Vuosaaren palkkamurhan uudelleenavattu tutkinta valmistui – Jari Aarnion murhaepäily siirtymässä syyttäjälle - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Vuosaaren palkkamurhan uudelleenavattu tutkinta valmistui – Jari Aarnion murhaepäily siirtymässä syyttäjälle

Helsingin Vuosaaressa lokakuussa 2003 tapahtuneen Volkan Ünsalin palkkamurhaan liittyvä uusi esitutkinta on valmistunut. Asiassa epäillään jo aiemmin tuomittujen neljän henkilön lisäksi Helsingin poliisilaitoksen silloista huumerikosyksikön päällikköä Jari Aarniota.

Julkaistu: 17.4.2019 10:18, Päivitetty 17.4.2019 10:56

Vuosaaren palkkamurhan uudelleenavattu tutkinta on valmistunut.

Helsingin huumepoliisin ex-päällikkö Jari Aarnion murhaepäily on siirtymässä syyttäjälle.

Helsingin Vuosaaressa lokakuussa 2003 tapahtuneen Volkan Ünsalin palkkamurhaan liittyvä uusi esitutkinta on valmistunut.

Esitutkintaa ovat johtaneet Itä-Uudenmaan syyttäjänvirasto ja Keskusrikospoliisi.

– Esitutkintapöytäkirja siirtyy nyt loppulausunnoille asianosaisille. Sen jälkeen arvioidaan siirretäänkö juttu syyteharkintaan, tutkinnanjohtaja, kihlakunnansyyttäjä Jukka Haavisto kertoo Ilta-Sanomille.

Asiasta on aiemmin tuomittu elinkautinen vankeusrangaistus neljälle henkilölle, kun Helsingin hovioikeus tuomitsi 26.10.2005 kolme henkilöä murhasta ja yhden yllytyksestä murhaan.

Uusi selvitys aloitettiin 2015

Asiaan liittyvä uusi selvitys aloitettiin Helsingin poliisilaitoksen tekemän tutkintapyynnön perusteella vuonna 2015, kun Helsingin poliisilaitokselle oli toimitettu uutta tietoa henkirikokseen liittyen. Keskusrikospoliisi käynnisti asiassa tehdyn esiselvityksen jälkeen esitutkinnan.

Esitutkinnan perusteella jo aiemmin tuomittujen neljän henkilön lisäksi on syytä epäillä teosta myös viidettä henkilöä rikosnimikkeellä murha. Henkilön osuutta asiaan on tutkittu jo aiemmassa esitutkinnassa, mutta selvitysten perusteella tutkintaryhmällä ei ole tuolloin ollut käytettävissään kaikkia asiaan vaikuttaneita tietoja.

Asiassa epäillään lisäksi murhasta Helsingin poliisilaitoksen silloista huumerikosyksikön päällikköä. Entistä päällikköä on syytä epäillä siitä, että hän on laiminlyönyt velvollisuutensa estää ja paljastaa kyseinen henkirikos, vaikka hän on ollut tietoinen henkirikossuunnitelmasta, sen kohteesta ja tekijöistä ja hänellä olisi ollut siihen erityinen oikeudellinen velvollisuus ja mahdollisuus.

Tämän lisäksi asiassa epäillään virkavelvollisuuden rikkomisesta huumeyksikön päällikön kahta alaista poliisimiestä sen osalta, etteivät he ole saatuaan tietoon esimiehensä laiminlyönnit saattaneet esimiehensä toimia syyttäjän arvioitavaksi.

– Esitutkinnan aikana on lisäksi arvioitu useiden muiden henkilöiden liittymistä tapahtumiin, mutta heidän osaltaan asiassa ei ole ilmennyt syytä epäillä rikosta, tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Markus Laine kertoo Ilta-Sanomille.

– Olemme tehneet valtavasti kuulustelija, sillä asiaan liittyen on kuultu yli 80:tä henkilöä, joista neljää rikoksesta epäiltynä. Esitutkintapöytäkirja on laaja ja siinä on yli 4200 sivua, Markus Laine sanoo.

Kaikki epäillyt ovat kiistäneet rikosepäilyt.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?