Tanskalaismiljardöörin tuntevat suomalaiset kertovat, millainen on Sri Lankan iskuissa lapsensa menettänyt Anders Holch Povlsen - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Tanskalaismiljardöörin tuntevat suomalaiset kertovat, millainen on Sri Lankan iskuissa lapsensa menettänyt Anders Holch Povlsen

Anders Holch Povlsenin omistaman Bestseller-yhtiön toimitalon edusta Tanskan Brandessa täyttyi kukista tiistaina.

24.4.2019 20:13

Sri Lankan pommi-iskuissa kolme neljästä lapsestaan menettänyt tanskalaismiljardööri Anders Holch Povlsen, 46, on suurimmalle osalle suomalaisista täysin tuntematon nimi, mutta moni tuntee hänen omistamansa vaateketjut Vero Modan, Onlyn ja Jack & Jonesin.

Povlsen lomaili Sri Lankassa vaimonsa Anne Holch Povlsenin ja lastensa kanssa, kun itsemurhapommittajat iskivät. Aftonbladetin mukaan kolme perheen neljästä lapsesta kuoli. Lasten iät eivät ole tiedossa.

Tanskan rikkaimman henkilön vuosien takaa tunteva suomalainen kertoo, että Povlsen tai hänen perheensä ei ole koskaan välittänyt julkisuudesta edes Tanskassa.

– He ovat hyvin yksityisiä henkilöitä. Voin vahvistaa, että hän on hyvin miellyttävä, mukava ja maanläheinen, ihan tavallinen ihminen. Siinä mielessä tuntuu todella hurjalta, kun perhe oli niin hänelle kuin hänen vanhemmilleen aina hyvin tärkeä.

– Monikaan ei voi Suomessa varmaan sanoa häntä tuntevansa, mutta hänet tavanneetkin ovat sanoneet, että hänen kanssaan oli helppo ja mukava jutella.

Anders Holch Povlsen.

Povlsenin toinen suomalaistuttu sanoo järkyttyneensä luettuaan uutisista, että Povlsenin kolme lasta menehtyi Sri Lankalla.

– Olin tietysti aivan järkyttynyt, kun kuulin tästä. Äärimmäisen suuri sääli.

 Hän on aivan huippukaveri. Omaisuudestaan huolimatta hän on jalat maassa oleva tyyppi.

Hän kertoo tavanneensa Povlsenin useita kertoja ja saaneensa miehestä erittäin hyvän ja ystävällisen kuvan.

– Hän on aivan huippukaveri. Omaisuudestaan huolimatta hän on jalat maassa oleva tyyppi. Yksi mukavimmista tyypeistä, jonka tiedän.

Suomessakin toimivat vaateketjut ovat osa Povlsenin omistamaa suuryritys Bestselleriä. Miehen omaisuus on omaisuus on 41,6 miljardia Tanskan kruunua, eli noin 5,5 miljardia euroa.

Hän sai vaateyhtiö Betsellerin isältään vain 28-vuotiaana ja on johtanut yritystä siitä asti. Isä perusti yrityksen vuonna 1975 pieneen noin 10 000 asukkaan Ringkøbingiin.

Lisäksi Povlsen on saksalaisen verkkokauppa Zalandon ja brittiläisen verkkokauppa Asoksen yksi suurimmista osakkeenomistajista.

Bestseller-yhtiön toimitalon edusta Tanskan Brandessa täyttyi kukista tiistaina.

Osasyynä Povlsenin perheen halua pysytellä poissa julkisuudesta selittänee tapaus, joka toi eräälle tanskalaismiehelle kolmen ja puolen vuoden vankeustuomion. Vuonna 1998 mies kiristi Povlsenien perhettä vaatien rahaa 10 kuukauden ajan. Mies jopa murtautui perheen kotiin ja jätti uhkauskirjeen viiden metrin päähän tuolloin yhtiön johdossa olleen Troels Holch Povlsenin makuuhuoneen ovesta.

Anders Holch Povlsen tiedetään myös innokkaaksi luonnonsuojelijaksi. Talouslehti Forbes on listannut Povlsenin yksityishenkilöksi, joka omistaa eniten maata Skotlannissa. Povlsenin kerrotaan rakastuneen jo Skotlantiin 1980-luvulla käydessään siellä perhelomalla.

Miehen maaomaisuuden määrä on 890 neliökilometriä ja se sisältää muun muassa useita historiallisia kartanoita ja linnoja. Niiden lisäksi hänen kerrotaan olevan tuttu näky paikallisissa pubeissa.

Vain muutamaa päivää ennen terrori-iskuja julkaisemassaan avoimessa kirjeessä hän kertoi suunnitelmistaan palauttaa omistamiaan alueita luonnontilaan ja korjata ihmisen luonnolle tekemät vahingot. Kirjeestä kertoi muun muassa The Telegraph.

Samalla hän aikoo tehdä matkailijoiden pääsyn luonnon äärelle helpommaksi ja valistaa lapsia luonnonsuojelusta. Koska projektit eivät ehdi Povlsenin mukaan valmistua hänen elinaikanaan, jäävät ne perinnöksi perheen lapsille.

– Se on huomattava ja elämänmittainen sitoumus jonka olemme tehneet – emme vain itsellemme, vaan myös skotlantilaisille ja Skotlannin luonnolle – sitoumus, johon uskomme syvästi, Povlsen kirjoitti avoimessa kirjeessään.

Vaikka luonnonsuojelu on lähellä Povlsenin sydäntä, hän on kiinnostunut myös autourheilusta. Tanskalaiselle TVMV:lle antamassaan harvinaisessa haastattelussa hän kertoi rahoittaneensa tanskalaiskuljettaja Kevin Magnussenia 120 miljoonalla Tanskan kruunulla, eli noin 16 miljoonalla eurolla. Tavoitteena oli saada Magnussen Formula 1:n rattiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?