New York Timesin Pulitzer-palkittu toimittaja tutustui suomalaisten keppihevosharrastukseen – lajin edelläkävijä: ”Elän kuplassa, joka on täynnä keppihevosia”

Suomessa jatkuvasti suosiotaan kasvattava keppihevostelu kiinnostaa maailmalla.

22.4.2019 8:59

Suomalaisten vuosituhannen vaihteessa alkanut keppihevosvillitys sai valtavasti näkyvyyttä maailmalla jo vuonna 2017, kun uutistoimisto AP vieraili Vantaalla katsomassa keppihevostelun SM-kilpailuja.

Pääsiäissunnuntaina keppihevostelusta uutisoi amerikkalaislehti New York Times. Lehden Pulitzer-palkittu toimittaja Ellen Barry vieraili Suomessa jututtamassa lajia harrastavia Fanny Oikarista ja Maisa Walliusta, jotka hioivat koreografioitaan ensi kesän keppihevoskilpailuja varten.

Suomessa lajin harrastajia on arvioitu olevan jo yli 10 000. Harrastajat ovat aiemmin kertoneet Ilta-Sanomille, että sen vaativuutta voisi verrata intervallijuoksuun. Kilpailujen lisäksi harrastukseen kerrotaan kuuluvan ratsastusta, näyttelyitä, keppihevostallin pitämistä, valokuvaamista ja käsitöitä.

Suurin osa harrastajista on Oikarisen ja Walliuksen tapaan nuoria tyttöjä.

– Jotkut ovat urheilullisia tyttöjä, jotkut hyvin yksinäisiä. Ja osa voi olla koulun suosituimpia tyttöjä, pohti 11-vuotias Oikarinen New York Timesille sitä, minkälaisia tyttöjä lajin parissa viihtyy.

Oikarinen kertoi lehdelle, ettei hän itse pidä asioista, joista samanikäiset tytöt tavallisesti pitävät. Keppihevostelu tuntui omalta jutulta heti.

– Minulla on ystäviä, jotka ovat myös kiinnostuneita siitä, eli tiesin, etten ole yksin. Saan olla niin lapsellinen kuin haluan.

Keppihevosia SM-kilpailuissa Vantaalla huhtikuussa 2017.

New York Times tapasi Suomessa myös lajin edelläkävijöihin kuuluvan Alisa Aarniomäen, joka tuli tunnetuksi internetissä videoistaan ja käsintehdyistä keppihevosistaan.

Aarniomäen työ sai tunnustusta vuoden 2017 lopulla, kun ulkoministeriö pyysi häntä suunnittelemaan ja valmistamaan keppihevoset Suomessa vierailleen prinssi Williamin lapsille prinssi Georgelle ja prinsessa Charlotelle.

IS uutisoi myös kesällä 2016 tuolloin 15-vuotiaasta Lotta Kemppaisesta, joka valmistaa keppihevosia Oulussa. Harrastajamäärien kasvaessa myös Kemppaisen varauskalenteri oli koko ajan täynnä.

Aarniomäki, 22, kertoi amerikkalaislehden tuoreessa haastattelussa joutuneensa 12-vuotiaana luokkakavereidensa kiusaamaksi, kun hänet oli nähty keppihevostelemassa metsässä.

Lajin suosion kasvaessa vuosi vuodelta pilkanteko on kuitenkin Aarniomäen mukaan jäänyt vähemmälle.

– En ole törmännyt sellaiseen tilanteeseen pitkään aikaan. Elän kuplassa, joka on täynnä keppihevosia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?