Jyrki Lehtolan kolumni: Vihreät on Suomen ainoa puolue

Kirjoittaja on kirjailija ja käsikirjoittaja.

Suomalainen demokratia on puhunut, ja hyvin on puhunut. Kaikkien ääntä on kuunneltu, ja sen seurauksena eduskuntaan saatiin mm. ”Sheikki”, ”Brother Christmas” ja ”Kimmo Kiljunen”.

Muutaman kuukauden kuluttua me tulemme demokratian kunniaksi kokemaan vuorotellen kolmea seuraavaa tunnetta:

Ei se Juha Sipilä nyt niin paha ollut.

Jeesus mä vihaan Antti Rinnettä.

Voisko toi vihreä olla hetken hiljaa?

Vihreät tutkiskelivat vaalituloksen jälkeen muutaman minuutin itseään ja tulivat siihen tulokseen, että he ovat vaalien moraalisia voittajia, koska ovat vihreitä.

Eduskuntaan saatiin ennätyksellisen paljon nuoria naisia, minkä vihreät laskivat tarkoittavan vihreitä naisia, sellaisia kuin Emma Kari, joka jo tänä vuonna osaa painaa edessään olevaa nappia.

Nykyisen demokratiakäsityksen mukaan nuoret naiset ovat demokratialle iloinen asia, koska he ovat nuoria naisia. Taustalla oleva ajattelu ei ole niin latteaa, että ihmisiä arvotettaisiin iän ja sukupuolen mukaan, mutta silti nuoret naiset ovat herkkuja.

Etenkin jos nuoret naiset ovat vihreitä herkkuja. Eduskuntaan valittiin vihreiden nuorten naisten lisäksi nuoria naisia myös perussuomalaisista, keskustasta ja kokoomuksesta, mutta ideologisessa katsannossa ne eivät ole nuoria naisia.

Vaalipäivän lisäksi myös vaalien jälkeinen päivä kertoi paljon Suomen pirstaloitumisesta ja siitä, että muut ovat väärässä. Kun muu Suomi heräsi maanantaiaamuna töihin, työikäisillä Etelä-Suomen vihreillä oli aikaa kirjoitella pitkiä vaalianalyysejään sekä tunnelmakuvauksiaan, joissa ilo ja suru ihanasti vuorottelivat.

Sitten vihreät vilkaisivat peiliin ja huomasivat Katju Aron rikkoneen sen. Aro on ollut perustamassa Feminististä puoluetta, joka sai ääniä pitkin Suomea. Vihreän logiikan mukaan nuo äänet varastettiin vihreiltä, ja ilman feminismiä vihreitä kansanedustajia olisi nyt miljoona.

Jos ajatusta jatkaa sen vihreään loppuun saakka, vihreillä olisi eduskunnassa sata miljoonaa edustajaa, jos muitakaan puoluetta ei olisi ja tämä onkin saanut vihreät kysymään nöyrinä itseltään: Miksi muita puolueita edes on?

Kysymys on tärkeä, koska siinä on vihreän ajattelun ydin: Miksi muut eivät ajattele niin kuin me? Sellaisissa ihmisissä on jotain vialla. Vikoja ovat mm. se, että ne näkevät maailman ristiriitaisuuden, pystyvät pitämään mielessään muitakin kuin omia ajatuksiaan, ja kun joku sanoo ”eettinen”, ne eivät nosta kättään pystyyn ja huuda ”Täällä!”.

Vihreät on ihmisvihassaan ja ylimielisyydessään perussuomalaisten sisarpuolue. Siksi puolueilla on toisiinsa haalea viha–rakkaus -suhde, vähän kuin sisaruksilla, jotka eivät pidä kenestäkään, mutta tunnistavat edes toisissaan sukulaisuuden.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?