Romanimiehet eivät päässeet ravintolaan Helsingissä – Tapahtuma tallentui videolle

Julkaistu:

Romaniseurue ei päässyt sisään ravintolaan Helsingissä. Sosiaalisessa mediassa julkaistu tilanteeseen liittyvä video on herättänyt kritiikkiä ravintolaa kohtaan. Ravintolan toisen omistajan mukaan henkilöitä ei päästetty ravintolaan heidän käytöksensä vuoksi.
Sosiaalisessa mediassa on levinnyt Helsingin Laajasalossa sijaitsevassa ravintola Pallogrillissä kuvattu video, jossa romanimiehet kysyvät ravintolan työntekijältä syytä siihen, miksei heitä päästetty sisään.

Silminnähden häkeltyneeltä vaikuttava työntekijä vastaa videota kuvaaville ja kysymyksiä esittäville miehille ensin, ettei hän tiedä syytä.

Miehet kysyvät toistuvasti onko syynä kieltoon se, että he ovat romaneja.

Tämän jälkeen työntekijä vastaa hänelle kerrotun, ettei romaneja saa päästää sisälle.

Miehet tenttaavat toistuvasti myös, onko työntekijä saanut tällaiset ohjeet omistajilta.

”Näin meille sanottiin”, työntekijä sanoo.

Facebookin Laajasalo-ryhmässä julkaistu video on kirvoittanut Facebookissa keskustelua, jossa monissa kommenteissa kritisoidaan ravintolan toimintaa. Osa kommentoijista sanoo aikovansa näkemänsä perusteella boikotoida ravintolaa.

Osassa kommenteista pohditaan myös, mahtaako video näyttää koko totuuden tilanteesta. Eräs keskustelijoista ihmettelee työntekijän kommenttia ja kertoo nähneensä romaniasiakkaita vasta jokin aika sitten ravintolassa laulamassa karaokea.

Pallogrillin toinen omistaja Kari Serenius vahvistaa Ilta-Sanomille, että tilanne on kuvattu Laajasalon Pallogrillissä 5. huhtikuuta. Tuolloin ravintolassa esiintyi Frederik.

Sereniuksen mukaan ravintolalla ei ole linjausta, jonka mukaan romaneilta olisi ravintolaan pääsy kielletty. Hänen mukaansa kyseisiä henkilöitä ei päästetty ravintolaan heidän käytöksensä ja aiemman juomisensa vuoksi.

– Ulkopuolella tien vieressä oli noin 20 henkilön romaniryhmä. He joivat ihan raakaa viinaa pullon suusta suoraan. Portsarit sanoivat, että siellä ulkona on ryhmä, joka nauttii omia eväitään eikä heitä oteta sisään missään nimessä. Eikä heillä ollut edes ennakkolippuja ostettuna.

Serenius kertoo, että muutama seurueen jäsenistä tuli tämän jälkeen kysymään tarjoilijalta, miksi he eivät päässeet sisään. Sereniuksen mukaan videolla puhuva työntekijä hämmentyi tilanteessa.

– He olivat sitten meidän tarjoilijan ajaneet nurkkaan ja kysyneet, että miksi emme pääse sisään. Tämä tarjoilija sitten sanoi hätäpäissään, että meillä on tällaiset ohjeet annettu.

Miksi tämä työntekijä vastasi, ettei romaneja omistajien mukaan saa päästää sisälle?

– Hän (työntekijä) oli aivan paniikissa siinä, koska hän ei ole tottunut siihen, että ahdistetaan nurkkaan, kun on kädet täynnä töitä ja väkisin tullaan sen kameran kanssa ja tentataan häntä. Mitä hän olisi voinut tehdä siinä.

Sereniuksen mukaan samaisena iltana ennen tilanteen kehkeytymistä ravintolassa oli myös romaniasiakkaita, jotka päästettiin sisään normaalisti.

– Meillä oli siellä jo entuudestaan sisällä romaninaisia, he olivat ostaneet lipun illan keikkaan.

Serenius ei ollut paikalla ravintolassa tapahtumahetkellä, mutta sanoo, että asiaa on käyty läpi ravintolan henkilökunnan kanssa.

– Me ollaan pahoillamme, jos olemme jonkun mielen pahoittaneet. Jos osaa käyttäytyä hyvin, niin tervetuloa. Mennään näillä normaaleilla säännöillä. Että jos tullaan juomaan, niin juodaan siellä ravintolassa eikä ulkopuolella.

Serenius harmittelee, että yksittäistä ravintolatyöntekijää kuvattiin tilanteessa.

– Se oli epäkorrektia. Olisivat kuvanneet mieluummin minua tai jotakuta muuta, joka vastaa ravintolasta.

Tapauksesta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Uutiset.