Syöpäjärjestöt varoittaa vaarallisesta nuuska-tupakkailmiöstä – Ei herkille: tällaista jälkeä nuuska voi tehdä suussa

Julkaistu:

Kuvat eivät ole miellyttävää katseltavaa.
Tupakointi on viime vuosina vähentynyt, mutta nuuskan kokeilu ja käyttö ovat kasvaneet merkittävästi. Syöpäjärjestöt varoittaa vaarallisesta nuuska-tupakkailmiöstä, jossa käytetään rinnakkain sekä nuuskaa että tupakkaa.

– Yhä useampi nuori myös käyttää rinnakkain tupakkaa ja nuuskaa. Käyttö aloitetaan tyypillisesti alaikäisenä, Syöpäjärjestöjen terveysosaston johtaja Juha Heino sanoo tiistaina julkaistussa tiedotteessa.

Nuuskan käyttö on lisääntynyt etenkin poikien keskuudessa. Ammattioppilaitoksessa opiskelevista pojista 17 prosenttia käytti toissa vuonna nuuskaa päivittäin, selviää Ehkäisevä päihdetyö Ehyt ry:n viimevuotisesta selvityksestä.

Tupakkaakin polttaa yhä päivittäin noin joka kymmenes alaikäinen nuori.

Nuuskassa on nikotiinia monta kertaa enemmän kuin tupakassa, joten riippuvuus syntyy herkästi. Käytön jäljet myös näkyvät suussa nopeasti.

Ylähuulen alle asetettava nuuskatyyny tai irtonuuska jättää jälkensä jo muutamassa viikossa. Limakalvolle syntyy norsunnahkaa muistuttava eli poimuileva ja paksuuntunut muutos, nuuskaleesio.

Hampaiden ien alkaa vetäytyä, hampaisiin syntyy värjäytymiä ja ientulehdusriski kohoaa, mikä altistaa hampaiden tukikudossairaudelle eli parodontiitille.


Nuuska on yhdistetty suu- ja nielusyöpien riskiin.

Vaikutukset ulottuvat myös suuontelosta alaspäin ruokatorveen ja mahalaukkuun. Tutkimuksissa on löydetty viitteitä siitä, että nuuskaaminen kasvattaa riskiä sairastua ruokatorven-, haiman - ja mahalaukun syöpiin sekä muun muassa sydän- ja verisuonitauteihin.

Nuuskan haitalliset aineet eivät rajoitu tupakkaan, vaan siinä on yli 2 000 muuta kemiallista yhdistettä, kuten raskasmetalleja, lyijyä, kadmiumia ja jopa arsenikkia.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt