Joannan, 27, Facebook-livestä tuli iso hitti ja sitä odotetaan myös kiirastorstaina – katso, miten tipu kuoriutuu

Julkaistu: , Päivitetty:

Loimijoen tilalla kuoriutuu torstain–perjantain aikana tipuja, ja kuoriutumista voi seurata tilalta lähetettävästä livevideosta.
Joanna Jokisella, 27, on mitä omalaatuisin harrastus: hänellä on pieni Loimijoen tila, jossa hän hautoo munia ja kasvattaa kanoja.

Harrastus sai alkunsa Jokisen äiti halusi hankkia kanoja kolmisen vuotta sitten, ja Jokinen lupautui hautomaan munia äidilleen hautomakoneella, jonka sai kaveriltaan.

– Kun tiput kasvoivat ja muuttivat äidilleni, ajattelin, että haluan itsellenikin kanoja.


Sittemmin Jokisen pienelle tilalla on kuoriutunut useita tipuja, jotka ovat kasvaneet kanoiksi. Kiirastorstaina tilan on määrä saada juuri sopivasti pääsiäiseksi uusia tulokkaita. Jokinen lähettää tilalta suoraa lähetystä tipujen kuoriutumisesta luultavasti iltapäivästä alkaen. Ennakkoon arveltiin, että kuoriutuminen alkaisi perjantaina, mutta se on aikaistunut.

Tilalla asuvat muun muassa mustanvärinen Mörkö, kolmen kuukauden ikäiset Vänrikki ja Riiu, Napu, jonka kuoriutumista Jokisen aiemmassa Facebook-livelähetyksessä seurasi parhaimmillaan 6 000 katsojaa sekä Lyyli ja Bambi, jotka ovat Jokisen ensimmäiset kanat. Ihmiset ovat alkaneet kysellä isompien kanojen perään jo nimeltä.

– Heillä on mieletön vaikutus ihmisiin ja muutenkin. Minäkään en alkuun ajatellut, että kanat ovat niin persoonallisia ja monimuotoisia. Ne ovat ensinnäkin tosi fiksuja.

Jokinen kertoo, että kanat esimerkiksi ymmärtävät, kun niitä kutsuu nimeltä.

Kasvatus vie aikaa, ja Jokinen käyttänyt runsaasti aikaa myös aiheesta opiskelemiseen.

– Tietotaito tulee tässä mukana.

Tähän saakka haudonnat ovat sujuneet yleensä hyvin, mutta joskus kuoriutunut tipu on ollut niin vammautunut, että se on täytynyt hätälopettaa.

– Muuten tietysti hyvin palkitsevaa. Kanat eivät tule munimaan niin paljon, että saisin rahojani takaisin, Jokinen nauraa.

Hän ei ole alkutuottaja eikä myy munia ruokamuniksi. Kasvatus on tällä hetkellä toiminnan ydin.

Jokinen ollut viimeiset seitsemän vuotta sairaseläkkeellä, sillä hän joutui vuosia sitten vakavaan kolariin, jonka seurauksena Jokinen sai aivovamman.

– Tämä on harrastus, jota pystyy harrastaa, koska kaikki muu on niin sanotusti kiellettyä. Tämä on kevyttä ja pientä, mutta tässä menee aikaa, koska harrastustoiminta alkaa pikku hiljaa olla aika suurta.

Tipujen kuulumisia voi seurata livelähetyksen jälkeen joko Loimijoen tilan Facebook-sivulta tai naisille tarkoitetusta keskusteluryhmästä Kanahuoneesta, jossa vietetään tiistaisin ”tiputiistaita”, jolloin Jokinen lähettää tipujen kuulumisista suoraa lähetystä.

– Tipuja pääsee seuraamaan vielä kuoriutumisen jälkeenkin.


Pääsiäisen alla kuoriutuvat yksilöt ovat Kääpiökoch-rotuisia. Muutoin tilalla on Orpington- ja Ayam Cemani -rotuisia kanoja.

Tärkeää on, että lämpö ja kosteus ovat oikeat. Munia pitää myös kääntää tiuhaan tahtiin. Sen kone tekee Loimijoen tilalla automaattisesti tunnin välein.

– Kunhan haudontaolosuhteet ovat kunnossa, pitäisi syntyä ihan terveitä tipuja.

Muuttujana on myös se, onko siitosmunien emoparvi ollut kunnossa. Munia haudotaan 21 vuorokautta, ja kolmea vuorokautta ennen kuoriutumista niitä ei enää käännellä, Jokinen kertoo.

Kuoren rikkominen on tipulle raskas urakka. Ennen kuoriutumistaan ne piipittävät munan sisällä ja antavat emolleen ”ilmoituksen” siitä, että kohta ollaan tulossa ulos.

Kuoriutumisliveä voi seurata torstaina Loimijoen tilan Facebookissa. Myös IS jakaa liven omalla Facebook-tilillään.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt