Notre Damen sankaripastori toimi kuin Kiihtelysvaaran suntio: ”Tuo vähän liiankin elävästi mieleen viime vuoden syyskuun” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Notre Damen sankaripastori toimi kuin Kiihtelysvaaran suntio: ”Tuo vähän liiankin elävästi mieleen viime vuoden syyskuun”

Suntio Jouni Heiskanen pelasti viime syyskuussa alttaritaulun kirkon rajusta tulipalosta Kiihtelysvaarassa. Pariisissa ylistetään pastoria, joka pelasti Notre Damesta korvaamattoman pyhäinjäännöksen.

17.4.2019 8:06

Koko Suomea järkytti syksyllä tuhoisa kirkon tulipalo. Joensuun Kiihtelysvaarassa sijainnut puinen ristikirkko tuhoutui kokonaan rajussa tuhopoltossa 23. syyskuuta 2018.

Seurakunnassa töissä ollut Jouni Heiskanen pelasti tuolloin alttaritaulun tulipalon tieltä. Joensuun evankelis-luterilaisen seurakuntayhtymän kiinteistömestari Heiskanen on seurannut myös Notre Damen rajua paloa.

– Muistissa on Kiihtelysvaaran kirkon palo, eikä tuo Notre Damen palon näkeminen sen muiston haihtumista ainakaan auta. Vaikka meidän kirkko oli minulle ja tälle kylälle se oikea ja varsinainen kotikirkko, niin kyllä maailman upeimpiin ja arvostetuimpiin kuuluvan pyhäkön palo järkyttää suunnattomasti, oman kirkkonsa alttaritaulun pelastaja Jouni Heiskanen kertoo Ilta-Sanomille.

Jouni Heiskanen kantoi turvaan ehtoollishopeat ja alttaritaulun sekä osan alttarivaatteista. Kiihtelysvaarassa hiljennyttiin myöhemmin hiiltyneen ristin ympärille jouluaattona 2018.

Palomiesten kanssa keskusteltuaan ja todettuaan, että kirkkoa ei pelasta enää mikään, Heiskanen meni sakastin kautta sisälle kirkkoon, kantoi turvaan ehtoollishopeat ja alttaritaulun sekä osan alttarivaatteista.

–  Tervatussa paanukatossa oli jo pahasti liekkejä. Sanoin, että käyn katsomassa, onko mitään tehtävissä irtaimiston suhteen, Heiskanen kertoi viime syksynä IS:n haastattelussa.

Notre Damen myötä muistot palasivat mieleen.

– Tuo tulen kaiken nielevän voiman näkeminen jälleen kerran tuo vähän liiankin elävästi mieleen viime vuoden syyskuun 23. päivän aamuyön tunnit Kiihtelysvaaran kirkkopihassa, hän kertoo.

Heiskasen pelastama Samuel Elmgrenin vuonna 1831 maalaama alttaritaulu on noin 1,5 metrin levyinen ja noin kolmen metrin korkuinen. Se esittää Jeesusta ristillä.

Ranskassa Notre Damen tulipalon sankariksi on nostettu Pariisin palokunnan pastori Jean-Marc Fournier, jonka kerrotaan pelastaneen palavasta katedraalista pyhäinjäännöksen, orjantappurakruunun. Katedraalin tärkeimpiin aarteisiin kuuluvan kruunun uskotaan olleen Jeesuksen päässä, kun tämä ristiinnaulittiin.

– Isä Fournier on ehdottomasti sankari, nimetön lähde Pariisin palokunnasta sanoo Sky Newsille.

– Hän ei osoittanut pelkäävänsä, kun hän meni suoraan pyhäinjäännösten luo katedraalin sisällä ja varmisti, että ne pelastuvat. Hän käsittelee elämää ja kuolemaa päivittäin eikä hän osoita pelkoa.

Heiskanen sanoo, että Notre Damessa kaikki on suurempaa.

– Notre Damen palossa kaikki on moninkertaista meidän kirkkomme paloon nähden. Sen ikä on yli kolminkertainen, väkimäärä kirkon ympärillä on noin 3000-kertainen ja katedraalin pinta-ala 14,5-kertainen meidän kirkkoomme nähden. Mutta yhteistä näissä tuhoissa on se, että tuli tuhosi korvaamattoman arvokasta historiaa ja pyhää sekä myöskin se, että molemmat palot aiheuttivat aivan liikuttavaa surua ja yhtenäisyyttä ihmisissä, Heiskanen kertoo.

– Auttamishalu uudelleenrakentamisen mahdollistamiseksi on myös yhtenevä piirre. Meillä lahjoitustileille kertyy pieninä ja suurempinakin puroina euroja, Notre Damen entisöintiin näyttää tulevan aivan vyörynä rahaa. Kummassakin on sama tahtotila, Pyhä ja kaunis ei saa kadota paikkakunnalta, hän arvioi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?