Pyhtäällä muistettiin Levillä kuolleita sisaruksia: ”Saa kysymään, missä Jumala on” – kirkkoherran nenäliina tahrautui vereen

Julkaistu:

Pyhtään kivikirkossa järjestettiin tiistai-iltana suruhartaus Levillä kuolleiden lasten muistoksi. Tapaus saa papinkin pohtimaan, missä Jumala oli silloin, kun tulipalo syttyi.
– Tänä iltana askeleemme ovat olleet raskaita, hartioilla lyijynpaino.

Näillä sanoin Pyhtään kirkkoherra Marjo Kujala ja seurakuntapastori Tanja Roiha aloittivat suruhartauden Pyhtään keskiaikaisessa kivikirkossa.

Perjantain vastaisena yönä kolme pyhtääläistä kouluikäistä lasta sai surmansa Levin tuhoisassa mökkitulipalossa.


Kivikirkon puupenkit täyttyivät viimeistä paikkaa myöten, kun suruhartaus alkoi iltakuudelta tiistaina. Kolmisensataa pyhtääläistä saapui paikalle muistamaan sisaruskolmikkoa.

Kolme alttarilla palavaa kynttilää muistutti ihmisiä siitä, ketkä he menettivät.

Kriisiryhmä organisoitiin Whatsappissa

Perjantain ja tiistain välillä on ehtinyt tapahtua paljon.

Kun tieto tyttöjen kuolemasta tuli, Pyhtään kirkkoherra, kunnanjohtaja, koulun rehtori ja nuoriso-ohjaaja perustivat Whatsapp-pikaviestiryhmän kriisityön organisoimista varten.


Toteavasti nimetyssä Levin tilanne Pyhtäällä -ryhmässä alettiin kasata moniammatillista kriisitiimiä, joka auttaisi pyhtääläisiä niin kouluissa kuin seurakunnassa.

– Siitä nimestä kaikki tiesivät, mistä on kysymys. Onneksi nykyvälineet mahdollistavat tällaisen nopean viestinvaihdon. Pienen kunnan voimat saatiin yhdistettyä nopeasti, kertoo kirkkoherra Kujala.

Ensimmäinen suruhartaus

Kujala on tehnyt papintyötä kymmenen vuotta, mutta mitään vastaavankaltaista tapausta hän ei uraltaan muista.

– Nuorten traagisia siunauksia on ollut aiemminkin, mutta tällaista, että kolme on mennyt samalla kertaa, ei ole ollut. Tämä on ensimmäinen suruhartaus, jonka järjestän, sanoo Kujala ja kaivaa mustan kaapunsa kätköistä nenäliinan pyyhkiäkseen silmäkulmiaan.

Nenäliinassa on kyyneleiden lisäksi punaisia tahroja. Kujala on hermostuksissaan repinyt kynsinauhansa verille.


Vaikka joku voisi kuvitella, että kokeneella papilla olisi valmis vastaus kuolemaan, näin ei ole.

– Miksi näin tapahtui? Ei siihen ole vastauksia, ei papeilla eikä kellään meistä. Tämä on järjetöntä, sanoo Kujala.

Seurakuntapastori Roiha sanoo olevansa kirkkoherran kanssa samaa mieltä. Hän tunsi kaikki tulipalossa kuolleet lapset seurakuntatoiminnan kautta.

– Yhden heistä olisi pitänyt tulla rippileirilleni ensi kesänä.

– Kyllä tämä saa kysymään, missä Jumala on. Mutta mikä jäisi vaihtoehdoksi? On vain uskottava siihen, vaikkemme löytäisi vastauksia.

Surun pimeä huone

Tiistai-illan suruhartaus käsittelee juuri tätä teemaa. Jos Jumala on, missä hän oli silloin, kun tulipalo Levillä syttyi?

Pyhtääläiset kuuntelevat hartausta hiljaisina. Paikalle on saapunut aikuisia, nuoria, lapsia. Moni antaa kyyneleiden valua ja kastella posket likomäriksi.

– Vielä viime viikolla kaikki oli hyvin. Tai ainakin tavallisesti, Kujala sanoo kirkkoon kokoontuneelle ihmispaljoudelle.


– Nyt me vaellamme kuin pimeässä laaksossa. (…) Kaikkein raskaimmin onnettomuus on kohdannut läheisiä. Heidän lähellään surevat opettajat, koulutoverit ja naapurit. Uskon niin, että koko Pyhtään pitäjä suree.

Kujala kertoo ihmisjoukolle itsekin pohtineensa pitkään sitä, miksi näin tapahtui. Hän vertaa Pyhtään surua siihen, että nyt he kaikki ovat samassa pimeässä huoneessa.

– Kun pimeän huoneen ikkunasta katsoo ulos, näkee tarkemmin kuin silloin, jos huone on valoisa.

Kujala sanoo, ettei hänelläkään ole muuta mahdollisuutta kuin uskoa, että Jumalan poissaolo voikin olla Jumalan hiljaista läsnäoloa. Pieni voi olla suurta, pimeys kirkkautta, turha tarpeellista. Vihasta voi versota anteeksianto.

– Minulla ei kerta kaikkiaan ole muuta mahdollisuutta kuin jäädä Jumalan armon varaan.

Kun suruhartaus päättyy runsaan puolen tunnin jälkeen, Kujala ja Roiha jäävät vielä kivikirkon käytävälle siltä varalta, että joku haluaisi tulla keskustelemaan. Moni haluaakin.

– Elämme nyt hiljaista viikkoa ja jokaisen tilaisuuden jälkeen on mahdollista jäädä keskustelemaan. Myös paikalliset nuorisotilat ovat auki nuoria varten.