Johannes, 30, ja Lauri, 32, antautuivat synnytyskipuja tuottavan laitteen armoille: ”Onko se tällaista oikeesti!”

rac

Julkaistu:

Huutoa, rimpuilua ja anelua. Miehet antautuivat supistuksille.
Synnytyskipujen lievittämiseen on tullut viime vuosina yhä useampia erilaisia vaihtoehtoja. Yksi lääkkeettömistä kivunlievityskeinoista on TENS-laite, joka helpottaa supistuskipuja ihon läpi annettavien sähköimpulssien avulla.

Artikkelin videolla IS:n toimittajat Johannes Hurmas, 30, ja Lauri Silvander, 32, tutustuvat naisten supistuskipuihin TENS-laitteen avulla.

Laitteen tuottamat supistukset eivät tietenkään vastaa todellisia kipuja. IS:n testissä laite auttoi kuitenkin ymmärtämään niitä. Toimittajien näkemys oli selvä: uskomattoman kivuliasta.

Odottavat äidit voivat valita TENS-laitteen lisäksi pitkästä listasta erilaisia kivunlievityskeinoja. Tarjolla on esimerkiksi hierontaa, erilaisia asentoja, liikettä, kylmä- ja kuumahoitoja sekä ilokaasua. Varsinaisten kivunlievitystapojen lisäksi äidin oloa helpotetaan muun muassa hengitysharjoituksilla, akupunktiolla ja vyöhyketerapialla.

Kun synnytys lähestyy, ja kivut voimistuvat, tarjolla on lääkkeitä ja synnytyksen lähestyessä epiduraali- ja spinaalipuudutuksia.


Luonnonmukaisia synnytyksiä on edelleen varsin vähän. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen synnytystilastojen mukaan 92 prosenttia kaikista vuonna 2017 alateitse synnyttäneistä äideistä sai vähintään yhtä kivunlievitystä. Etenkin ensisynnyttäjien joukossa täysin luonnonmukaiset synnytykset ovat harvinaisia.

Suomen Kätilöliiton puheenjohtaja Marjo Lyyra kertoo, että äitien toiveet vaihtelevat kausittain. Suosituimmat toiveet näkyvät synnytysosastoilla selvästi.

– Synnytyksen trendit vaihtelevat samaan tapaan kuin vaikkapa muodissa. Ne menevät kausittain. Joskus ollaan hyvin teknisiä ja halutaan kaikki mahdolliset lääkkeet ja puudutukset. Ajoittain vallalla on hyvinkin luonnonmukainen lähestymistapa.

Tällä hetkellä synnytyksissä on Lyyran mukaan yksi selkeä trendi.

– Vesisynnytys on sellainen, mikä on Suomessa nostanut päätään. Monessa sairaalassa on alettu hoitaa vesisynnytyksiä ja yhä useammassa sairaalassa saa synnyttää veteen. Se ei ole ollut aiemmin kaikkialla mahdollista.

Vesisynnytys on suunnattu perusterveille äideille, joilla ei ole ollut raskauden aikana ongelmia. Kun kaikki on mennyt sujuvasti, ja sikiö voi hyvin, vesisynnytys voi helpottaa äidin oloa merkittävästi.

– Se lievittää kipua, tuottaa äidille endorfiinia ja auttaa synnytystä etenemään. Äidit kokevat olevansa turvassa siellä lämpimässä vedessä, ja keho tuottaa sitä kautta oksitosiinia. Vesisynnytys nopeuttaa yleensä synnytystä ja vähentää repeämiä. Hyötyjä on monia, Lyyra kertoo.

Kaikkiin synnytyksiin suhteutettuna vesisynnytyksiä on vielä vähän. Esimerkiksi Helsingin Naistenklinikan synnytyksistä vain noin 1,1 prosenttia on vesisynnytyksiä.

TENS-laite on kasvattanut suosiotaan vuodesta toiseen. Laitteesta on apua monelle synnyttäjälle, mutta kaikille sähköimpulssit eivät tarjoa helpotusta. Siksi kivunlievitykseen käytettävät erilaiset vaihtoehdot ovat tärkeitä. Se mikä auttaa yhtä, ei välttämättä auta toista.

Tärkeintä kivunlievityksessä on löytää jokaiselle äidille sopiva ja mieluisa vaihtoehto.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt