevan setelin. Arajärvi sanoi, että tilanne oli yllättävä.

– Se tuli ilmeisesti näkyviin sen takia, että hän otti silmälasit rintataskusta. Mitään muuta minä en siitä tiedä, Arajärvi arveli.

Saukkola kertoo, että liika hienotunteisuus on hyvin tyypillistä länsimaisille kulttuureille. Hänen mukaansa esimerkiksi monissa Aasian kulttuureissa ollaan paljon avoimempia.


Kommentoi, ovatko suomalaiset jopa liian hienotunteisia?

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt