Päiväkodissa todettu tuberkuloositapaus Vantaalla

Julkaistu:

Vantaa
Tartunnalle altistuneita lapsia on kahdessa päiväkotiryhmässä
Itä-Hakkilan päiväkodissa Vantaalla on todettu keuhkotuberkuloositapaus, joka on ollut tartuttavana päiväkodissa huhtikuun alkupuolella.

Asiasta tiedottaneen Vantaan kaupungin mukaan tartunnalle altistuneita lapsia on kahdessa eri ryhmässä.

Altistuneet lapset ohjataan tutkimuksiin lasten infektiolääkärin ohjeiden mukaisesti. Tarvittaessa lapselle voidaan aloittaa tuberkuloosin estolääkehoito.

Kaupunki muistuttaa tiedotteessa, että altistuminen ei tarkoita tuberkuloosin tarttumista, ja tartunnan saaneellakin sairastumisriski on pieni.

Kaikki tuberkuloosille altistuneet on kartoitettu, ja lasten huoltajiin on oltu yhteydessä. Tartuntavaaraa ei tällä hetkellä ole, ja lapset sekä henkilökunta voivat olla päiväkodissa tavalliseen tapaan.

Tuberkuloosille altistunut ei voi tartuttaa tautia eteenpäin, ellei hänelle itselleen kehity keuhkotuberkuloosia.

Tietoa tuberkuloosista

Tuberkuloosi on infektiotauti, joka ilmenee yleisimmin keuhkoissa. Sairastuneen henkilön puhuessa tai yskiessä tuberkuloosibakteereita leviää ilmaan. Samassa sisätilassa, esimerkiksi huoneessa, oleskeleva ihminen voi saada bakteereita keuhkoihinsa hengitysilman mukana ja saada näin tartunnan.

Tuberkuloosi tarttuu huonosti, vain kolmasosa merkittävästi altistuneista perusterveistä henkilöistä saa tartunnan. Tartunnan riskiin vaikuttavat kontaktin läheisyys, altistusaika, altistuneen henkilön mahdolliset puolustuskykyä heikentävät sairaudet tai lääkehoidot ja ilmassa olevien tuberkuloosibakteerien määrä.

Tartunnan saaneista aikuisista vain yksi kymmenestä sairastuu tuberkuloosiin seuraavien lähivuosien tai vuosikymmenten aikana. Suurin sairastumisriski on pienillä lapsilla, teini-ikäisillä, iäkkäillä ja niillä, joiden elimistön puolustuskyky on heikentynyt perussairauden tai lääkityksen vuoksi.

Lisätietoa tuberkuloosista osoitteesta www.tuberkuloosi.fi.