Haagan puukotuksesta epäilty jatkaa ex-vaimonsa uhkailua – poliisi harkitsee, kannattaako tehdä luovutus­pyyntö Irakiin

Julkaistu:

Rikosepäily
Maaliskuussa Helsingin Haagassa tapahtuneesta puukotuksesta epäilty vuonna 1985 syntynyt Hayder Abduljabbar Al-Hmedawi on julkaissut videoita Youtubessa.
Tapauksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Pekka Hätönen Helsingin poliisilaitokselta kertoo, että Al-Hmedawi itse tai joku hänen puolestaan on julkaissut hiljattain rikoksen uhrille osoitettuja videoita. Videoilla Al-Hmedawi esiintyy lastensa kanssa ja kertoo ikävöivänsä näitä.

– Ne on kuvattu valvottujen tapaamisten yhteydessä. Ei tämän, jonka jälkeen epäilty rikos tapahtui, mutta aiempien. Ne on julkaistu aika äskettäin, Hätönen sanoo.

Poliisilla ei ole varmaa paikkatietoa siitä, mistä videot on verkkoon ladattu, mutta Hätösen mukaan todennäköisesti Irakista. Poliisin arvion mukaan Al-Hmedawi pakoilee siellä sukulaistensa luona.

Hätösen mukaan kunniakäsityksiin liittyvässä väkivallassa on tyypillistä että perhe on eri asteisesti mukana, jopa aktiivisesti tai ainakin tukemassa tekijää tai painostamassa uhria.
– Todennäköisesti hän on siis sukunsa luokse tervetullut. Tarkkaa olinpaikkaa meillä ei ole tiedossa, mutta Irakissa hänellä on sukulaisia.

Lisäksi epäilty on jo aiemmin ladannut verkkoon videoita, joita voidaan pitää uhkauksina.

– Uhkailu on sinällään vahvasti sanottu, mutta tässä kontekstissa se on ihan paikallaan. Suoraa uhkausta ei ole, mutta kuvauspaikkana Hakaniemen tori. Ympyrätalo näkyy. Hän lausuu uhrille jonkin runontyyppisen.

Video oli päivätty 13.4. jolloin tekijä antaa ymmärtää olevansa Suomessa.

Myös veljeä epäillään

Lisäksi poliisin tiedossa on myös Youtubeen välitettyä suorempaa uhkailua. Hätönen sanoo, että uhrin saamien uhkauksien alkulähde on selvästi epäilty, mutta hänen mukaansa poliisi selvittää myös, onko uhkailuun osallistunut kolmansia osapuolia.

– Yleisesti ottaen on epätodennäköistä, että Al-Hmedawi itse saisi Irakista käsin ketään toteuttamaan kunniamurhaa Suomessa hänen puolestaan. Uhkaan ja painostukseen varmasti löytyy apureita.

Hätönen pitää väkivallan riskiä pienenä siksi, koska kunniamurha on varsin äärimmäinen teko. Lisäksi poliisi on varautunut suojelemaan rikoksen uhria.
– Lisäksi hänen veljensä on ollut poliisin kanssa tekemisissä tämän asian tiimoilta. Koska kyse on kuitenkin ihmisen hengestä ja terveydestä, niin kaikki vaihtoehdot otetaan vakavasti.

Al-Hmedawin 28-vuotias veli vangittiin Helsingin käräjäoikeudessa keskiviikkona 6. maaliskuuta todennäköisin syin epäiltynä osallisuudesta murhan yritykseen. Lisäksi yksi henkilö on epäiltynä avunannosta rikokseen, sillä poliisi epäilee hänen auttaneen Al-Hmedawia pakomatkan aikana.

– Hän on edennyt aika nopeasti pois Suomesta. Kaikki tietomme viittaavat siihen, että hän on myös saanut apua useammassa pisteessä pakomatkan aikana. Kaikki tämä kertoo teon suunnitelmallisuudesta. Tai sitten uskomattoman hyvästä tuurista, mutta se on aika epätodennäköistä.

Luovutus Irakista?

Al-Hmedawi taas vangittiin edellisenä päivänä poissaolevana muun muassa murhan yrityksestä epäiltynä. Hänet on myös lisätty Euroopan poliisijärjestö Europolin Europe’s Most Wanted -listalle, eli etsityimpien rikollisten joukkoon. Hänestä on annettu eurooppalainen pidätysmääräys.

Hätösen mukaan on vaikea sanoa, pystytäänkö Al-Hmedawi saamaan kiinni Irakista.

Meillä ei ole selkeää paikkaa mistä lähteä etsimään. Itselläni ei myöskään ole tietoa siitä, kuinka usein Suomi vaatii ihmisiä luovutettavaksi Irakista Suomeen. Yleensä se menee toisinpäin. Toisaalta siellä on kyllä viranomaistoimintaa ja toimiva hallitus, joten on mahdollista, että tämäkin onnistuu.

Ainakaan toistaiseksi Suomi ei ole lähettänyt Irakiin minkäänlaista virka-apupyyntöä asian tiimoilta. Hätönen kertoo keskustelevansa syyttäjän kanssa mahdollisista toimenpiteistä, vaikka se ei olekaan täysin yksinkertainen kysymys.

Al-Hmedawilta tuskin saataisiin ulosmitattua korvauksia rikoksen uhrille. Parhaimmassa tapauksessa hänet saataisiin Irakista kiinni, tuotaisiin Suomeen oikeuteen, joka langettaisi vankeustuomion. Vankeustuomion jälkeen hänet taas todennäköisesti karkotettaisiin Irakiin, joka ei välttämättä enää haluaisi ottaa häntä vastaan.

– Täytyy miettiä, kuinka mielekäs prosessi tämä on. Taustalla on kuitenkin vakava rikos ja sen myötä rikosvastuun toteutuminen on ihan itseisarvo, enkä yhtään vähättele sitä.

Tulivat Suomeen turvapaikanhakijoina

Poliisin mukaan Al-Hmedawi puukotti entistä puolisoaan ja tämän ystävää perhetapaamisen jälkeen Pohjois-Haagassa Helsingissä sunnuntaina 3. maaliskuuta noin kello 12.30. Tässä yhteydessä myös Al-Hmedawin ja hänen entisen vaimonsa yhteiset lapset saivat vammoja.

Mies tuli perheineen Irakista Suomeen turvapaikanhakijoina vuonna 2015, jolloin pakolaiskriisi oli akuuteimmillaan ja Suomeen tuli 32 500 turvapaikanhakijaa.

Perheelle myönnettiin turvapaikat. Alkuvuodesta 2018 pariskunta asui jo erillään, ja Al-Hmedawin ex-vaimo haki miehelleen lähestymiskieltoa päivittäisen väkivallan takia.

Vain noin kuukautta ennen Haagan tapahtumia Al-Hmedawin lähestymiskieltoa puolisoonsa jatkettiin helmikuuhun 2020 asti.

Vaikka Al-Hmedavi kiisti väkivallan, polttojäljet, viiltohaavat, mustelmat ja arvet puolison raajoissa ja vartalossa kertoivat toista. Al-Hmedavilla on verrattain tuore tuomio puolisoon kohdistetusta väkivallasta.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi hänet vuoden 2019 tammikuussa puolen vuoden ehdolliseen vankeuteen kahdesta perusmuotoisesta pahoinpitelystä.

Väkivallanteot olivat tapahtuneet toukokuussa 2017 ja helmikuussa 2018. Tuolloin Al-Hmedavi oli hakannut puolisoaan nyrkkien lisäksi sateenvarjolla ja sähköjohdolla.