HSL:n jättiuudistus astumassa voimaan – myös mobiililipun tarkastukseen tulossa suuri muutos

Väärinkäytösten lisäännyttyä matkalipun voimassaolon todistamiseen ei riitä jatkossa enää pelkän puhelinnumeron kertominen lipuntarkastajalle.

Jos puhelimesta loppuu akku, ei mobiililipun voimassaoloa voi jatkossa enää osoittaa kertomalla tarkastajalle puhelinnumeronsa.

26.4.2019 10:20

Helsingin seudun liikenteen (HSL) lippujen hinnoittelu muuttuu huomenna lauantaina, kun uudet vyöhykkeet korvaavat kuntarajoihin perustuvat lippualueet. Tämä tarkoittaa, että sisäiset, seutu- ja lähiseutuliput jäävät historiaan, ja lippu ostetaan jatkossa vyöhykkeille ABCD.

HSL:n matkakortti täytyy siis vaihtaa viimeistään tänään perjantaina uuteen siniseen matkakorttiin tai HSL-sovellukseen, sillä vihreällä kortilla ei voi matkustaa uusilla vyöhykkeillä. Kortin vaihtaminen on maksutonta vyöhykkeiden käyttöönottoon asti.

Lisäksi tekstiviestilipun myynti päättyy. Kertalipun voi jatkossa tilata mobiilisovelluksen kautta.

Mobiililipulla matkustavien kannattaa kiinnittää huomiota lauantaista lähtien myös siihen, ettei esimerkiksi akun loppuessa tarkastusmaksulta voi välttyä enää puhelinnumeronsa kertomalla.

Viestinnän asiantuntija Tuija Ruohon mukaan käytännön muuttuminen ei suoranaisesti liity vyöhykkeisiin, mutta ajoittuu samaan ajankohtaan.

– Siinä on ollut mahdollisuus väärinkäyttöön. Jos puhelinnumero riittää, numeroahan voi jakaa, vaikka puhelin ja lippu ovat jonkun muun käytössä, Ruoho toteaa.

Ruohon mukaan väärinkäytöksiä ei ole tullut ilmi prosentuaalisesti paljon, mutta samaan aikaan mobiilisovelluksen käyttö on lisääntynyt valtavasti.

– Mutta kuitenkin siinä määrin se on lisääntynyt, että jotain täytyi tehdä. Ja onhan pelkän puhelinnumeron ilmoittaminen aika heikko lippu.

Jos mobiilisovelluksella on ostettu kausilippu ja se on ollut voimassa, voi tarkastusmaksun käydä perumassa tarkastusmaksutoimistossa. Käytäntö on siis sama kuin silloin, jos matkakortti, jossa kautta on voimassa on unohtunut vaikkapa kotiin.

Mobiilisovelluksella ostettuja kertalippuja käytäntö ei kuitenkaan koske. Lipuntarkastajat varautuvat Ruohon mukaan uuteen käytäntöön kantamalla mukanaan varalaturia.

Onko siis oikeasti mahdollista, että tarkastaja jää lataamaan asiakkaan kanssa puhelinta?

– Kyllä. Näin periaatteessa. Käytäntö tietenkin osoittaa, miten se lopulta toimii.

Vyöhykeuudistus merkitsee suuria muutoksia myös taustajärjestelmiin, joita päivitetään lauantaina.

Päivitykset koskevat 3 100 kortinlukijaa, yli 500 lippuautomaattia, yli 1 700 ajoneuvolaitetta sekä 300 myyntipisteen ja 19 palvelupisteen myyntijärjestelmiä. Myös yli miljoonan matkustajan HSL-sovellus siirtyy uusiin vyöhykkeisiin.

– Lauantainakin lippuja voi ostaa HSL-sovelluksella ja -kortilla, jos kortille on valmiiksi ladattu kautta tai arvoa. Kortti toimii lukijoissa, mutta sitä ei pysty lataamaan lauantaina. Kertalippuja voi ostaa ennakkoon kaikista myyntipisteistä vielä tänään perjantaina, Ruoho ohjeistaa.

Hän lisää vielä, että myös osa lippuautomaateista on toiminnassa lauantaina ja lippuja voi ostaa myös bussinkuljettajilta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?