Suomalaissotilas otti ampumahaudassa Syvärillä valokuvan keskeltä taistelukenttää – onko se lavastettu vai ei?

Julkaistu:

16.4.1942 käytiin Syvärin rintamalla kiivaita taisteluita. Shemenskin lohkolla rintamasotilas otti kuvan taistelun jälkeen.
Sotaveteraaniliitto nosti maanantaina Twitterissä esiin kuvan, joka oli kuvattu jatkosodassa päivälleen 77 vuotta aikaisemmin.Huhtikuussa 1942 asemasota oli kaikkea muuta kuin rauhallista Syvärin tuolla puolella Shemenskin alueella. Puna-armeija oli tehnyt suurhyökkäyksen, joka oli yllättänyt suomalaiset. Erämaassa käytiin sotaa, jossa tuli paljon tappioita molemmin puolin. Lopulta suomalaiset torjuivat hyökkäykset.

Tämänkin kuvan tiedoissa puhutaan vastahyökkäyksestä, jonka suomalaiset olivat juuri tehneet. Aseet ovat edelleen valmiina, kuin vihollista odottaen. ”Tukikohdassa sen takaisinvaltauksen jälkeen. Kukkula vaihtoi omistajaa, mutta vallattiin takaisin.”

Aidot taistelutilannekuvat ovat harvinaisia SA-kuvien joukossa. Varsinkin sellaiset, jossa sotilaat näkyvät kasvoineen näin hyvin. Onko kuva todella aidosta taistelutilanteesta vai onko sitä lavastettu?

Sotakuviin erikoistunut historiantutkija, VTT Olli Kleemola tietää kuvan varsin hyvin. Hän kertoo, että armeijakuntien valokuvauskilpailut olivat TK-kuvaajille tapa nähdä, mitä tavalliset sotilaat rintamalla kuvasivat. Sen takia TK-kokoelmiin on päätynyt myös muiden kuin TK-kuvaajien otoksia.

Kleemolan mukaan on mahdollista, että se todella on taistelukuva, mutta todennäköisemmin se on hänen mielestään lavastettu taisteluposeeraus.

– Kuva on jopa liian täydellinen, Kleemola miettii.

– Taisteluhauta on matala. En oikein tiedä, mikä on keskellä näkyvän karvalakkipäisen sotilaan elinajanodote, Kleemola viittaa taisteluhaudasta kohottautuneeseen sotilaaseen.

Toki voi olla, että kuva on otettu taistelun jälkeen, kun tilanne on selvästi rauhoittunut. Tämä tarkoittaa Kleemolan mukaan lähinnä sitä, että kuva ei sinällään ole kovin harvinainen.

Lue lisää: Alikersantti Kairanto toi rintamalta kotiin valokuvat, joissa näkyvät sodan kauniit ja karmeat puolet – pahin kuva voi järkyttää edelleen

Lue lisää: Tuhannet sotilaat halusivat tämän raa’an kuvan jatkosodasta: paljasti ihmissyönnin rintamalla – ei herkimmille

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt