Opettaja HS:n mielipidepalstalla: Luokassani on oppilas, joka vain häiritsee muita – esimiehen neuvo voi johtaa täyteen kaaokseen

Julkaistu:

Opettajan kertoo vaikeasta tilanteesta. Erityistä tukea tarvitseva lapsi häiritsee hänen mukaansa opetusta jokaisella oppitunnilla.
Suomen koulujärjestelmä kerää kehuja maailmalla. Toisaalta suomalaisia kouluja arvostellaan samaan aikaan siitä, että oppilaat eivät opi perusasioita, kuten helpoimpia laskutoimituksia. Kouluissa myös häiritään ja kiusataan muita. Taloussanomat kertoi toukokuussa 2018, että kolmea viidestä peruskoulun opettajasta on kiusattu.

Opettajien ammattijärjestön puheenjohtaja Olli Luukkainen kertoi tuolloin, että itsekeskeisyyden lisääntyminen näkyy oppilaitoksissa
Mielipidesivulle Helsingin Sanomiin nimimerkin turvin kirjoittanut opettaja kertoo puolestaan, että erityistä tukea tarvitsevien lasten sijoittaminen yleisopetuksen luokkiin kuormittaa paljon tukea kaipaavaa lasta, opettajaa ja vanhempia.

– Luokassani on yksi erityistä tukea niin opillisesti kuin emotionaalisestikin tarvitseva lapsi. Hän häiritsee opetusta jokaisella oppitunnilla puhumalla opettajan ja luokkatovereiden päälle, solvaamalla, kieltäytymällä noudattamasta ohjeita, huutamalla, viskelemällä tavaroita, ottamalla tavaroita opettajan pöydältä sekä pelaamalla puhelimella ja käsikokoisella Nintendolla, nimimerkki Tasavertainen opetus kaikille sanoo kirjoituksessaan.

Kirjoittajan mukaan oppilas ei juurikaan työskentele oppitunneilla opintojensa eteen.

Kirjoittaja kertoo, että uuvuttuaan tilanteen mahdottomuuteen saaneensa esimieheltään neuvon jäädä sairauslomalle.

Tätä hän pitää oppilaidensa kannalta huonona ratkaisuna, sillä sijaispäivinä luokassa saattaa hänen mukaansa vallita täydellinen kaaos.

Taustalla yhdistynyt koulutusjärjestelmä

Suomen kouluissa pyritään inkluusioon, jolla viitataan ajatukseen yhteisestä koulusta kaikille.

Inkluusio merkitsee kaikkien oppilaiden kasvamista koulu-uran alusta alkaen yhdistyneessä koulutusjärjestelmässä, jossa ei ole erillisiä erityiskouluja ja erityisluokkia.

Mikä Suomen kouluissa vaatisi eniten korjaamista? Osallistu keskusteluun alla olevassa kommenttikentässä?

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt